Te przepisy z dyni zagoszczą na długo w twojej kuchni - NoweMedium.pl

Te przepisy z dyni zagoszczą na długo w twojej kuchni

Dynia ta niewątpliwie królowa jesiennego gotowania. Pierwsze skojarzenia z jesienią to spadające liście z drzew, chłodne powietrze, często deszczowa pogoda, a także dynia. To właśnie ona w tym czasie zajmuje pierwsze miejsce w kuchni.
fot. pixabay.com

Właśnie rozpoczyna się prawdziwa moda na dynię. To czas kiedy pogoda zaczyna robić się coraz chłodniejsza, a za oknami częściej pada niż świeci słońce. W kawiarniach możemy wypić dyniową latte, a w restauracjach zjeść dyniową zupę krem. To także idealny czas, aby samemu stworzyć pyszne potrawy w zaciszu własnej kuchni.

Dynia nie tylko jest smaczna, ale także zdrowa. Jest uboga w zbędne kalorie, ale bogata w witaminy. Dzięki dużej zawartości witaminy A i E pozytywnie wpływa na naszą urodę. Znajdziemy w niej także szereg minerałów, takich jak magnez, potas, sód, wapńżelazo. Nie tylko miąższ jest bombą witaminową, ale także pestki dyni są źródłem cennych składników. Zawierają cynk, fosfor oraz kwasy Omega-3.

Dodatkowo to jesienne warzywo dzięki zawartości witamy C, wspomaga odporność, która w tym czasie jest szczególnie potrzebna.

Zobacz też: Pomysły na rozgrzewające, jesienne napoje

Szybkie przepisy z królową jesieni w roli głównej

Dyniowe, wegańskie latte

Korzenne purée z dyni – baza

  1. upieczona i zmiksowana dynia – 1/2 szklanki
  2. mleczko kokosowe – 1/2 szklanki
  3. cynamon – 1/4 łyżeczki
  4. gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
  5. cukier trzcinowy – 3 łyżeczki

Zanim zabierzesz się za dyniowe latte, przygotuj bazę do tego pysznego napoju. Podpieczoną w piekarniku dynię połącz z mleczkiem kokosowym, przyprawami i cukrem w rondelku. Podgrzej i gotowe.

W drugim rondelku podgrzej napój sojowy. Na dno szklanki przełóż puree z dyni i dodaj espresso. Całość zalej spienionym napojem sojowym, a górę posyp cynamonem.

Pieczona dynia

  1. dynia hokkaido
  2. oliwa z oliwek – 3 płaskie łyżki
  3. czosnek – 3 ząbki
  4. tymianek – 0,5 łyżeczki
  5. sól, pieprz i papryka ostra – do smaku

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Dynię umyj, przekrój na pół, wydrąż środek, a następie pokrój w grubsze plastry. W misce wymieszaj oliwę sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i tymianek. Posmaruj plastry dyni powstała marynatą. Wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia i piecz dynię przez około 20 minut, aż zrobi się miękka.

Placuszki dyniowe

  1. purée z upieczonej dyni – 200 g
  2. jogurt naturalny (opcjonalnie) – 50 g
  3. jajka – 2
  4. olej roślinny lub roztopione masło – 2 łyżki
  5. cukier – 2-3 łyżki
  6. mąka pszenna – 1 i 1/3 szklanki
  7. proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  8. sól – szczypta

W misce wymieszaj ostudzone purée z jogurtem naturalnym, jeśli purée jest płynne nie dodawaj jogurtu. Dodaj jajka, 2 łyżki oleju lub roztopionego masła i cukier. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli dodaj przez sitko. Następnie wszystko wymieszaj za pomocą miksera na gładką masę. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło klarowane lub olej. Smaż placki na niskim ogniu przez około 2,5 minuty z każdej strony.

Dżem z dyni

  1. dynia – 1 kg
  2. pomarańcze – 2
  3. cytryna – 1
  4. 1 saszetka żelfix (1:3)
  5. cukier – 350 g

Dynię umyj i obierz ze skórki. Następnie wydrąż miąższ razem z pestkami dyni. Twardą część pokrój w kostkę i przełóż do rondelka. Dodaj 4-5 łyżek wody i zagotuj, co jakiś czas mieszając. Gotuj dynię przez około 20 minut, aż zmięknie. Następnie zblenduj dynię na mus i dodaj sok z pomarańczy, cytryny oraz żelfix z saszetki. Całość wymieszaj i ponownie zagotuj, doprowadzając do wrzenia. Dodaj cukier i gotuj jeszcze przez 3 minuty. Gorący dżem przełóż do słoików i od razu zakręć.