Przepis na tiramisu z truskawkami - NoweMedium.pl

Przepis na tiramisu z truskawkami

Tiramisu z truskawkami to bardzo ciekawa odmiana włoskiego deseru. Jak go przygotować? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Przepis na tiramisu z truskawkami
Przepis na tiramisu z truskawkami, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Truskawkowe tiramisu to wspaniały, orzeźwiający deser, idealny na lato. Jak je przygotować, aby swym smakiem urzekło wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis na odmienioną wersję włoskiego deseru.

Zobacz też:

Przepis na deser czekoladowy

Przepis na tiramisu z truskawkami

Składniki:

  • 250g serka mascarpone,
  • 250g truskawek,
  • 200ml śmietany kremówki (30%),
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 opakowanie biszkoptów,
  • 1/2 szklanki mocnej kawy,
  • 2 łyżki likieru amaretto,
  • świeże miętę do dekoracji.

Zobacz też:

Dzień Karmelu. Przepis na pyszne ciasto karmelowe

Przygotowanie:

Na samym początki myjemy truskawki oraz usuwamy z nich szypułki i kroimy na mniejsze kawałki. Jajka przebijamy i oddzielamy od białek i żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier puder.

Zobacz też:

Światowy Dzień Budyniu. Przepis na budyniowy deser

Żółtka ucieramy na gładką masę, dodając ser mascarpone. W oddzielnej misce ubijamy śmietanę na sztywno. Do masy serowej dodajemy pianę z białek i ubitą śmietanę. Delikatnie mieszamy całość. W drugiej misce łączymy mocną kawę z likierem amaretto.

Zobacz też:

Dzień Tosta. Przepis na najlepsze tosty

Biszkopty nasączamy w kawie z likierem, a następnie układamy na dnie formy. Na biszkoptach układamy warstwę truskawek, a następnie warstwę masy serowej. Powtarzamy kolejność warstw, aż do wyczerpania składników.

Zobacz też:

Przepis na domowe pesto

Wstawiamy tiramisu do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Przed podaniem tiramisu dekorujemy je liśćmi mięty i plasterkami truskawek. Gotowe, smacznego!

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *