Przepis na świąteczny makowiec - NoweMedium.pl

Przepis na świąteczny makowiec

Przedstawiamy pyszny przepis na wyjątkowy świąteczny specjał. Zobacz jak wykonać wyśmienity świąteczny makowiec.
Przepis na świąteczny makowiec/ fot. Pixabay (zdjęcie poglądowe)
Przepis na świąteczny makowiec/ fot. Pixabay (zdjęcie poglądowe)

Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia, co za tym idzie każdy z nas planuje potrawy wigilijne, które zagoszczą na naszych stołach.

Zobacz więcej: Obrońca z Azowstalu przeszedł operację ręki w USA. Wkrótce wróci na Ukrainę?

Zobacz więcej: Najnowszy trend z TikToka podbija sieć! Zoolander powraca po 20 latach od premiery

Wraz ze zbliżającymi się świętami pora na smakołyk, który każdy z nas dobrze pamięta z dzieciństwa. Makowiec to idealny deser, który posmakuje wszystkim członkom rodziny.

Masa makowa:
▪️1,5 kg maku
▪️2,5 szkl cukru
▪️3/4 kostki masła roztopionego
▪️6 jaj, białka na pianę
▪️3 łyżki bułki tartej
▪️szczypta soli
▪️3 olejki migdałowe
▪️400g rodzynek, sparzone
▪️200g miodu naturalnego rozpuszczonego, może być letni.

Mak gotować na malutkim ogniu przez ok 0.5 h, dzień wcześniej (w wodzie z dodatkiem 1l mleka). Mak musi być cały przykryty wodą z mlekiem.
Na drugi dzień odcedzić, zmielić przez maszynkę 2 razy.
Żółtka z cukrem rozetrzeć na puch, białka ubić na pianę.
Dodać do maku jaja z cukrem, miód, masło, olejki i sparzone rodzynki.
Na koniec dodać bułkę tartą i ubite białka. Wymieszać.

Do makowców ciasto drożdżowe
Składniki:
▪️1kg mąki pszennej
▪️1kostka, 100g świeżych drożdży
▪️150g cukru
▪️szczypta soli
▪️3 jajka + 2 żółtka
▪️ok. 400ml mleka
▪️150g masła roztopionego, przestudzonego
▪️1 łyżeczka cukru wanilinowego

Zrobić zaczyn (drożdże, mleko 100ml letnie, 1 łyżka cukru i 3 łyżki mąki), poczekać 10 minut aż zacznie pracować.
Wszystkie składniki wyrobić razem.
Zostawić na 1h do wyrośnięcia.

Ciasto drożdżowe podzielić na 5 części, rozwałkować każdą na prostokąt, podsypywać trochę mąką, nakładać mąk i zawijać w roladę.

Piec ok 50 minut w 170-180°C, indeks dolny bez termoobiegu.

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *