Dzień Buraka. Pyszne przepisy z użyciem tego zdrowego warzywa - NoweMedium.pl

Dzień Buraka. Pyszne przepisy z użyciem tego zdrowego warzywa

Burak to nie tylko smaczne, ale także zdrowe warzywo o wielu właściwościach leczniczych. Sprawdź co przygotować z tego warzywa.
fot. pixabay.com

Buraki to słodkie warzywa, z których można przygotować sałatki, zupy, soki a nawet produkty, które świetnie imitują mięsa. Poza walorami smakowymi mają także dużo właściwości odżywczych i leczniczych. Warzywa te wzmacniają nasz układ krwionośny, gdyż są bogatym źródłem żelaza, mają właściwości przeciwnowotworowe, niszcząc wolne rodniki, pomagają unormować poziom cholesterolu oraz wzmacniają odporność organizmu. Przedstawiamy kilka ciekawych przepisów, z użyciem buraka, którego nie powinno zabraknąć w naszej diecie.

Zobacz też: Przepis na ciasto marchewkowe dla cukrzyka

#1 Sałatka z burakiem, rukolą i fetą

Składniki:

  • gotowany burak
  • garść rukoli
  • kawałek sera feta
  • słonecznik
  • pieprz
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka miodu
  • łyżka oleju

Przygotowanie:

Do miski wsyp rukolę, na niej ułóż pokrojonego w cienkie plasterki buraka i całość posyp fetą. Na patelni upraż pestki słonecznika i wrzuć gorące do miski. W szklance wymieszaj sok z cytryny, olej, miód i pieprz i przygotowanym sosem polej sałatkę. Jest to nasz sprawdzony przepis i na każdej imprezie robi furorę!

Zobacz też: Dzień Kotleta Schabowego. Przepis na tradycyjny polski obiad

#2 Barszcz zabielany

Składniki:

  • gotowane buraki
  • włoszczyzna
  • sok z cytryny / ocet
  • sól
  • pieprz
  • kostka warzywna
  • śmietanka 30%
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • koncentrat z buraków

Przygotowanie:

Włoszczyznę (marchewkę, pietruszkę, por i seler) z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego ugotuj do miękkości. Gdy warzywa będą gotowe, dodaj pokrojone w kostkę lub paski buraki, które można dostać w każdym markecie. Dodaj kostkę warzywną do smaku oraz koncentrat z buraków, aby wzmocnić smak oraz kolor zupy. Podgotuj chwilę na małym ogniu, aż kostka się rozpuści i dodaj zmielony w młynku pieprz. Aby barszcz był słodko – kwaśny dodaj łyżkę octu lub soku z cytryny (według uznania), a na koniec zabiel zupę słodką śmietanką. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami lub makaronem.

Zobacz też: Przepis na placki z cukinii z dodatkiem sosu Tzatziki

#3 Burgery z buraka

Składniki:

  • 1/2 szklanki komosy ryżowej
  • surowy burak
  • jajko
  • łyżka bułki tartej
  • 1/3 kostki sera feta
  • ząbek czosnku lub łyżeczka czosnku granulowanego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pieprz
  • 2 łyżeczki oliwy

Przygotowanie:

Komosę ryżową ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Surowego buraka zetrzyj na tarce i wrzuć do miski z ostudzoną komosą. Do miski dodaj także jedno jajko, łyżkę bułki tartej, przyprawy oraz ser feta. Całość dobrze wymieszaj, a z gotowej masy uformuj kotlety jak do burgera. Smaż na rozgrzanej oliwie, lub upiecz w piekarniku. Z gotowych kotlecików buraczanych zrób burgery, które zasmakują nie tylko wegetarianom, ale także mięsożercom!

Zobacz też: Sławni wegetarianie i weganie. Którzy artyści przeszli na dietę roślinną?

#4 Smoothie z buraka z marchewką

Składniki:

  • burak
  • marchewka
  • jabłko
  • woda
  • miód
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Buraka umyj i obierz, marchewkę i jabłko dobrze umyj pod bieżącą wodą, a następnie wszystko pokrój w mniejszą kostkę. Wrzuć do blendera, dodaj miód, sok z cytryny i wodę, a następnie całość zmiksuj. Jeżeli sok będzie zbyt gęsty, dodaj więcej wody i ciesz się ulubioną konsystencją koktajlu bogatego w masę witamin.

Zobacz też: 6 owoców z najmniejszą ilością cukru

Źródło: Media

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *