Wegańskie przepisy na Wielkanoc. 5 roślinnych potraw na święta
Każdy z nas kojarzy Wielkanoc z żurkiem, jajkami i białą kiełbasą w różnych wersjach, jednak coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa. Aby wegańskie święta były równie smaczna, przedstawiamy 5 przepisów na roślinne potrawy, które zasmakują również mięsożercom.
#1 Wegańska pasta bezjajeczna
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 łyżeczka soli kala namak
- 1 1/2 szklanki wody
- szczypiorek
- czarny pieprz
Ciecierzycę ugotuj z czarną solą, a następnie po jej przestudzeniu zblenduj ją. Dodaj posiekany szczypiorek, dopraw czarną solą i pieprzem wedle uznania oraz dodaj 3 łyżki wegańskiego majonezu.
#2 Wegańskie jajka
Składniki:
- śmietanka sojowa
- agar
- płatki drożdżowe
- czarna sól
- ugotowane ziemniaki
- kurkuma
Do śmietanki sojowej dodaj agar, płatki drożdżowe, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Następnie zdejmij z palnika i dodaj czarną sól, a potem przelej do foremek przypominających połówki jajek i włóż do lodówki.
Ziemniaki rozgnieć, dodaj kurkumę i czarna sól i uformuj z przygotowanej masy kształt żółtka. Gdy “białko” stężeje, wydrąż malutkie otwory i włóż przygotowana masę. Gotowe wegańskie jajka posyp pieprzem, solą i szczypiorkiem.
#3 Babka wielkanocna
Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 50 ml letniego mleka roślinnego
- 7 g drożdży instant
- 6 łyżkek cukru trzcinowego
- szczypta soli
- ½ szklanki purée z batata
- 50 g skórki pomarańczowej
- 50 g ciepłego oleju kokosowego
Mąkę połącz z mlekiem, drożdżami, cukrem, szczyptą soli i całość zmiksuj. Następnie stopniowo dodawaj skórkę z pomarańczy oraz purée z batata. Kolejno dodawaj stopniowo olej i całość miksuj około 6 minut. Masę przelej do formy na babkę wysmarowaną olejem, przykryj ściereczką i poczekaj aż wyrośnie. Włóż babkę do rozgrzanego piekarnika i piecz około 25 minut w 200 stopniach.
Składniki na lukier:
- 140g cukru pudru (ok. 1 szklanki)
- 3 łyżki soku z cytryny
Cukier puder połącz z sokiem z cytryny i dobrze utrzyj. Gdy babka ostygnie, polej ją przygotowaną polewą.
#4 Wegański pasztet
Składniki:
- 2 cebule
- 1 jabłko
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- olej
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 1/2 szklanki ugotowanej fasoli
- 2 – 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól i czarny pieprz
Cebulę i jabłko pokrój, wrzuć na rozgrzana patelnię dodając paprykę ostrą, paprykę wędzoną, liście laurowe, ziele angielskie i smąż do momentu, aż cebula się zeszkli. W misce zblenduj kaszę jaglaną i dodaj do niej usmażoną cebule z jabłkami. Dodaj pozostałe składniki i całość dobrze zmiksuj. Masę przełóż do formy a następnie piecz 45 – 50 minut w 200 stopniach.
#5 Wegański żurek
Składniki:
- opalona cebula
- pietruszka
- marchewka
- por
- seler
- suszone grzyby
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- olej
- majeranek
- lubczyk
- zakwas na żurek
- świeżo starty chrzan
- świeżo starty ząbek czosnku
Warzywa obierz i ugotuj, aby powstał z nich bulion warzywny. Gdy zmiękną, dodaj do nich przyprawy i stopniowo zakwas na żurek. Dopraw solą i pieprzem i gotowe! Zupę możesz podawać z wegańską wersją jajek, bądź wegańskimi kiełbaskami, które dostępne są w wielu sklepach. Jeśli lubisz “skwarki”, możesz je przygotować z wędzonego tofu. Wystarczy pokroić je na drobne kawałki i dobrze usmażyć.