Makaron – 5 pomysłów na pyszne danie
Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Makarony mają mnóstwo fanów także w Polsce. Wiele restauracji oferuje dania przygotowane na bazie prostych i świeżych składników, jednak z łatwością można je także przyrządzić samemu w domu. Przedstawiamy 5 przepisów na szybki i prosty makaron, który po pierwszej próbie zagości w Twojej kuchni na długo.
Zobacz też: 5 przepisów na domowy fast food
#1 Makaron z krewetkami w sosie z pomidorów i czosnku
Składniki:
- krewetki
- pomidorki koktajlowe
- czosnek
- świeżo zmielony pieprz
- masło
- pietruszka
- białe wino
- sok z cytryny
- słodka papryka
- sól
- makaron, najlepiej tagliatelle lub spaghetti
Przygotowanie:
Krewetki umyj, obierz z pancerzy i oczyść. Na rozgrzaną patelnię wrzuć dużą łyżkę masła i dodaj 5 drobno posiekanych ząbków czosnku. Podsmaż chwilkę, następnie dorzuć pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Duś chwilkę, aż zmiękną i wytworzy się z nich kremowy sos. Do sosu dodaj krewetki i smaż przez kilka minut, aż zmienią swój kolor na różowy. Podlej je połową kieliszka białego wina i poczekaj aż wyparuje alkohol. Przypraw krewetki w pomidorach świeżo mielonym pieprzem, solą, słodką papryką oraz odrobiną soku z cytryny. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i dorzuć do gotowego sosu. Całość posyp drobno pokrojoną pietruszką i przełóż gotowe danie na talerz.
Zobacz też: Muffinki cytrynowe – przepis
#2 Makaron w sosie śmietanowym z kurczakiem i brokułem
Składniki:
- makaron np. świderki lub kokardki
- kurczak
- brokuł
- śmietanka 30%
- bulion warzywny
- sól
- pieprz
- parmezan
- czosnek granulowany
- papryka słodka
Przygotowanie:
Rozdziel brokuła na małe różyczki i ugotuj w osolonej wodzie al dente. Kurczaka umyj, pokrój w małą kostkę i przypraw wedle uznania (najlepiej czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem i słodką papryką). Rozgrzej olej na patelni i dorzuć kawałki mięsa. Smaż tak długo aż nabiorą lekko brązowego koloru. Gdy kurczak jest gotowy, wyciągnij go do miseczki, a na patelnię wraz z olejem, który na niej pozostał wlej szklankę bulionu warzywnego. Gdy bulion podgotuje się, wlej do niego szklankę płynnej śmietanki i gotuj do momentu wrzenia. Do sosu dodaj dużą garść parmezanu, usmażonego kurczaka oraz brokuła. Całość dobrze wymieszaj i podawaj z ulubionym makaronem. Do takiego sosu świetnie sprawdzą się świderki lub muszelki.
Zobacz też: Dzień Frytek. Najlepszy przepis na przekąskę z ziemniaków
#3 Makaron z pesto z rukoli
Składniki:
- makaron
- orzechy pinii lub włoskie
- czosnek
- parmezan
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- rukola
Przygotowanie:
Do blendera wrzuć opakowanie rukoli, 2 ząbki czosnku, łyżkę oliwy z oliwek, sól, pieprz, dużą garść parmezanu i orzeszki, najlepiej pinii. Całość zblenduj, aż powstanie pesto. Ugotuj makaron (najlepiej tagliatelle) i połącz z przygotowanym pesto. Danie możesz posypać parmezanem i dodać kilka pokrojonych na pół pomidorków koktajlowych.
#4 Penne w sosie pomidorowym
Składniki:
- makaron typu penne
- pomidorki koktajlowe
- oliwa z oliwek
- czosnek
- masło
- świeża bazylia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Na rozgrzaną łyżkę oliwy z oliwek z dodatkiem łyżki masła wrzuć pokrojony w drobną kostkę czosnek. Następnie dorzuć pomidorki koktajlowe i poczekaj aż zmiękną. Po chwili możesz dolać pół szklanki wody z makaronu i chwilę poddusić całość, aż wytworzy się maślano-pomidorowy sos. Przypraw sos solą, pieprzem i dużą ilością świeżej bazylii. Połącz z wcześniej ugotowanym według instrukcji makaronem penne i gotowe.
#5 Makaron z pieczarkami i mięsem mielonym w sosie śmietanowym
Składniki:
- makaron
- pieczarki
- dobrej jakości mięso mielone, najlepiej z szynki wieprzowej
- śmietanka 30 %
- bulion warzywny
- sól
- pieprz
- czosnek
- cebula
- pietruszka
- gałka muszkatołowa
- serek topiony
Przygotowanie:
Rozgrzej patelnię z olejem i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodaj do niej pieczarki i duś do momentu gdy woda całkowicie wyparuje. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso mielone i smaż przez kilka minut, aż mięso dojdzie. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, a następnie wlej pół szklanki bulionu warzywnego. Gdy całość zagotuje się, wlej szklankę śmietanki i dodaj 2 trójkąty śmietankowego serka topionego. Duś do momentu, aż serek się roztopi i sos będzie kremowy. Na koniec posyp drobno posiekaną pietruszką i połącz z makaronem.