Przepis na tiramisu z truskawkami
Truskawkowe tiramisu to wspaniały, orzeźwiający deser, idealny na lato. Jak je przygotować, aby swym smakiem urzekło wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis na odmienioną wersję włoskiego deseru.
Zobacz też:
Przepis na tiramisu z truskawkami
Składniki:
- 250g serka mascarpone,
- 250g truskawek,
- 200ml śmietany kremówki (30%),
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 opakowanie biszkoptów,
- 1/2 szklanki mocnej kawy,
- 2 łyżki likieru amaretto,
- świeże miętę do dekoracji.
Zobacz też:
Dzień Karmelu. Przepis na pyszne ciasto karmelowe
Przygotowanie:
Na samym początki myjemy truskawki oraz usuwamy z nich szypułki i kroimy na mniejsze kawałki. Jajka przebijamy i oddzielamy od białek i żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier puder.
Zobacz też:
Światowy Dzień Budyniu. Przepis na budyniowy deser
Żółtka ucieramy na gładką masę, dodając ser mascarpone. W oddzielnej misce ubijamy śmietanę na sztywno. Do masy serowej dodajemy pianę z białek i ubitą śmietanę. Delikatnie mieszamy całość. W drugiej misce łączymy mocną kawę z likierem amaretto.
Zobacz też:
Dzień Tosta. Przepis na najlepsze tosty
Biszkopty nasączamy w kawie z likierem, a następnie układamy na dnie formy. Na biszkoptach układamy warstwę truskawek, a następnie warstwę masy serowej. Powtarzamy kolejność warstw, aż do wyczerpania składników.
Zobacz też:
Wstawiamy tiramisu do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Przed podaniem tiramisu dekorujemy je liśćmi mięty i plasterkami truskawek. Gotowe, smacznego!