Pomysły na szybkie i bezglutenowe śniadania. Koniecznie przetestuj te przepisy
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Często jednak o tym zapominamy, bo w porannym biegu nie chce nam się przygotowywać niczego specjalnego. Wiele z poniższych przepisów możemy przygotować dzień wcześniej, by rano cieszyć się zdrowym, zbilansowanym i bezglutenowym posiłkiem.
#1 Szakszuka
Szakszuka to jeden z pyszniejszych pomysłów na zdrowe śniadanie. Przepis jest prosty, a bardzo efektowny. Zaspokoi kubki smakowe nawet największego niejadka. To połączenie jajek i pomidorów w najlepszym wydaniu.
Składniki
- 2 pomidory
- 1/2 łyżki masła lub oliwy
- 1/2 ząbka czosnku
- przyprawy: sól i świeżo zmielony pieprz, szczypta oregano oraz opcjonalnie chili i kminu rzymskiego
- 2 jajka
- do podania: świeża bazylia, bagietka
Przygotowanie
- Przygotować pomidory: sparzyć je, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Warto wcześniej wyciąć szypułki.
- Na patelni roztopić masło lub wlać oliwę oraz starty czosnek, bądź pokrojoną w małą kosteczkę cebulę.
- Pomidory wyłożyć na patelnię, doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Całość wymieszać i smażyć na większym ogniu przez około 4 minuty (już bez mieszania).
- Do tak przygotowanych pomidorów wbić jajka. Patelnię należy przykryć i gotować przez około 3 minuty lub do czasu ścięcia się białka jajek.
- Danie można podawać ze świeżą bazylią i bezglutenowym pieczywem.
#2 Placuszki bananowe z płatków owsianych
To pomysł na szybkie, słodkie śniadanie, które idealnie sprawdzi się w pracy i w szkole. Zapewniamy, że bananowe placuszki zasmakują nie tylko dzieciom, ale także dorosłym.
Składniki
- płatki owsiane/ mąka owsiana
- płatki kokosowe
- banan
- jajko
- ulubione dodatki – owoce, orzechy, konfitura
Przygotowanie
- Do jednej miski dodajemy 4 łyżki płatków owsianych (mogą być także zmielone w blenderze), 2 łyżki płatków kokosowych, jajko oraz rozgniecionego banana. Całość dokładnie mieszamy.
- Uzyskaną masę przekładamy łyżką na patelnie, formując ciasto w kształt placków. Najlepiej sprawdzi się tutaj patelnia do naleśników.
- Usmażone placuszki wykładamy na talerz i dekorujemy ulubionymi owocami i dodatkami.
#3 Owsianka
Owsianka to jedno z najzdrowszych śniadań świata. Dla wielu przygotowana w sposób tradycyjny może być koszmarem z dzieciństwa, jednak odpowiednie dodatki sprawią, że trafi w gusta wszystkich.
Składniki
- płatki owsiane
- jogurt naturalny/ sojowy
- ulubione dodatki – owoce, orzechy, konfitura
Zobacz: Owsianka nie musi być nudna. 5 pomysłów na śniadanie z płatków owsianych
Przygotowanie
- Płatki owsiane wsypujemy do garnka, zalewamy wodą lub mlekiem i gotujemy na małym ogniu aż zmiękną. Następnie dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Zdejmujemy masę z ognia i przekładamy do miseczki.
- W kolejnych etapach możemy dodać jogurt naturalny lub wegański i mieszamy go z owsianką. Doda to daniu delikatności.
- Na górze układamy kawałki owoców np. banana lub malin. Możemy dorzucić także orzechy i konfiturę. W zakresie dekoracji ograniczają nas tylko nasze gusta.
#4 Jaglanka z sosem z masła orzechowego
Kasza jaglana jest bezglutenowa, a ten przepis idealnie sprawdzi się dla miłośników słodkości. Poniżej przepis na pyszną i sycącą jaglankę z masłem orzechowym oraz bananem.
Składniki
- kasza jaglana
- mleko
- banan
- masło orzechowe
- syrop klonowy
- sok z cytryny
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy, wymieniając co jakiś czas wodę na świeżą, aż przestanie być mętna. Następnie odsączamy ją na sitku i przesypujemy do garnka.
- Dodajemy szklankę mleka, mieszamy i zagotowujemy pod przykryciem. Następnie zmniejszamy ognień do minimum i gotujemy pod pokrywką jeszcze około 15 minut.
- Banana kroimy w plastry, masło orzechowe mieszamy z dwiema łyżkami syropu klonowego i jedną łyżką soku z cytryny.
- Jaglankę wykładamy na talerz, dodajemy banana i polewamy orzechowym sosem. Można ją jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
#5 Pasta z wędzonego łososia
Na koniec najbardziej klasyczne śniadanie, czyli kanapki. Przygotowane w odpowiedni sposób zadowolą jednak każdego. Świetnie sprawdzą się w pracy, szkole, a także podczas niedzielnego śniadania.
Składniki
- chleb bezglutenowy
- łosoś wędzony
- serek Philadelphia
- szczypiorek
- ulubione warzywa
Przygotowanie
- Przygotowanie śniadania rozpoczynamy od zrobienia pasty. Łososia oddzielamy od skóry i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Następnie do ryby dodajemy serek śmietankowy (według uznania) i mieszamy. Na zakończenie doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy drobno pokrojony szczypiorek.
- Pastę przekładamy na ulubione pieczywo. Do śniadania warto pokroić także swoje ulubione warzywa tj. paprykę, ogórka, pomidorki koktajlowe.