Bomby witaminowe, czyli 8 najzdrowszych polskich warzyw - NoweMedium.pl

Bomby witaminowe, czyli 8 najzdrowszych polskich warzyw

Sezon wiosenno-letni to czas, w którym zwracamy większą uwagę na to co jemy. Jakie polskie warzywa są najbogatsze w witaminy oraz składniki mineralne i warto je jeść?
pexels.com

Wiosna to czas, w którym w sklepach pojawiają się świeże, zdrowe sezonowe warzywa i owoce. Jeśli chcemy w naturalny sposób dbać o organizm oraz dawać mu to co najlepsze, w naszej diecie powinniśmy sięgać jak najczęściej po surowe warzywa. Są one bombami witamin oraz posiadają wiele składników mineralnych i właściwości. Które z polskich warzyw mają ich najwięcej? Przedstawiamy 8 z nich.

#1 Jarmuż

Jarmuż jest jednym z najbardziej wartościowych warzyw liściastych, a ze względu na prozdrowotne właściwości, cieszy się coraz większą popularnością. Jarmuż bogaty jest w duże ilości białka, błonnika, witaminę C, K oraz B. Jest także bogatym źródłem cennych pierwiastków, takich jak żelazo, magnez, cynk i fosfor. Posiada także sole mineralne, w tym wapń i potas, oraz sulforafanu, który jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. W 100 gramach zawiera jedynie 40 kcal, więc śmiało można jeść go w dużych ilościach. Z tego warzywa można przygotować koktajl, chipsy, bądź sałatkę.

Zobacz też: Pomysły na szparagi. Zobacz najlepsze przepisy na lekki, wiosenny obiad

pexels.com

#2 Buraki

Buraki są bogate w kwas foliowy, betaninę, witaminę C, B6, A, E i K. Posiadają takie sole mineralne jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Świetnie sprawdzą się w diecie osób cierpiących na raka, gdyż warzywa te mają dużą ilość antyutleniaczy, niszczących działanie wolnych rodników. Warzywo reguluje ciśnienie, pomaga unormować poziom cholesterolu i przeciwdziała zwapnieniom naczyń krwionośnych. Z buraków można przygotować sałatkę, zupę, surówkę czy też sok.

Zobacz też: Dzień tosta: 5 przepisów na urozmaicenie zapiekanych kanapek

pexels.com

#3 Pietruszka

Zarówno korzeń jak i natka pietruszki są bogate w wartości odżywcze i mają właściwości lecznicze. Warzywo zawiera trzykrotnie więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Jest bogate w potas, wapń, żelazo, magnez, kwas foliowy, i miedź. W 100 gramach zawiera jedynie 49 kcal, więc może być świetną przekąską dla osób będących na diecie. Pietruszka poprawia trawienie i odtruwa organizm. Warzywo można jeść na surowo z dodatkiem humusu, przygotować z niego surówkę bądź świeży sok.

wikipedia.org

#4 Pomidory

Pomidory są bardzo zdrowymi warzywami, posiadającymi wiele składników odżywczych. Są źródłem kwasu jabłkowego, kwasu cytrynowego, kwasu szczawiowego, białka, tłuszczy roślinnych i błonnika. Posiadają szereg witamin: A, C, E, K, B oraz soli mineralnych: cynk, fosfor, jod, magnez, żelazo, miedz, potas, sód, wapń i fluor. W 100 gramach posiadają jedynie 18 kcal, dlatego też są jednym z najpopularniejszych składników dietetycznych sałatek. Warzywo pozytywnie wpływa na stan naszej skóry, dodaje jej blasku i dotlenia ją. Pomidory chronią także serce przed schorzeniami oraz dbają o dobre samopoczucie. Z pomidorów zrobimy sosy, zupy, soki pomidorowe lub wykorzystamy jako dodatek do sałatek i surówek.

Zobacz też: Światowy Dzień Pieczenia. 5 przepisów na proste i pyszne ciasto

pexels.com

#5 Dynia

Dynia ma działanie odtruwające i regulujące przemianę materii, jest niskokaloryczna oraz lekkostrawna. Jest źródłem białka i błonnika pokarmowego, posiada wiele składników mineralnych takich jak: wapń, magnez, selen, potas czy cynk. Jest także bogata w witaminy antyoksydacyjne: A, C i E, a także kwas foliowy i niacynę. Można z niej przygotować zupę krem, frytki, sernik czy też muffinki.

pixabay.com

#6 Brokuły

Brokuły posiadają wiele substancji działających przeciwzapalnie, opóźniających starzenie  i wzmacniających kości. Są bogate w witaminy z grupy K i A oraz sole mineralne. Warzywo to może uratować nas od wrzodów dwunastnicy i żołądka oraz zwyrodnień stawów. Mają niski indeks glikemiczny, dlatego też mogą być spożywane przez cukrzyków. Brokuły najlepiej ugotować na parze, dzięki czemu nie stracą najcenniejszych składników odżywczych. Świetnie sprawdzą się w formie pesto do makaronu, będą idealnym dodatkiem do sałatki bądź ryżu i kurczaka.

Zobacz też: Naturalne lody bananowe. Przepis z receptury Aleksandra Pitury

pexels.com

#7 Marchewka

Marchewka bogata jest w witaminy z grupy A, B, E, i K, kwas foliowy oraz takie minerały jak cynk, fosfor, magnez, czy potas. Warzywo posiada wiele właściwości antynowotworowych, zwiększa przepływ krwi do serca i działa przeciwpasożytniczo. Spożywanie marchewki pozytywnie wpływa na kolor i wygląd skóry oraz idealnie sprawdzi się jako przekąska dla osób będących na diecie. Ciekawe przepisy z tego warzywa znajdziesz poniżej:

#8 Szpinak

Szpinak jest bogaty w witaminy K, A, E i C, jest źródłem folianów, przeciwutleniaczy w postaci beta karotenu, luteiny i zeaksantyny. Dobrze wpływa na wzrok, wspomaga prawidłową pracę jelit, a znajdujący się w nim kwas foliowy przeciwdziała wadom cewy nerwowej u płodu. Ze szpinaku można przygotować świeży sok, dodać go do sałatki, przyrządzić w formie farszu np. do pierogów, bądź dodać do śmietanowego sosu podanego z makaronem.

pexels.com
Źródło: Media

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.