Napoje idealne na upalne dni. Przepisy na szybkie i orzeźwiające lemoniady

Wakacje wiążą się z upalnymi dniami. Jednym ze sposobów na schłodzenie naszego organizmu są napoje przygotowane z orzeźwiających cytrusów. Zobacz najlepsze przepisy na pyszne i chłodne lemoniady.
Zobacz też: 5 pomysłów na orzeźwiające napoje na upalne dni
#1 Lemoniada z cytryną, pomarańczą i miętą

Składniki
- 3 cytryny
- 1 limonka (ewentualnie 1 dodatkowa cytryna)
- 2 pomarańcze
- 7 łyżek cukru
- 1 litr wody niegazowanej
- 1 gałązka mięty
Przygotowanie
- Przygotowanie napoju zaczynamy od dokładnego wyszorowania cytrusów i przekrojenia ich na połówki. Następnie odkrajamy po jednej ćwiartce z 1 pomarańczy, 1 cytryny i limonki – kroimy je w plasterki. Wkładamy owoce do dzbanka i zasypujemy cukrem.
- Z reszty owoców wyciskamy sok, najlepiej przy pomocy wyciskarki, pozbywając je jednocześnie pestek i nadmiaru miąższu. Sok przelewamy do dzbanka z owocami.
- Na koniec dodajemy wodę i gałązkę mięty. Dokładnie mieszamy. W razie potrzeby można dodać więcej wody i cukru. W upalne dni nie zapominajmy o kostkach lodu.
Zobacz też: 6 owoców z najmniejszą ilością cukru
#2 Lemoniada porzeczkowa z wanilią i miętą

Ta niecodzienna lemoniada z pewnością trafi w kubki smakowe domowników oraz gości.
Składniki
- syrop cukrowy: 1/2 szklanki wody + 1/2 szklanki cukru
- wanilia: np. 2 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii, ewentualnie 1 łyżka cukru wanilinowego
- 200 g czerwonych porzeczek
- 1 szklanka soku z pomarańczy
- zimna woda mineralna
- lód
- półplasterki limonki lub cytryny lub pomarańczy
- listki mięty
Przygotowanie
- Zrobienie lemoniady rozpoczynamy od zagotowania w rondelku cukru z wodą i wanilią, po trzech minutach odstawiamy z ognia i studzimy.
- Porzeczki opłukujemy i krótko miksujemy w blenderze. Następnie cedzimy masę przez sitko, dociskamy miąższ i przecieramy porzeczki. Resztki zgromadzone na sitku wyrzucamy.
- Sok z porzeczek łączymy z sokiem z pomarańczy oraz syropem cukrowym. Całość chłodzimy w lodówce.
- Na zakończenie nalewamy syrop do połowy szklanki/dzbanka, wrzucamy cytrusy, dodajemy poszarpaną miętę i uzupełniamy zimną wodą z lodem.
Zobacz też: Bomby witaminowe, czyli 8 najzdrowszych polskich warzyw
#3 Lemoniada truskawkowa

Składniki
- 500 g truskawek
- 1 cytryna
- 1 litr wody – zwykła lub gazowana
- 3 łyżki cukru pudru
- kostki lodu
- świeża mięta
Przygotowanie
- Truskawki, świeże lub mrożone, wkładamy do naczynia i miksujemy przy pomocy blendera. Następnie wyciskamy sok z całej cytryny lub dwóch limonek.
- Dodajemy kilka listków świeżej mięty i wsypujemy trzy łyżki cukru pudru.
- Masę, czyli zblendowane truskawki z miętą, cukrem i sokiem z cytryny, miksujemy na gładko. Pulpę przelewamy do wysokiego dzbanka i wlewamy litr zimnej wody.
- Całość dekorujemy plastrami cytrusa, lodem i miętą.
#4 Mojito bezalkoholowe

Mojito to jeden z ulubionych, letnich drinków, który można przyrządzić także bez alkoholu. Poniższy przepis zawiera proporcję na jeden napój.
Składniki
- pół limonki – pokrojonej w plastry
- kostki lodu
- 6-7 listków świeżej mięty
- 1 łyżeczka miodu
- sprite
- woda gazowana
Przygotowanie
Przygotowanie tego napoju jest banalnie proste. Do wysokiej szklanki wrzucamy miętę i pokrojoną w plastry limonkę. Następnie dodajemy łyżeczkę miodu i zasypujemy naczynie lodem do wysokości około 2/3. Uzupełnieniem napoju będzie sprite i woda gazowana w proporcji 1:1.