Przepisy na aromatyczne, jesienne kawy - NoweMedium.pl

Przepisy na aromatyczne, jesienne kawy

Dzisiaj obchodzimy Dzień Kawy, czyli napoju bez którego wiele osób nie wyobraża sobie funkcjonowania. Przedstawiamy przepisy na aromatyczne, jesienne kawy.
Przepisy na aromatyczne, jesienne kawy, fot. pixabay.com

Dzisiaj, 29 września obchodzimy Dzień Kawy. To prawdziwe święto wszystkich osób, które bez pysznej i aromatycznej kawy nie wyobrażają sobie życia. Przedstawiamy przepisy na jesienne, pełne smaku kawy.

Zobacz też:

[Memy] Najlepsze memy o porannej kawie

#1 Kawa z nutą pomarańczy

Składniki:

  • 1 tabliczka czekolady,
  • 200 ml chłodnego mleka,
  • pomarańcza,
  • cynamon,
  • espresso.

Zobacz też:

Przepyszne babeczki kawowe

Przygotowanie:

Na samym początku warto zaparzyć swoją ulubioną kawę. Następnie przygotowujemy rondelek, do którego wlewamy 100 ml zimnego mleka. Następnie łamiemy tabliczkę czekolady i roztapiamy ją w mleku. Jak całość się połączy, zdejmujemy mleko z ognia.

Przygotowujemy wysoką szklankę lub duży kubek. Wlewamy do niego mleko z czekoladą. Następnie stopniowo wlewamy do niego kawę. Całość mieszamy za pomocą łyżki. Z reszty mleka za pomocą spieniacza ubijamy pianę. Nakładamy ją na górę napoju. Następnie posypujemy go cynamonem i startą skórką z pomarańczy. Gotowe!

Zobacz też:

Przepisy na jesienne napoje

#2 Kawa piernikowa

Składniki:

  • espresso
  • cynamon,
  • goździki,
  • imbir,
  • gałka muszkatołowa,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 1 szklanka mleka.

Zobacz też:

Przepis na ciasto ”3 BIT”

Przygotowanie:

Na samym początku zaparzamy ulubioną kawę. W przygotowanym małym rondelku rozpuszczamy miód. Następnie dodajemy do niego cynamon, goździki, imbir i gałkę muszkatołową. Całość porządnie mieszamy.

Do wysokiej szklanki lub dużego kubka wlewamy kawę, do której dodajemy miód wraz z przyprawami. Mleko zagotowujemy, a następnie za pomocą spieniacza tworzymy pianę. Wlewamy do kawy. Wierzch posypujemy cynamonem. Gotowe!

Zobacz też:

Przepis na ciasteczka owsiane

#3 Kawa z likierem

Składniki:

  • espresso,
  • likier,
  • 100 ml mleka,
  • cynamon.

Zobacz też:

Międzynarodowy Dzień Cytrynówki. Przepisy na drinki z użyciem alkoholu

Przygotowanie:

Na początku przygotowujemy swoją ulubioną kawę. Mleko podgrzewamy w rondelku, a następnie za pomocą spieniacza tworzymy z niego pianę. Do wysokiej szklanki lub dużego kubka wlewamy około 50 ml ulubionego likieru (może to być np. advocat).

Następnie wlewamy powolutku spienione mleko. Na sam koniec do kubka lub szklanki wlewamy kawę. Górę można udekorować odrobiną bitej śmietany oraz cynamonem. Pyszna kawa gotowa!

Zobacz też:

Światowy Dzień Czekolady. Przepisy na desery z użyciem produktu

#4 Kawa z syropem dyniowym

Składniki:

  • espresso,
  • 2/3 szklanki spienionego mleka,
  • 2 łyżki syropu korzennego z dyni,
  • szczypta cynamonu,
  • bita śmietana.

Zobacz też:

Aromatyczny chlebek dyniowy z cynamonem

Przygotowanie:

Na samym początku przygotowujemy espresso. Bierzemy wysoką szklankę. Na dno wylewamy 2 łyżki syropu korzennego z dyni oraz espresso. Następnie dolewamy spienione mleko. Górę dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy cynamonem. Gotowe!

Zobacz też:

Najlepsze pomysły na rozgrzewające herbaty. Sprawdź jak umilić sobie jesień

#5 Iced aerocano ze stoutem

Składniki:

Przygotowanie:

Do półlitrowego kufla lub szklanki wrzucamy lód, a następnie zalewamy go świeżo przygotowanym espresso. Dolewamy do połowy objętości ciemne piwo w stylu stout lub porter. Uruchamiamy dyszę do spieniania w ekspresie i wpuszczamy za jej pomocą powietrze do naszego trunku. Po niedługim czasie lód się rozpuści, a my uzyskamy efekt fake nitro cold brew z piwem.

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *