Pomysły na szybkie i bezglutenowe śniadania. Koniecznie przetestuj te przepisy - NoweMedium.pl

Pomysły na szybkie i bezglutenowe śniadania. Koniecznie przetestuj te przepisy

Życie bezglutenowca może być wyjątkowo trudne, jednak na rynku pojawia się coraz więcej produktów, które rekompensują wykluczenie z diety pewnych elementów. Zobacz przepisy na szybkie i bezglutenowe śniadania. Większość składników bez problemu znajdziesz w swoim domu.
Pomysły na szybkie i bezglutenowe śniadania. Koniecznie przetestuj te przepisy/ pexels.com

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Często jednak o tym zapominamy, bo w porannym biegu nie chce nam się przygotowywać niczego specjalnego. Wiele z poniższych przepisów możemy przygotować dzień wcześniej, by rano cieszyć się zdrowym, zbilansowanym i bezglutenowym posiłkiem.

#1 Szakszuka

szakszuka/pixabay.com

Szakszuka to jeden z pyszniejszych pomysłów na zdrowe śniadanie. Przepis jest prosty, a bardzo efektowny. Zaspokoi kubki smakowe nawet największego niejadka. To połączenie jajek i pomidorów w najlepszym wydaniu. 

Składniki

  • 2 pomidory
  • 1/2 łyżki masła lub oliwy
  • 1/2 ząbka czosnku
  • przyprawy: sól i świeżo zmielony pieprz, szczypta oregano oraz opcjonalnie chili i kminu rzymskiego
  • 2 jajka
  • do podania: świeża bazylia, bagietka

Przygotowanie

  • Przygotować pomidory: sparzyć je, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Warto wcześniej wyciąć szypułki.
  • Na patelni roztopić masło lub wlać oliwę oraz starty czosnek, bądź pokrojoną w małą kosteczkę cebulę.
  • Pomidory wyłożyć na patelnię, doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Całość wymieszać i smażyć na większym ogniu przez około 4 minuty (już bez mieszania).
  • Do tak przygotowanych pomidorów wbić jajka. Patelnię należy przykryć i gotować przez około 3 minuty lub do czasu ścięcia się białka jajek.
  • Danie można podawać ze świeżą bazylią i bezglutenowym pieczywem.

#2 Placuszki bananowe z płatków owsianych

Placuszki bananowe z płatków owsianych/fot. red. NoweMedium

To pomysł na szybkie, słodkie śniadanie, które idealnie sprawdzi się w pracy i w szkole. Zapewniamy, że bananowe placuszki zasmakują nie tylko dzieciom, ale także dorosłym.

Składniki

  • płatki owsiane/ mąka owsiana
  • płatki kokosowe
  • banan
  • jajko
  • ulubione dodatki – owoce, orzechy, konfitura

Przygotowanie

  • Do jednej miski dodajemy 4 łyżki płatków owsianych (mogą być także zmielone w blenderze), 2 łyżki płatków kokosowych, jajko oraz rozgniecionego banana. Całość dokładnie mieszamy.
  • Uzyskaną masę przekładamy łyżką na patelnie, formując ciasto w kształt placków. Najlepiej sprawdzi się tutaj patelnia do naleśników.
  • Usmażone placuszki wykładamy na talerz i dekorujemy ulubionymi owocami i dodatkami.

#3 Owsianka

Owsianka z owocami/pexels.com

Owsianka to jedno z najzdrowszych śniadań świata. Dla wielu przygotowana w sposób tradycyjny może być koszmarem z dzieciństwa, jednak odpowiednie dodatki sprawią, że trafi w gusta wszystkich.

Składniki

  • płatki owsiane
  • jogurt naturalny/ sojowy
  • ulubione dodatki – owoce, orzechy, konfitura

Zobacz: Owsianka nie musi być nudna. 5 pomysłów na śniadanie z płatków owsianych

Przygotowanie

  • Płatki owsiane wsypujemy do garnka, zalewamy wodą lub mlekiem i gotujemy na małym ogniu aż zmiękną. Następnie dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Zdejmujemy masę z ognia i przekładamy do miseczki.
  • W kolejnych etapach możemy dodać jogurt naturalny lub wegański i mieszamy go z owsianką. Doda to daniu delikatności.
  • Na górze układamy kawałki owoców np. banana lub malin. Możemy dorzucić także orzechy i konfiturę. W zakresie dekoracji ograniczają nas tylko nasze gusta.

#4 Jaglanka z sosem z masła orzechowego

Jaglanka z sosem z masła orzechowego/oryginalnysmak.pl/ pinterest

Kasza jaglana jest bezglutenowa, a ten przepis idealnie sprawdzi się dla miłośników słodkości. Poniżej przepis na pyszną i sycącą jaglankę z masłem orzechowym oraz bananem.

Składniki

  • kasza jaglana
  • mleko
  • banan
  • masło orzechowe
  • syrop klonowy
  • sok z cytryny

Przygotowanie

  • Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy, wymieniając co jakiś czas wodę na świeżą, aż przestanie być mętna. Następnie odsączamy ją na sitku i przesypujemy do garnka.
  • Dodajemy szklankę mleka, mieszamy i zagotowujemy pod przykryciem. Następnie zmniejszamy ognień do minimum i gotujemy pod pokrywką jeszcze około 15 minut.
  • Banana kroimy w plastry, masło orzechowe mieszamy z dwiema łyżkami syropu klonowego i jedną łyżką soku z cytryny.
  • Jaglankę wykładamy na talerz, dodajemy banana i polewamy orzechowym sosem. Można ją jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

#5 Pasta z wędzonego łososia

Pasta z wędzonego łososia/pixabay.com

Na koniec najbardziej klasyczne śniadanie, czyli kanapki. Przygotowane w odpowiedni sposób zadowolą jednak każdego. Świetnie sprawdzą się w pracy, szkole, a także podczas niedzielnego śniadania.

Składniki

  • chleb bezglutenowy
  • łosoś wędzony
  • serek Philadelphia
  • szczypiorek
  • ulubione warzywa

Przygotowanie

  • Przygotowanie śniadania rozpoczynamy od zrobienia pasty. Łososia oddzielamy od skóry i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Następnie do ryby dodajemy serek śmietankowy (według uznania) i mieszamy. Na zakończenie doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy drobno pokrojony szczypiorek.
  • Pastę przekładamy na ulubione pieczywo. Do śniadania warto pokroić także swoje ulubione warzywa tj. paprykę, ogórka, pomidorki koktajlowe.
Źródło: Media

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *