Przepis na churros z pysznym sosem czekoladowym
Jest to tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej z dodatkiem czekolady. Zwykle serwuje się je na śniadanie. Zobacz więcej.

Churros to popularna przekąską, którą możemy spotkać najczęściej w hiszpańskich restauracjach. Tamtejsi mieszkańcy chwalą się długoletnią tradycją tych wyrobów, podawanych zwykle z sosem czekoladowym lub gorącą czekoladą do picia. Pamiętaj o przygotowaniu rękawa cukierniczego, aby smażone pałeczki zachwyciły kształtem i perfekcyjnym wykonaniem. Prawidłowo usmażone churros powinny być chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
Zobacz też: Przepis na roladę malinową
Zobacz też:Przepis na specjalne chlebki Naan
Składniki
Ciasto na ok. 30 sztuk
- 1 szklanka (250 ml) wody
- 100 g masła
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 litr oleju roślinnego
- cukier puder
- cynamon
Sos czekoladowy
- 200 ml śmietanki 30% lub 18%
- 100 g czekolady deserowej oraz mlecznej
Przygotowanie
- Wodę zagotuj z masłem, cukrem wanilinowym, cukrem i solą.
- Dodaj mąkę i mieszaj (ucieraj) drewnianą łyżką przez ok. 2 minuty, aż powstanie gładka, sprężysta i odchodząca od brzegów garnka masa.
- Odstaw z ognia i postaw garnek na desce. Przestudź (ok. 30 minut).
- Wbij jedno jajko i mieszaj drewnianą łyżką do połączenia się składników w jednolite ciasto. Powtórz z dwoma kolejnymi jajkami, za każdym razem mieszając do dokładnego połączenia się składników.
- Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego. Rozgrzej tłuszcz w garnku (180 stopni C). Wyciskaj ok. 8 – 10 cm kawałki ciasta bezpośrednio do tłuszczu. Końce odcinaj nożyczkami lub nożem.
- Smaż partiami po parę sztuk, po około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor, wyławiaj łyżką cedzakową i odkładaj na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem z cynamonem.
- Sos czekoladowy: śmietankę zagotuj, odstaw z ognia, dodaj połamaną na kosteczki czekoladę (najlepszy będzie mix deserowej oraz mlecznej), mieszaj do rozpuszczenia i otrzymania gładkiego sosu. Gotowe!