Potrawy wigilijne – część 1
Wigilia to moment, na który czekamy cały rok. Tuż po pojawieniu się na niebie pierwszej gwiazdki, przychodzi pora na podzielenie się opłatkiem, a następnie na wigilijną wieczerzę.
Na świątecznym stole powinno pojawić się 12 potraw. Symbolizują one 12 apostołów, a inny dobrobyt – miłość, zdrowie, szczęście, nowe życie czy też siłę. W zależności od regionu, przyrządzenie potraw może się trochę od siebie różnić. Dania jakie tradycyjnie powinny się pojawić na stole:
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami
- Zupa grzybowa lub sos grzybowy
- Kapusta z grochem
- Kompot z suszu
- Makiełki
- Karp
- Ryba po grecku
- Kutia
- Sernik
- Makowiec
- Piernik
- Pierogi z kapustą i grzybami
Zobacz też: Polskie tradycje świąteczne
#1 Wigilijny barszcz czerwony z uszkami
Najpopularniejszą potrawą świąteczną jest barszcz czerwony z uszkami z kapustą i grzybami. W każdym domu gości na wigilijnym stole od lat. Zupa musi być intensywnie czerwona i aromatyczna. Najlepiej przygotować go na własnym zakwasie. W większości domów, wieczerzę rozpoczyna się właśnie od zjedzenia barszczu. Zupa ma zapewnić pomyślność i powodzenie oraz długie życie.
#2 Zupa grzybowa lub sos grzybowy
Drugą popularną zupą wigilijną jest grzybowa. Najczęściej pojawia się ona w domach w północnej części polski. Często zamiast zupy przygotowywany jej sos grzybowy, który można zjeść z makaronem. Grzybowa symbolizuje witalność, zdrowie oraz siłę.
Zobacz też: “Masz już tam jakiegoś kawalera? – najgorsze tematy przy świątecznym stole
#3 Kapusta z grochem
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć kapusty z grochem i grzybami. W niektórych domach kapusta przygotowywana jest jedynie z dodatkiem grochu. Potrawa ma chronić przed chorobami. Kapustę najlepiej przygotować kilka dni wcześniej – wtedy jej aromaty połączą się i smak będzie jeszcze lepszy.
#4 Kompot z suszu
Pomiędzy daniami wigilijnymi powinien pojawić się charakterystyczny kompot z suszu do popicia. Najczęściej przygotowywany jest z suszonych jabłek, gruszek, śliwek z dodatkiem pomarańczy i wanilii. Mają one zapewnić zdrowie, urodzaj, odkupienie i miłość. Dodatkowo kompot poprawia trawienie świątecznych potraw.
#5 Makiełki
Po wytrawnych potrawach pora na deser – makiełki czyli makaron z makiem na słodko. Mak symbolizuje dostatek i urodzaj. Już nawet jeden kęs przyniesie obfitość plonów. Należy pamiętać, aby nie zjeść za dużo, ponieważ według wierzeń, może się to przyczynić do tragedii w rodzinie.
#6 Karp
Najpopularniejsza świąteczna ryba, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Zjedzenie ryby symbolizuje spokojne życie w nowym roku. Najczęściej pokrojony w dzwonki i usmażony. W wielu domach przygotowywana jest także galareta z karpia na zimno.