Przepis na specjalne chlebki Naan

Jesień to idealny czas na próbowanie nowych rzeczy. Chlebki Naan to rodzaj pieczywa, które pochodzi z Indii. Tradycyjnie przygotowuje się je w glinianych piecach, jednak wiele osób stawia na łatwe przyrządzenie na patelni. Miękkie i puszyste chlebki są idealnym dodatkiem do zup, sałatek czy sosów. Pieczywo możemy jeść także samo, posmarowane masłem oraz posypane ziołami.
Ten rodzaj pieczywa jest bardzo łatwy do zrobienia. Jednak musimy zwrócić uwagę na dokładne wyrobienie ciasta drożdżowego, tak aby było miękkie.
Zobacz też: Aromatyczna zupa cebulowa
Zobacz też: Pyszna zupa grzybowa. Jak ją wykonać?
Składniki
Składniki – 6 szt.
280 g mąki pszennej (ok. 1,5 szkl.)
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
15 g świeżych drożdży / 5 g suchych drożdży
75 ml gęstego jogurtu naturalnego
125 ml ciepłego mleka (1/2 szkl.)
Przygotowanie
Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać.
Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na godzinkę w misce nasmarowanej olejem.
Ciasto dzielimy na około 6 części.
Za pomocą wałka formujemy podłużne placki o grubości ok. 3 mm.
Smażmy na patelni (lekko posmarowanej masłem) na większym ogniu do momentu, aż z obu stron placki się zarumienią (około 2-3 minuty).
Zobacz też: Ciasto marchewkowe z orzechami