5 pomysłów na letni lunch do pracy

Zazwyczaj z braku czasu na lunch do pracy lub szkoły przygotowujemy na szybko kanapkę, która z czasem może nam się znudzić. Aby urozmaicić drugie śniadanie i przy okazji przemycić więcej wartości odżywczych przedstawiamy kilka ciekawych pomysłów na szybko w przygotowaniu posiłek do pracy.
Zobacz też: Wiosenne dania. 5 przepisów z użyciem nowalijek
#1 Sałatka z użyciem zupki chińskiej
Składniki:
- ulubiona zupka chińska
- gotowy miź sałat
- ogórek
- pomidor
- łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego
- łyżka keczupu
- kurczak lub tofu
Przygotowanie:
Makaron z zupki chińskiej pokrusz i wrzuć na dni miski. Następnie pomidora i ogórka pokrój w kostkę i połóż na makaron (woda z warzyw zmiękczy makaron). Dodać sałatę, łyżkę majonezu bądź jogurtu naturalnego, keczup i przyprawę z zupki chińskiej i całość dokładnie wymieszaj. Odstaw miskę do lodówki na pół godziny i w tym czasie przygotuj kurczaka bądź tofu. Pokrój w kostkę wybrany składnik, zamarynuj i ulubionych przyprawach np. czosnku, papryce, soli i pieprzu, a następnie usmaż na gorącym oleju. Wyciągnij sałatkę, przełóż do lunch boxów i posyp przygotowanym mięsem lub tofu.
Zobacz też: Pomysły na szybkie i bezglutenowe śniadania. Koniecznie przetestuj te przepisy

#2 Guacamole z grzankami
Składniki:
- awokado
- sól i pieprz
- czosnek
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- pomidor
- bagietka
- masło
Przygotowanie:
Awokado obierz ze skórki, pokrój w kostkę, a następnie rozgnieć widelcem. Dodaj do niego kilka kropel oliwy z oliwek, sól i pieprz wedle uznania, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, odrobinę soku z cytryny i drobno pokrojonego pomidora.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i włóż do niego kromki bagietki posmarowane masłem. Po kilku minutach, gdy nabiorą złotego koloru wyciągnij i włóż do lunch boxa z przegrodą. W drugiej części pudełka umieść przygotowane guacamole i zdrowy lunch gotowy!
Zobacz też: Bomby witaminowe, czyli 8 najzdrowszych polskich warzyw

#3 Sałatka z kaszą bulgur i burakiem
Składniki:
- burak gotowany
- mix sałat
- ugotowana kasza bulgur
- mini mozarella
- pestki słonecznika
Sos:
- musztarda dijon
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- miód
Przygotowanie:
Buraka pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z mixem sałat, pestkami słonecznika, mini mozarellą i ugotowana kaszą bulgur.
Sos: W malutkim słoiczku wymieszaj 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki musztardy i łyżkę miodu. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Sos zabierz w słoiku do pracy i przed zjedzeniem dobrze wstrząśnij nim a następnie polej przygotowaną sałatę.

#4 Chlebek bananowy z masłem orzechowym i dżemem
Składniki:
- 3 duże banany
- 1,5 szklanki mąki pszennej uniwersalnej – 240 g
- 1/3 kostki masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 jajko
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Przygotowanie:
Banany rozgnieć, dodaj do nich jajko, mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, masło oraz szczyptę soli. Całość dobrze wymieszaj i wlej do foremki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu surowego ciasta ułóż kilka plasterków banana. Włóż do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz około 50 minut.
Po upieczeniu pokrój ostudzony chlebek na “kromki”, włóż do lunchboxa w którym także znajdzie się miejsce na ulubione dodatki. Do takiego chlebka idealnie pasuje masło orzechowe, dżem truskawkowy i borówki.
Zobacz też: Owsianka nie musi być nudna. 5 pomysłów na śniadanie z płatków owsianych

#5 Tortille z dużą ilością warzyw
Składniki:
- placki do tortilli
- pomidorki koktajlowe
- ogórek
- sałata
- batat
- awokado
- cebula
- kurczak lub tofu
Sos:
- jogurt naturalny lub majonez
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania sosu. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do majonezu bądź jogurtu naturalnego. Dopraw solą i pieprzem i odstaw do lodówki na pół godziny, aby smaki przeszły.
Wyciągnij placek do tortilli i wysmaruj przygotowanym sosem, a następnie zacznij układać na nim warzywa. Możesz sięgnąć po te, które lubisz najbardziej. Polecamy ugotowanego batata pokrojonego w plasterki, kawałki awokado, cebulę, pomidorki koktajlowe pokrojone na mniejsze kawałki, ogórka zielonego oraz sałatę. Zostaw miejsce na mięso lub tofu.
Kurczaka lub tofu zamarynuj w ulubionych przyprawach i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Gdy będzie już zarumienione, odsącz na papierowym ręczniku i poczekaj aż ostygnie, a następnie połóż na górę z warzyw i polej dodatkowa porcją sosu. Placek dobrze zamknij i wrzuć na patelnie. Zgrilluj z obu stron i gotowe!
