Pomysł na piankowy jogurt

Chyba każdy z nas wspomina smak dzieciństwa związany z różnymi deserami. Jednym z nich jest piankowy jogurt „Bakuś”, który znany był ze swojej puszystej konsystencji. Oto przepis na taki jogurt, w domowym wykonaniu.
Przepis na piankowy jogurt
Co musimy przygotować:
- 2 serki ( najlepiej sprawdzają się serki typu skyr)
- jedna galaretka o ulubionym smaku (w tym przepisie użyjemy jagodowej)
- ulubione owoce (jagody)
Sposób przygotowania:
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, najlepiej w 350 ml – bądź według instrukcji podanej na opakowaniu (każda firma może mieć inną instrukcję). Uważnie i dokładnie mieszamy, dopóki cały proszek nie rozpuści się w wodzie, a następnie odkładamy na bok, aby galaretka ostygła przez około pół godziny.
Zobacz też: Przepis na domowe pesto
W tym samym czasie kiedy galaretka się studzi, możemy zblendować dwie garści jagód. Jeśli nie mamy blendera, w zamian można użyć widelca i ręcznie rozgnieść owoce na papkę.
Kiedy galaretka ostygnie, przelewamy ją do odpowiedniego naczynia, aby można było ją spienić mikserem. Urządzenie musi być włączone na najszybsze obroty, aby dobrze spieniło płynną galaretkę. Gdy zobaczymy, że z cieczy zrobiła się pianka, dodajemy nasze serki i ponownie dokładnie miksujemy przez około trzy minuty.
Zobacz też: Przepis na chrupiące placki ziemniaczane
Do puszystego roztworu dodajemy ówcześnie zblendowane owoce i jeszcze raz miksujemy przez chwilę. Całość należy rozlać do miseczek i wstawić do lodówki na przynajmniej 4 do 5 godzin.
I gotowe, teraz wystarczy tylko posypać kilka jagód na wierzch i możemy cieszyć się naszym puszysto-owocowym jogurtem.