Dzień Kotleta Schabowego. Przepis na tradycyjny polski obiad
Dzisiaj, 7 listopada, obchodzimy Dzień Kotleta Schabowego. Jest to jedno z najbardziej tradycyjnych polskich dań, od lat przygotowywane na niedzielne obiady. Przedstawiamy przepis na idealnego kotleta schabowego z dodatkami.
Zobacz też:
Przepis na churros z pysznym sosem czekoladowym
Przepis na kotlet schabowy z dodatkami
Składniki:
- 600 g schabu bez kości,
- sól i pieprz,
- mleko,
- 2 łyżki mąki,
- 2 jajka,
- 5 łyżek bułki tartej,
- 6 łyżek masła klarowanego.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Schab kroimy na plastry i za pomocą tłuczka bijemy je na cienkie filety. Następnie mięso moczymy w mleku z dodatkiem soli i pieprzu. Po około 2 godzinach wyjmujemy filety i osuszamy je za pomocą ręcznika papierowego.
Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy je w mące, później w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, na którym smażymy kotlety. Gdy będą gotowe, wycieramy je za pomocą papierowego ręcznika.
Zobacz też:
Przepis na specjalne chlebki Naan
W międzyczasie gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, Gdy będą gotowe rozbijamy je z masłem, aby uzyskać puree. Przygotowujemy także mizerię. Zielony ogórek kroimy na plasterki. Wsadzamy go do miseczki i zalewamy odrobiną śmietany i mleka. Doprawiamy pieprzem i solą. Kotlet schabowy podajemy z ziemniaczanym puree i mizerią z ogórków. Tradycyjny polski obiad gotowy!