Makaron - 5 pomysłów na pyszne danie - NoweMedium.pl

Makaron – 5 pomysłów na pyszne danie

Polacy uwielbiają kuchnię włoską i chętnie sięgają po przepisy z użyciem makaronu. Przedstawiamy kilka pomysłów na prostą pastę.
Makaron - 5 pomysłów na pyszne danie /fot. pexels.com
Makaron – 5 pomysłów na pyszne danie /fot. pexels.com

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Makarony mają mnóstwo fanów także w Polsce. Wiele restauracji oferuje dania przygotowane na bazie prostych i świeżych składników, jednak z łatwością można je także przyrządzić samemu w domu. Przedstawiamy 5 przepisów na szybki i prosty makaron, który po pierwszej próbie zagości w Twojej kuchni na długo.

Zobacz też: 5 przepisów na domowy fast food

#1 Makaron z krewetkami w sosie z pomidorów i czosnku

Składniki:

  • krewetki
  • pomidorki koktajlowe
  • czosnek
  • świeżo zmielony pieprz
  • masło
  • pietruszka
  • białe wino
  • sok z cytryny
  • słodka papryka
  • sól
  • makaron, najlepiej tagliatelle lub spaghetti

Przygotowanie:

Krewetki umyj, obierz z pancerzy i oczyść. Na rozgrzaną patelnię wrzuć dużą łyżkę masła i dodaj 5 drobno posiekanych ząbków czosnku. Podsmaż chwilkę, następnie dorzuć pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Duś chwilkę, aż zmiękną i wytworzy się z nich kremowy sos. Do sosu dodaj krewetki i smaż przez kilka minut, aż zmienią swój kolor na różowy. Podlej je połową kieliszka białego wina i poczekaj aż wyparuje alkohol. Przypraw krewetki w pomidorach świeżo mielonym pieprzem, solą, słodką papryką oraz odrobiną soku z cytryny. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i dorzuć do gotowego sosu. Całość posyp drobno pokrojoną pietruszką i przełóż gotowe danie na talerz.

Zobacz też: Muffinki cytrynowe – przepis

fot. pexels.com

#2 Makaron w sosie śmietanowym z kurczakiem i brokułem

Składniki:

  • makaron np. świderki lub kokardki
  • kurczak
  • brokuł
  • śmietanka 30%
  • bulion warzywny
  • sól
  • pieprz
  • parmezan
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka

Przygotowanie:

Rozdziel brokuła na małe różyczki i ugotuj w osolonej wodzie al dente. Kurczaka umyj, pokrój w małą kostkę i przypraw wedle uznania (najlepiej czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem i słodką papryką). Rozgrzej olej na patelni i dorzuć kawałki mięsa. Smaż tak długo aż nabiorą lekko brązowego koloru. Gdy kurczak jest gotowy, wyciągnij go do miseczki, a na patelnię wraz z olejem, który na niej pozostał wlej szklankę bulionu warzywnego. Gdy bulion podgotuje się, wlej do niego szklankę płynnej śmietanki i gotuj do momentu wrzenia. Do sosu dodaj dużą garść parmezanu, usmażonego kurczaka oraz brokuła. Całość dobrze wymieszaj i podawaj z ulubionym makaronem. Do takiego sosu świetnie sprawdzą się świderki lub muszelki.

Zobacz też: Dzień Frytek. Najlepszy przepis na przekąskę z ziemniaków

fot. pexels.com

#3 Makaron z pesto z rukoli

Składniki:

  • makaron
  • orzechy pinii lub włoskie
  • czosnek
  • parmezan
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • rukola

Przygotowanie:

Do blendera wrzuć opakowanie rukoli, 2 ząbki czosnku, łyżkę oliwy z oliwek, sól, pieprz, dużą garść parmezanu i orzeszki, najlepiej pinii. Całość zblenduj, aż powstanie pesto. Ugotuj makaron (najlepiej tagliatelle) i połącz z przygotowanym pesto. Danie możesz posypać parmezanem i dodać kilka pokrojonych na pół pomidorków koktajlowych.

fot. pexels.com

#4 Penne w sosie pomidorowym

Składniki:

  • makaron typu penne
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • masło
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Na rozgrzaną łyżkę oliwy z oliwek z dodatkiem łyżki masła wrzuć pokrojony w drobną kostkę czosnek. Następnie dorzuć pomidorki koktajlowe i poczekaj aż zmiękną. Po chwili możesz dolać pół szklanki wody z makaronu i chwilę poddusić całość, aż wytworzy się maślano-pomidorowy sos. Przypraw sos solą, pieprzem i dużą ilością świeżej bazylii. Połącz z wcześniej ugotowanym według instrukcji makaronem penne i gotowe.

fot. pexels.com

#5 Makaron z pieczarkami i mięsem mielonym w sosie śmietanowym

Składniki:

  • makaron
  • pieczarki
  • dobrej jakości mięso mielone, najlepiej z szynki wieprzowej
  • śmietanka 30 %
  • bulion warzywny
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • cebula
  • pietruszka
  • gałka muszkatołowa
  • serek topiony

Przygotowanie:

Rozgrzej patelnię z olejem i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodaj do niej pieczarki i duś do momentu gdy woda całkowicie wyparuje. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso mielone i smaż przez kilka minut, aż mięso dojdzie. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, a następnie wlej pół szklanki bulionu warzywnego. Gdy całość zagotuje się, wlej szklankę śmietanki i dodaj 2 trójkąty śmietankowego serka topionego. Duś do momentu, aż serek się roztopi i sos będzie kremowy. Na koniec posyp drobno posiekaną pietruszką i połącz z makaronem.

Źródło: Media

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *