Pomysły na świąteczne potrawy w wersji wegetariańskiej - część 2 - NoweMedium.pl

Pomysły na świąteczne potrawy w wersji wegetariańskiej – część 2

Osoby, które zrezygnowały z jedzenia mięsa mogą także cieszyć się smakiem świątecznych potraw w wersji roślinnej. Przedstawiamy kolejne wegetariańskie przepisy na święta Bożego Narodzenia.
pexels.com

#1 Boczniaki ala śledzie z cebulą

Boczniaki usmaż na złoto z obydwu stron. Cebulę pokrój w cienkie piórka a następnie zalej wrzątkiem. W misce wymieszaj składniki na marynatę – olej lniany, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz oraz przygotowaną wcześniej cebulę. Kolejnym krokiem jest ułożenie boczniaków w naczyniu, a następnie zalanie ich zalewą. Aby wszystkie smaki się dobrze połączyły, włóż przygotowaną potrawę do lodówki.

Zobacz też: Wegańska wigilia – pomysły na przygotowanie tradycyjnych potraw świątecznych w wersji wegańskiej

#2 Pasztet z grzybami

Wegetariański pasztet można wykonać na wiele sposobów, natomiast święta Bożego Narodzenia są idealnym momentem na przygotowanie go z dodatkiem grzybów. Zalej kaszę jaglaną wraz z suszonymi grzybami wodą i ugotuj według wskazówek na opakowaniu. W innym garnku ugotuj soczewicę. Następnie pokrój cebulę w kostkę i przesmaż ją z dodatkiem liścia laurowego oraz ziela angielskiego. Gdy kasza z dodatkiem grzybów i soczewica będą gotowe, wymieszaj je wraz z grzybami, cebulą, olejem, sosem sojowym, majerankiem, solą i pieprzem. Gotową masę włóż do piekarnika na 200 stopni i piecz przez 40 minut. Pasztet będzie gotowy po ostudzeniu.

Zobacz też: Potrawy wigilijne – część 1

#3 Tofurnik ala piernik

Po wielkiej wigilijnej uczcie, pora na coś słodkiego. Najpopularniejszym świątecznym ciastem jest piernik i można go przygotować w wersji wegańskiej.

W misce zmiksuj tofu z dodatkiem kaszy jaglanej, cukru pudru, masła orzechowego, kakao, mąki ziemniaczanej, soku z cytryny, ekstraktu waniliowego, mleka kokosowego oraz przyprawy do piernika. Gdy masa będzie gotowa, przelej ją do foremki i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na 15 minut. Gdy tofurnik będzie gotowy, odstaw go do schłodzenia i przygotuj polewę. W rondelku rozpuść tabliczkę czekolady, wraz z cynamonem, miodem oraz odrobiną wody, a następnie oblej nią przygotowane ciasto. Na wierzch możesz dodać kilka orzechów włoskich. Gdy polewa zastygnie, ciasto będzie gotowe do pokrojenia.

Zobacz też: Lubisz korzenne pierniczki, ale wychodzą Ci twarde i suche? Oto najlepszy przepis

Źródło: Media

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *