Przepis na churros z pysznym sosem czekoladowym - NoweMedium.pl

Przepis na churros z pysznym sosem czekoladowym

Jest to tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej z dodatkiem czekolady. Zwykle serwuje się je na śniadanie. Zobacz więcej.
Przepis na churros z pysznym sosem czekoladowym
Przepis na churros z pysznym sosem czekoladowym/ fot. Pixabay

Churros to popularna przekąską, którą możemy spotkać najczęściej w hiszpańskich restauracjach. Tamtejsi mieszkańcy chwalą się długoletnią tradycją tych wyrobów, podawanych zwykle z sosem czekoladowym lub gorącą czekoladą do picia. Pamiętaj o przygotowaniu rękawa cukierniczego, aby smażone pałeczki zachwyciły kształtem i perfekcyjnym wykonaniem. Prawidłowo usmażone churros powinny być chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

Zobacz też: Przepis na roladę malinową

Zobacz też:Przepis na specjalne chlebki Naan

Składniki

Ciasto na ok. 30 sztuk

  • 1 szklanka (250 ml) wody
  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 litr oleju roślinnego
  • cukier puder
  • cynamon

Sos czekoladowy

  • 200 ml śmietanki 30% lub 18%
  • 100 g czekolady deserowej oraz mlecznej

Przygotowanie

  • Wodę zagotuj z masłem, cukrem wanilinowym, cukrem i solą.
  • Dodaj mąkę i mieszaj (ucieraj) drewnianą łyżką przez ok. 2 minuty, aż powstanie gładka, sprężysta i odchodząca od brzegów garnka masa.
  • Odstaw z ognia i postaw garnek na desce. Przestudź (ok. 30 minut).
  • Wbij jedno jajko i mieszaj drewnianą łyżką do połączenia się składników w jednolite ciasto. Powtórz z dwoma kolejnymi jajkami, za każdym razem mieszając do dokładnego połączenia się składników.
  • Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego. Rozgrzej tłuszcz w garnku (180 stopni C). Wyciskaj ok. 8 – 10 cm kawałki ciasta bezpośrednio do tłuszczu. Końce odcinaj nożyczkami lub nożem.
  • Smaż partiami po parę sztuk, po około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor, wyławiaj łyżką cedzakową i odkładaj na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem z cynamonem.
  • Sos czekoladowy: śmietankę zagotuj, odstaw z ognia, dodaj połamaną na kosteczki czekoladę (najlepszy będzie mix deserowej oraz mlecznej), mieszaj do rozpuszczenia i otrzymania gładkiego sosu. Gotowe!
Źródło: media

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *