Danie z oryginalnym sosem w stylu teriyaki, jak z azjatyckiej restauracji
Kurczak lub tofu z sosem teriyaki z dodatkiem warzyw i ryżu jest szybkim i uwielbianym przez miłośników kuchni azjatyckiej przepisem na pyszny obiad. W klasycznym sosie znajdziemy takie składniki jak sos sojowy, czosnek, imbir, cukier, miód oraz olej sezamowy. Jeżeli chcesz urozmaicić klasyczną wersję, sprawdź koniecznie nasz przepis, pełny aromatów i orientalnego smaku.
Zobacz też: Przepis na placki z cukinii z dodatkiem sosu Tzatziki
Oryginalny sos w stylu teriyaki
Składniki:
- 3/4 szklanki sosu sojowego jasnego
- 1/4 szklanki sosu sojowego ciemnego
- łyżka cukru
- łyżka miodu
- sok 1/4 cytryny
- 100 ml czerwonego wina
- łyżeczka cynamonu
- 1 cm startego imbiru lub łyżeczka suszonego
- łyżeczka oleju sezamowego
- kilka kropel octu ryżowego (jeżeli chcesz złamać jego słodki smak)
- pół szklanki wody
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
Przygotowanie:
Smak sosu powinien być charakterystycznie słodko-słony oraz głęboki. Przyprawy dodadzą mu wyjątkowego i wyrazistego aromatu. Do garnuszka wlej wszystkie składniki płynne i przyprawy. Czosnek przeciśnij przez praskę, a imbir zetrzyj na tarce i dodaj do rondelka. Włącz mały ogień i gotuj całość, aż alkohol z wina wyparuje, a sos lekko się zagęści. Pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej wymieszaj z odrobiną wody i wlej do gorącego sosu energicznie go mieszając. Zagotuj całość chwilkę, aż sos zgęstnieje i będzie gotowy.
Zobacz też: Przepis na specjalne chlebki Naan
Danie z aromatycznym sosem teryiaki
Składniki:
- kurczak lub tofu
- przyprawy do kurczaka: sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka
- ryż
- marchewka
- papryka
- pieczarki
- czerwona cebula
- ząbek czosnku
- sezam
- sos teryiaki
Przygotowanie:
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wrzuć marchewkę pokrojoną w cienkie paski. Podsmaż chwilę, po czym dodaj cebulę i paprykę również w formie paseczków. Na sam koniec dorzuć pokrojone w plasterki pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Na osobnej patelni usmaż na złocisty kolor kurczaka zamarynowanego w przyprawach. Jeżeli nie jesz mięsa, zamarynuj tofu naturalne w takich samych przyprawach z dodatkiem odrobiny sosu sojowego i usmaż na chrupko. Połącz warzywa z mięsem lub tofu i dodaj wcześniej przygotowany sos. Podgrzej całość i podaj z ryżem. Całość posyp sezamem.
Zobacz też: Naturalne afrodyzjaki – 5 przepisów na potrawy, które pobudzą zmysły