Dzień Buraka. Pyszne przepisy z użyciem tego zdrowego warzywa

Buraki to słodkie warzywa, z których można przygotować sałatki, zupy, soki a nawet produkty, które świetnie imitują mięsa. Poza walorami smakowymi mają także dużo właściwości odżywczych i leczniczych. Warzywa te wzmacniają nasz układ krwionośny, gdyż są bogatym źródłem żelaza, mają właściwości przeciwnowotworowe, niszcząc wolne rodniki, pomagają unormować poziom cholesterolu oraz wzmacniają odporność organizmu. Przedstawiamy kilka ciekawych przepisów, z użyciem buraka, którego nie powinno zabraknąć w naszej diecie.
Zobacz też: Przepis na ciasto marchewkowe dla cukrzyka
#1 Sałatka z burakiem, rukolą i fetą
Składniki:
- gotowany burak
- garść rukoli
- kawałek sera feta
- słonecznik
- pieprz
- łyżka soku z cytryny
- łyżka miodu
- łyżka oleju
Przygotowanie:
Do miski wsyp rukolę, na niej ułóż pokrojonego w cienkie plasterki buraka i całość posyp fetą. Na patelni upraż pestki słonecznika i wrzuć gorące do miski. W szklance wymieszaj sok z cytryny, olej, miód i pieprz i przygotowanym sosem polej sałatkę. Jest to nasz sprawdzony przepis i na każdej imprezie robi furorę!
Zobacz też: Dzień Kotleta Schabowego. Przepis na tradycyjny polski obiad
#2 Barszcz zabielany
Składniki:
- gotowane buraki
- włoszczyzna
- sok z cytryny / ocet
- sól
- pieprz
- kostka warzywna
- śmietanka 30%
- liść laurowy
- ziele angielskie
- koncentrat z buraków
Przygotowanie:
Włoszczyznę (marchewkę, pietruszkę, por i seler) z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego ugotuj do miękkości. Gdy warzywa będą gotowe, dodaj pokrojone w kostkę lub paski buraki, które można dostać w każdym markecie. Dodaj kostkę warzywną do smaku oraz koncentrat z buraków, aby wzmocnić smak oraz kolor zupy. Podgotuj chwilę na małym ogniu, aż kostka się rozpuści i dodaj zmielony w młynku pieprz. Aby barszcz był słodko – kwaśny dodaj łyżkę octu lub soku z cytryny (według uznania), a na koniec zabiel zupę słodką śmietanką. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami lub makaronem.
Zobacz też: Przepis na placki z cukinii z dodatkiem sosu Tzatziki
#3 Burgery z buraka
Składniki:
- 1/2 szklanki komosy ryżowej
- surowy burak
- jajko
- łyżka bułki tartej
- 1/3 kostki sera feta
- ząbek czosnku lub łyżeczka czosnku granulowanego
- łyżeczka słodkiej papryki
- pieprz
- 2 łyżeczki oliwy
Przygotowanie:
Komosę ryżową ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Surowego buraka zetrzyj na tarce i wrzuć do miski z ostudzoną komosą. Do miski dodaj także jedno jajko, łyżkę bułki tartej, przyprawy oraz ser feta. Całość dobrze wymieszaj, a z gotowej masy uformuj kotlety jak do burgera. Smaż na rozgrzanej oliwie, lub upiecz w piekarniku. Z gotowych kotlecików buraczanych zrób burgery, które zasmakują nie tylko wegetarianom, ale także mięsożercom!
Zobacz też: Sławni wegetarianie i weganie. Którzy artyści przeszli na dietę roślinną?
#4 Smoothie z buraka z marchewką
Składniki:
- burak
- marchewka
- jabłko
- woda
- miód
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Buraka umyj i obierz, marchewkę i jabłko dobrze umyj pod bieżącą wodą, a następnie wszystko pokrój w mniejszą kostkę. Wrzuć do blendera, dodaj miód, sok z cytryny i wodę, a następnie całość zmiksuj. Jeżeli sok będzie zbyt gęsty, dodaj więcej wody i ciesz się ulubioną konsystencją koktajlu bogatego w masę witamin.
Zobacz też: 6 owoców z najmniejszą ilością cukru