Przepis na roladę malinową
Każdy z nas pamięta rolady z dzieciństwa, które jedliśmy podczas niedzielnych wizyt u babci lub cioci. Postanowiliśmy przypomnieć wam ten przepis i zainspirować do stworzenia deseru samemu. Rolada to przepyszne i bardzo proste w wykonaniu ciacho.
BISZKOPT:
Blaszka 30×40 cm
Wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki:
▪️4 jajka
▪️¾ szklanki mąki
▪️½ łyżeczki proszku do pieczenia
▪️½ szklanki cukru
▪️1 łyżeczka cukru wanilinowego
Białka ubijamy na sztywną pianę. W małych porcjach dodajemy cukier. Następnie pojedynczo dodajemy żółtka i po każdym miksujemy do połączenia się składników. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy w kilku porcjach do masy jajecznej cały czas mieszając. Masę wylewamy do blaszki, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C, góra-dół, na około 12-13 minut. Po upieczeniu odwracając do góry spodem wykładamy na ściereczkę, odrywamy papier do pieczenia i zwijamy ostrożnie gorące ciasto w ściereczce. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masa malinowa:
▪️ 300 g malin
▪️1 opakowanie galaretki malinowej
Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku. Odstawiamy do ostygnięcia. Maliny blendujemy i łączymy z galaretką. Odstawiamy aby masa lekko zaczęła tężeć. Wstawiamy do lodówki i sprawdzamy co jakiś czas jaka jest konsystencja naszego musu.
Rozwijamy ciasto, nasączamy wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Dopiero lekko tężejącą masę wylewamy na ciasto. Zwijamy, zaciskamy w papierze do pieczenia i odstawiamy do lodówki. By ozdobić roladę, polewamy ją białą czekoladą a posypujemy wiórkami z gorzkiej czekolady.