Cynamonki z czekoladą
Pyszne bułeczki cynamonowe to świetny deser dla każdego. Delikatne ciasto oraz aromatyczny cynamonowy farsz to idealne połączenie na jesienne dni. Sprawdź nasz przepis na popularne cynamonki.
Zobacz też: Przepisy na aromatyczne, jesienne kawy
Zobacz też: Przepis na specjalne chlebki Naan
Składniki
– 40 g świeżych drożdży
-120 ml mleka
-1 łyżeczka cukru
-500 g mąki pszennej
-100 g masła
-2 jajka i 1 żółtko
-50 g cukru
Nadzienie:
-50 g masła
-1 łyżeczka kakao
-2-3 łyżeczki cynamonu
-2 łyżeczki cukru trzcinowego
-1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
Przygotowanie
Drożdże oraz 1 łyżeczkę cukru rozpuść w ciepłym mleku. Zostaw na kilka minut pod ściereczką. 100 g masła rozpuść i ostudź.
Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, jajka, ostudzone masło i rozczyn drożdżowy. Wyrób ciasto mikserem lub ręką kilka minut. Zostaw na 1 godzinę pod ściereczką do wyrośnięcia.
Następnie ciasto wałkuj na prostokąt o wymiarach około 35×45, posmaruj roztopionym masłem, posyp kakao, cynamonem, cukrem i startą na tarce czekoladą. Zawiń w rulon, zaczynając od krótszego boku. Pokrój nożem na 10 części. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie posmaruj bułeczki mlekiem. Piecz w temperaturze 190 C przez ok 20 minut.
Lukier:1 szklanka cukru pudru na ok. 2 łyżki gorącej wody.