Naturalne lody bananowe. Przepis z receptury Aleksandra Pitury
Weszliśmy w sezon wiosenno-letni, co oznacza, że zwiększa się w nas ochota na spożycie lodów. Warto jednak, aby były w pełni naturalne i wykonane z wysokiej jakości składników. Takie lody swym klientom serwuje Aleksander Pitura, który podzielił się z nami swą recepturą na naturalne lody bananowe, do której nie potrzeba zaawansowanych maszyn lodziarskich.
Przeczytaj też: Banan – owoc, który zadba o twój dobry nastrój
Naturalne lody bananowe – przepis
Składniki:
- banany – 155 g
- mleko w proszku pełne – 37 g
- inulina z cykorii – 32,5 g
- cukier – 31,5 g
- śmietanka 30% – 106,5 g
- mleko świeże 3,2% – 138,5 g
Przygotowanie:
W garnku (lub blenderze) mieszamy na zimno. Produkty trzeba schłodzić do ok. 15 stopni Cejslusza.
W garnku mieszamy na zimno mleko w proszku, inulinę z cykorii, cukier, śmietankę 30% i mleko świeże. Powoli składniki podgrzewamy do 70 stopni Celsjusza. Następnie garnek wkładamy do miski z wodą i lodem, tak aby produkty schłodzić do 15 stopni Cejslusza.
Do garnka dodajemy banany i wszystko ze sobą blendujemy. Wkładamy masę do lodówki, a kiedy temperatura naszej mieszanki spadnie do ok 4 st. C. garnek z lodami wstawiamy do miski z wodą, lodem i solą. Mieszamy je od 30 minut do godziny, aż nabiorą kremowej konsystencji.
Sprawdź też inne przepisy w kategorii Jedzenie i napoje.
Aleksander Pitura
Stworzył aplikację do projektowania lodów receptury.net, która umożliwia samodzielne stworzenie receptury na wybrany smak lodów. Aleksander Pitura prowadzi również konto na TikToku, na którym dzieli się swoimi przepisami i innowacyjnymi rozwiązaniami. Obecnie prowadzi także szkolenia lodowe dla lodziarni, które chcą pozbyć się proszków i past smakowych na rzecz naturalnych składników.
Przeczytaj też: Lody truskawkowe – szybki i prosty przepis
Masz swój ulubiony przepis na naturalne lody? Pozostaw je poniżej w komentarzu, albo napisz do nas: redakcja@nowemedium.pl