Dzień Frytek. Najlepszy przepis na przekąskę z ziemniaków
Historia powstania frytek
13 lipca obchodzimy Dzień Frytek. Obecnie przysmak z ziemniaków ma fanów na całym świecie, lecz wynaleziono je już w XVIII wieku w belgijskim mieście Dinant. Mieszkańcy Walonii łowili w rzece o nazwie Mozy rybki, a następnie smażyli je na głębokim tłuszczu. Gdy zimą nie byli w stanie ich łowić, kroili ziemniaki na kształt rybek, a następnie wrzucali je na rozgrzany tłuszcz.
Samo pochodzenie nazwy nie jest do końca znane. Najprawdopodobniej powstało od nazwiska pewnego mężczyzny “Fritza”, który jako jeden z pierwszych serwował ziemniaki w ten właśnie sposób. Inne źródła natomiast podają, że pochodzi ono od francuskiego słowa “frire”, które oznacza smażyć.
Zobacz też: Światowy Dzień Kebaba. Jak przygotować danie w domu?
Frytki w Belgii
Najpopularniejszą formą podania frytek jest papierowy rożek, sól oraz wybrany sos. Tradycyjne belgijskie frytki smażone są dwa razy na głębokim tłuszczu (zazwyczaj łoju wołowym) z rodzaju ziemniaków, które nie wchłaniają dużych ilości tłuszczu. Pierwsze smażenie polega na wrzuceniu warzywa pokrojonego w paski na tłuszcz o niskiej temperaturze, tak aby uzyskać odpowiednio puszyste wnętrze. Drugi raz ziemniaki wrzucane są na mocno rozgrzany olej, tak aby uzyskać chrupiącą i złotą skórkę. Idealnie przygotowane powinny być złociste, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Wielu Belgów uwielbia jeść je w formie kanapki, wypełniając nimi bułkę z dodatkiem smażonego mięsa, sosu i warzyw.
Zobacz też: Święto Hot Doga. Przepis na najlepszą parówkę w bułce
Przepis na idealne, domowe frytki
Polacy pokochali frytki belgijskie. Przechodząc większym miastem możemy wielokrotnie zobaczyć budki z szyldem z informacją o sprzedaży tej ziemniaczanej przekąski. Jednak możemy je także w bardzo prosty sposób wykonać w domu. Jak?
Składniki:
Do przyrządzenia potrzebne są oczywiście ziemniaki, najlepiej gdy będzie to odmiana mączysta. Do smażenia należy przygotować litr oleju roślinnego. Do posypania przygotuj sól oraz ulubiony sos, którym polejesz gotowe frytki.
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w grube paski. Następnie wrzuć je do zimnej wody z miską i dokładnie opłucz. Paseczki z ziemniaków przełóż do garnka z zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Po minucie wyciągnij frytki na ręcznik papierowy bądź ściereczkę, dokładnie osusz i poczekaj, aż całkowicie ostygną oraz wyschną. Gdy już będą suche rozgrzej olej do 160 stopni i wrzuć frytki na kilka minut, aż wypłyną. Po chwili wyciągnij je łyżką cedzakową na ręcznik, zwiększ temperaturę oleju do 180 stopni i wrzuć do ponownego smażenia. Gdy uzyskamy złocisty kolor, wyjmujemy gotowe frytki, posypujemy solą i podajemy z ulubionym sosem.
Zobacz też: Wiosenne dania. 5 przepisów z użyciem nowalijek