Przepis na domowe pesto - NoweMedium.pl

Przepis na domowe pesto

Domowe pesto to idealny dodatek do makaronów. Jak je samodzielnie przygotować? Sprawdź nasz najlepszy przepis!
Przepis na domowe pesto
Przepis na domowe pesto, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Pesto to idealny dodatek do makaronów, kanapek czy sałatek. Najlepiej smakuje samodzielnie przygotowane. Jest to szybki i łatwy w przyrządzeniu produkt. Jak zrobić najlepsze pesto? Sprawdź nasz przepis!

Zobacz też:

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane

Przepis na domowe pesto

Składniki:

  • pęczek bazylii,
  • garść orzeszków piniowych,
  • kawałek sera parmezan,
  • niecałe 1/3 szklanki oliwy,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu.

Zobacz też:

Światowy Dzień Pizzy. Najlepszy przepis na włoską pizze

Przygotowanie:

Na samym początku wrzucamy orzeszki pinii na rozgrzaną patelnię. Prażymy je przez chwilę, aby tylko leciutko się zarumieniły. W międzyczasie listki bazylii przemywamy zimną bieżącą wodą, a następnie suszymy je.

Ser parmezan bardzo drobno ścieramy. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Do moździerzowej miski wsypujemy orzeszki pinii, liście bazylii, czosnek, starty parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Całość zalewamy oliwą.

Następnie składniki ucieramy, aby pesto przybrało zadowalającą konsystencję. Po chwili jest już gotowe! Podajemy z ugotowanym ulubionym makaronem. Smacznego!

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *