Przepis na domowe pesto
Pesto to idealny dodatek do makaronów, kanapek czy sałatek. Najlepiej smakuje samodzielnie przygotowane. Jest to szybki i łatwy w przyrządzeniu produkt. Jak zrobić najlepsze pesto? Sprawdź nasz przepis!
Zobacz też:
Przepis na chrupiące placki ziemniaczane
Przepis na domowe pesto
Składniki:
- pęczek bazylii,
- garść orzeszków piniowych,
- kawałek sera parmezan,
- niecałe 1/3 szklanki oliwy,
- 2 małe ząbki czosnku,
- pół łyżeczki soli,
- 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu.
Zobacz też:
Światowy Dzień Pizzy. Najlepszy przepis na włoską pizze
Przygotowanie:
Na samym początku wrzucamy orzeszki pinii na rozgrzaną patelnię. Prażymy je przez chwilę, aby tylko leciutko się zarumieniły. W międzyczasie listki bazylii przemywamy zimną bieżącą wodą, a następnie suszymy je.
Ser parmezan bardzo drobno ścieramy. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Do moździerzowej miski wsypujemy orzeszki pinii, liście bazylii, czosnek, starty parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Całość zalewamy oliwą.
Następnie składniki ucieramy, aby pesto przybrało zadowalającą konsystencję. Po chwili jest już gotowe! Podajemy z ugotowanym ulubionym makaronem. Smacznego!