Owsianka nie musi być nudna. 5 pomysłów na śniadanie z płatków owsianych
Owsianka to jedno z najzdrowszych śniadań świata. Dzięki bogactwu składników odżywczych korzystnie wpływa na organizm, poprawiając jego funkcjonowanie i metabolizm. Co więcej, odpowiednio przygotowana z dodatkiem owoców i bakalii, na stałe zostanie porannym posiłkiem.
Dlaczego warto jeść owsiankę?
- Płatki owsiane mają dużą ilość błonnika i białka. Dzięki temu po jedzeniu będziemy czuć się pełni, a uczucie sytości utrzyma się przez dłuższy czas.
- Rozpuszczalny błonnik w otrębach owsianych zmniejsza wchłanianie cholesterolu do krwiobiegu, zmniejszając ryzyko chorób serca.
- Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu owsianka nie powoduje gwałtownych skoków cukru, przyczyniając się do regulowania jego poziomu we krwi.
- Organiczny owies zawiera przeciwutleniające kwasy fenolowe, które mają wpływ na zwalczanie raka i chorób neurodegeneracyjnych.
- Owsianka dostarcza także do organizmu cenne dla zdrowia witaminy i minerały, m.in. witaminy z grupy B, potas, wapń, magnez i żelazo.
Zobacz: Produkty z największą ilością witaminy B
Owsianka może być królową śniadań, albo traumą z dzieciństwa. Jak ją odpowiednio przyrządzić i korzystać ze wszystkich jej zalet?
1. Pieczona owsianka Ewy Chodakowskiej
Pieczona owsianka Ewy Chodakowskiej smakuje jak szarlotka. Jest idealnym śniadaniem na zimowe i letnie dni.
Lista składników
- 3-4 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka płatków orkiszowych (pominęłam)
- 1 łyżka otrębów żytnich (pominęłam)
- 1/2 średniego jabłka (dałam 1 małe)
- 3/4 średniego banana
- 3/4 szklanki mleka (200 ml)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki cynamonu (albo przyprawy piernikowej)
Jeśli nie mamy płatków orkiszowych i otrębów żytnich możemy je zastąpić płatkami owsianymi.
Jak przygotować?
Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego wsypać odpowiednio płatki i zalać je zimnym mlekiem. Czekamy aż namokną. W tym czasie należy zetrzeć jabłko na tarce i pokroić banana na mniejsze kawałki. Kiedy płatki są nieco rozmoczone, wrzucamy owoce i dosypujemy cynamon oraz wiórki kokosowe. Wszystko mieszamy i wstawiamy owsiankę na 20-25 min do piekarnika.
Kiedy będzie gotowa, można polać górę 2 łyżkami jogurtu naturalnego i posypać cynamonem, bądź przygotować wersję orzechową – polać trochę masłem orzechowym i posypać kruszonymi orzeszkami.
2. Kakaowa owsianka z malinami
Miłośnik czekolady znajdzie tutaj coś dla siebie.
Lista składników
- mleko kokosowe (150 ml)
- 4 łyżki płatków owsianych
- garść malin
- wiórki kokosowe
- 1 łyżeczka kakao
Jak przygotować?
Płatki owsiane zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy na małym ogniu aż zmiękną. Dodajemy łyżkę kakao i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Dla fanów słodkości – można dorzucić łyżeczkę syropu klonowego. Masę przekładamy do miseczki i posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy dużą ilością malin.
3. Owsianka “Mango Sticky Rice”
Nieco bardziej orientalna owsianka zachwyci kubki smakowe każdego.
Lista składników
- mleko kokosowe (150 ml)
- 4 łyżki płatków owsianych
- wiórki kokosowe
- szczypta soli
- 1/2 dojrzałego mango
Jak przygotować?
Płatki owsiane wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy na małym ogniu aż zmiękną. Następnie dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Zdejmujemy masę z ognia i przekładamy do miseczki. W kolejnych etapach dodajemy wiórki kokosowe i ponownie mieszamy. Na górze układamy kawałki dojrzałego mango.
4. Owsianka nocna
To owsianka przygotowana z myślą o zabieganych ludziach, którzy nie mają czasu na poranne śniadanie w domu. Przyrządzona wieczorem będzie smakowała równie dobrze.
Lista składników
- 4 łyżki płatków owsianych
- jogurt naturalny
- 1 łyżka masła orzechowego
- ulubione owoce
Jak przygotować?
Nocną owsiankę warto przygotować w słoiczku/pojemniczku, który zabierzemy ze sobą rano. Wrzucamy do środka 4 czubate łyżki płatków owsianych i zalewamy jogurtem naturalnym. Do tego dorzucamy łyżkę masła orzechowego i mieszamy do uzyskania satysfakcjonującej konsystencji. Wstawiamy na noc do lodówki, a rano wrzucamy nasze ulubione owoce.
5. Bircher musli
Bricher musli to szwajcarskie świadanie bogiń. Warto bliżej zaznajomić się z przepisem.
Lista składników
- 4 czubate łyżki płatków osianych
- 300 ml soku jabłkowego
- 1 jabłko
- 1 banan
- jogurt naturalny
- ulubione orzechy i suszone owoce
- masło orzechowe lub pasta z pistacji (opcjonalnie)
Jak przygotować?
Bircher musli najlepiej przygotować wieczór wcześniej. Płatki owsiane zalewamy sokiem jabłkowym i wstawiamy na noc do lodówki. Mieszamy tak, aby wszystkie płatki były zamoczone w soku. Rano dodajemy do płatków starte na dużych oczkach jabłko oraz banana. Na koniec mieszamy wszystko z sokiem z cytryny i jogurtem naturalnym.
Na górę możemy dorzucić ulubione orzechy, owoce, dodać masło orzechowe lub masło z pistacji.