Pomysły na świąteczne potrawy w wersji wegetariańskiej – część 2

#1 Boczniaki ala śledzie z cebulą
Boczniaki usmaż na złoto z obydwu stron. Cebulę pokrój w cienkie piórka a następnie zalej wrzątkiem. W misce wymieszaj składniki na marynatę – olej lniany, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz oraz przygotowaną wcześniej cebulę. Kolejnym krokiem jest ułożenie boczniaków w naczyniu, a następnie zalanie ich zalewą. Aby wszystkie smaki się dobrze połączyły, włóż przygotowaną potrawę do lodówki.
Zobacz też: Wegańska wigilia – pomysły na przygotowanie tradycyjnych potraw świątecznych w wersji wegańskiej
#2 Pasztet z grzybami
Wegetariański pasztet można wykonać na wiele sposobów, natomiast święta Bożego Narodzenia są idealnym momentem na przygotowanie go z dodatkiem grzybów. Zalej kaszę jaglaną wraz z suszonymi grzybami wodą i ugotuj według wskazówek na opakowaniu. W innym garnku ugotuj soczewicę. Następnie pokrój cebulę w kostkę i przesmaż ją z dodatkiem liścia laurowego oraz ziela angielskiego. Gdy kasza z dodatkiem grzybów i soczewica będą gotowe, wymieszaj je wraz z grzybami, cebulą, olejem, sosem sojowym, majerankiem, solą i pieprzem. Gotową masę włóż do piekarnika na 200 stopni i piecz przez 40 minut. Pasztet będzie gotowy po ostudzeniu.
Zobacz też: Potrawy wigilijne – część 1
#3 Tofurnik ala piernik
Po wielkiej wigilijnej uczcie, pora na coś słodkiego. Najpopularniejszym świątecznym ciastem jest piernik i można go przygotować w wersji wegańskiej.
W misce zmiksuj tofu z dodatkiem kaszy jaglanej, cukru pudru, masła orzechowego, kakao, mąki ziemniaczanej, soku z cytryny, ekstraktu waniliowego, mleka kokosowego oraz przyprawy do piernika. Gdy masa będzie gotowa, przelej ją do foremki i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na 15 minut. Gdy tofurnik będzie gotowy, odstaw go do schłodzenia i przygotuj polewę. W rondelku rozpuść tabliczkę czekolady, wraz z cynamonem, miodem oraz odrobiną wody, a następnie oblej nią przygotowane ciasto. Na wierzch możesz dodać kilka orzechów włoskich. Gdy polewa zastygnie, ciasto będzie gotowe do pokrojenia.
Zobacz też: Lubisz korzenne pierniczki, ale wychodzą Ci twarde i suche? Oto najlepszy przepis