Danie z oryginalnym sosem w stylu teriyaki, jak z azjatyckiej restauracji - NoweMedium.pl

Danie z oryginalnym sosem w stylu teriyaki, jak z azjatyckiej restauracji

Każdy miłośnik kuchni azjatyckiej i gotowania powinien spróbować tego przepisu. Wyjątkowo aromatyczny, oryginalny sos w stylu teriyaki, z dodatkiem cynamonu, czerwonego wina i soku z cytrusów zachwyci każdego!
Danie z oryginalnym sosem w stylu teriyaki, jak z azjatyckiej restauracji /fot. pixabay.com
Danie z oryginalnym sosem w stylu teriyaki, jak z azjatyckiej restauracji /fot. pixabay.com

Kurczak lub tofu z sosem teriyaki z dodatkiem warzyw i ryżu jest szybkim i uwielbianym przez miłośników kuchni azjatyckiej przepisem na pyszny obiad. W klasycznym sosie znajdziemy takie składniki jak sos sojowy, czosnek, imbir, cukier, miód oraz olej sezamowy. Jeżeli chcesz urozmaicić klasyczną wersję, sprawdź koniecznie nasz przepis, pełny aromatów i orientalnego smaku.

Zobacz też: Przepis na placki z cukinii z dodatkiem sosu Tzatziki

Oryginalny sos w stylu teriyaki

Składniki:

  • 3/4 szklanki sosu sojowego jasnego
  • 1/4 szklanki sosu sojowego ciemnego
  • łyżka cukru
  • łyżka miodu
  • sok 1/4 cytryny
  • 100 ml czerwonego wina
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 cm startego imbiru lub łyżeczka suszonego
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • kilka kropel octu ryżowego (jeżeli chcesz złamać jego słodki smak)
  • pół szklanki wody
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej do zagęszczenia sosu

Przygotowanie:

Smak sosu powinien być charakterystycznie słodko-słony oraz głęboki. Przyprawy dodadzą mu wyjątkowego i wyrazistego aromatu. Do garnuszka wlej wszystkie składniki płynne i przyprawy. Czosnek przeciśnij przez praskę, a imbir zetrzyj na tarce i dodaj do rondelka. Włącz mały ogień i gotuj całość, aż alkohol z wina wyparuje, a sos lekko się zagęści. Pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej wymieszaj z odrobiną wody i wlej do gorącego sosu energicznie go mieszając. Zagotuj całość chwilkę, aż sos zgęstnieje i będzie gotowy.

Zobacz też: Przepis na specjalne chlebki Naan

Danie z aromatycznym sosem teryiaki

Składniki:

  • kurczak lub tofu
  • przyprawy do kurczaka: sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka
  • ryż
  • marchewka
  • papryka
  • pieczarki
  • czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • sezam
  • sos teryiaki

Przygotowanie:

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wrzuć marchewkę pokrojoną w cienkie paski. Podsmaż chwilę, po czym dodaj cebulę i paprykę również w formie paseczków. Na sam koniec dorzuć pokrojone w plasterki pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Na osobnej patelni usmaż na złocisty kolor kurczaka zamarynowanego w przyprawach. Jeżeli nie jesz mięsa, zamarynuj tofu naturalne w takich samych przyprawach z dodatkiem odrobiny sosu sojowego i usmaż na chrupko. Połącz warzywa z mięsem lub tofu i dodaj wcześniej przygotowany sos. Podgrzej całość i podaj z ryżem. Całość posyp sezamem.

Zobacz też: Naturalne afrodyzjaki – 5 przepisów na potrawy, które pobudzą zmysły

Źródło: Media

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *