Potrawy wigilijne - część 1 - NoweMedium.pl

Potrawy wigilijne – część 1

Tradycyjnie na stole wigilijnym powinno pojawić się 12 potraw. Liczba ta symbolizuje 12 apostołów, a spróbowanie każdej z nich przyniesie szczęście, dobrobyt, zdrowie oraz miłość.
pexels.com

Wigilia to moment, na który czekamy cały rok. Tuż po pojawieniu się na niebie pierwszej gwiazdki, przychodzi pora na podzielenie się opłatkiem, a następnie na wigilijną wieczerzę.

Na świątecznym stole powinno pojawić się 12 potraw. Symbolizują one 12 apostołów, a inny dobrobyt – miłość, zdrowie, szczęście, nowe życie czy też siłę. W zależności od regionu, przyrządzenie potraw może się trochę od siebie różnić. Dania jakie tradycyjnie powinny się pojawić na stole:

  1. Wigilijny barszcz czerwony z uszkami
  2. Zupa grzybowa lub sos grzybowy
  3. Kapusta z grochem
  4. Kompot z suszu
  5. Makiełki
  6. Karp
  7. Ryba po grecku
  8. Kutia
  9. Sernik
  10. Makowiec
  11. Piernik
  12. Pierogi z kapustą i grzybami

Zobacz też: Polskie tradycje świąteczne

#1 Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

Najpopularniejszą potrawą świąteczną jest barszcz czerwony z uszkami z kapustą i grzybami. W każdym domu gości na wigilijnym stole od lat. Zupa musi być intensywnie czerwona i aromatyczna. Najlepiej przygotować go na własnym zakwasie. W większości domów, wieczerzę rozpoczyna się właśnie od zjedzenia barszczu. Zupa ma zapewnić pomyślność i powodzenie oraz długie życie.

#2 Zupa grzybowa lub sos grzybowy

Drugą popularną zupą wigilijną jest grzybowa. Najczęściej pojawia się ona w domach w północnej części polski. Często zamiast zupy przygotowywany jej sos grzybowy, który można zjeść z makaronem. Grzybowa symbolizuje witalność, zdrowie oraz siłę.

Zobacz też: “Masz już tam jakiegoś kawalera? – najgorsze tematy przy świątecznym stole

#3 Kapusta z grochem

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć kapusty z grochem i grzybami. W niektórych domach kapusta przygotowywana jest jedynie z dodatkiem grochu. Potrawa ma chronić przed chorobami. Kapustę najlepiej przygotować kilka dni wcześniej – wtedy jej aromaty połączą się i smak będzie jeszcze lepszy.

#4 Kompot z suszu

Pomiędzy daniami wigilijnymi powinien pojawić się charakterystyczny kompot z suszu do popicia. Najczęściej przygotowywany jest z suszonych jabłek, gruszek, śliwek z dodatkiem pomarańczy i wanilii. Mają one zapewnić zdrowie, urodzaj, odkupienie i miłość. Dodatkowo kompot poprawia trawienie świątecznych potraw.

#5 Makiełki

Po wytrawnych potrawach pora na deser – makiełki czyli makaron z makiem na słodko. Mak symbolizuje dostatek i urodzaj. Już nawet jeden kęs przyniesie obfitość plonów. Należy pamiętać, aby nie zjeść za dużo, ponieważ według wierzeń, może się to przyczynić do tragedii w rodzinie.

#6 Karp

Najpopularniejsza świąteczna ryba, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Zjedzenie ryby symbolizuje spokojne życie w nowym roku. Najczęściej pokrojony w dzwonki i usmażony. W wielu domach przygotowywana jest także galareta z karpia na zimno.

Źródło: Media

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *