Światowy Dzień Kebaba. Jak przygotować danie w domu? - NoweMedium.pl

Światowy Dzień Kebaba. Jak przygotować danie w domu?

Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Kebaba. Z tej okazji przedstawiamy przepis na zrobienie dania samodzielnie w domu.
Światowy Dzień Kebaba. Jak przygotować danie w domu?
Światowy Dzień Kebaba. Jak przygotować danie w domu? fot. pixabay.com

Dzisiaj, 8 lipca w kalendarzu świąt nietypowych zapisany został Światowy Dzień Kebaba. Jest to potrawa turecka, która może wystąpić w ponad 20 wariantach. Z tej okazji przedstawiamy przepis na samodzielne wykonanie dania w domu.

Zobacz też:

Światowy Dzień Czekolady. Przepisy na desery z użyciem produktu

Przepis na kebaba – mięso

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka,
  • 3 nogi z kurczaka,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 cebula,
  • 3 patyczki do szaszłyków.

Przygotowanie:

W miseczce wymieszaj ze sobą suszony czosnek, słodką czerwoną paprykę, oregano, suszony tymianek oraz kmin rzymski. Następnie nogę z kurczaka dokładnie oczyść z chrząstek i kości. Gdy to będzie gotowe, mięso z nogi oraz filet pokrój na drobne kawałki. Następnie dokładnie obtocz je w oleju oraz przyprawach. Zostaw na chwilę mięso w miseczkach, aby przeszło przyprawami, które zostały użyte. Następnie nadziewamy patyki do szaszłyków najpierw kawałkiem cebuli, a następnie mięsa (tak w kółko). Tak przygotowane kawałki wkładamy do zimnego piekarnika i dopiero włączamy go na 180 stopni. Pieczemy przez około 80-90 minut. Mięso do kebaba gotowe!

Przepis na kebab – sos czosnkowy

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku.
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

Obierz ząbki czosnku i przeciśnij przez praskę do miseczki. Dodaj do niej jogurt naturalny i majonez. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dopraw solą i pieprzem do smaku, ponownie mieszając. Gotowe.

Przepis na kebab – tortilla i dodatki

Składniki:

  • mięso na kebaba,
  • sos czosnkowy,
  • pomidor,
  • zielony ogórek,
  • czerwona kapusta,
  • sałata rzymska.

Przygotowanie:

Placki tortilli delikatnie podsmaż na patelni. Następnie przygotowanym wcześniej sosem czosnkowym posmaruj jej środek. Kolejnym krokiem jest nałożenie mięsa do kebaba, które przygotowywaliśmy wcześniej. Na sam koniec pokrój czerwoną kapustę, kapustę rzymską, pomidora, zielonego ogórka i ułóż na mięsie. Jeszcze raz polej sosem czosnkowym. Następnie zwiń kebaba. Gotowe!

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *