Dzień Kotleta Schabowego. Przepis na tradycyjny polski obiad - NoweMedium.pl

Dzień Kotleta Schabowego. Przepis na tradycyjny polski obiad

Dzisiaj obchodzimy Dzień Kotleta Schabowego. Z tej okazji przedstawiamy przepis na tradycyjny polski obiad.
Dzień Kotleta Schabowego. Przepis na tradycyjny polski obiad
Dzień Kotleta Schabowego. Przepis na tradycyjny polski obiad, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Dzisiaj, 7 listopada, obchodzimy Dzień Kotleta Schabowego. Jest to jedno z najbardziej tradycyjnych polskich dań, od lat przygotowywane na niedzielne obiady. Przedstawiamy przepis na idealnego kotleta schabowego z dodatkami.

Zobacz też:

Przepis na churros z pysznym sosem czekoladowym

Przepis na kotlet schabowy z dodatkami

Składniki:

  • 600 g schabu bez kości,
  • sól i pieprz,
  • mleko,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 6 łyżek masła klarowanego.

Zobacz też:

Przepis na roladę malinową

Przygotowanie:

Schab kroimy na plastry i za pomocą tłuczka bijemy je na cienkie filety. Następnie mięso moczymy w mleku z dodatkiem soli i pieprzu. Po około 2 godzinach wyjmujemy filety i osuszamy je za pomocą ręcznika papierowego.

Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy je w mące, później w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, na którym smażymy kotlety. Gdy będą gotowe, wycieramy je za pomocą papierowego ręcznika.

Zobacz też:

Przepis na specjalne chlebki Naan

W międzyczasie gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, Gdy będą gotowe rozbijamy je z masłem, aby uzyskać puree. Przygotowujemy także mizerię. Zielony ogórek kroimy na plasterki. Wsadzamy go do miseczki i zalewamy odrobiną śmietany i mleka. Doprawiamy pieprzem i solą. Kotlet schabowy podajemy z ziemniaczanym puree i mizerią z ogórków. Tradycyjny polski obiad gotowy!

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *