Wegańskie przepisy na Wielkanoc. 5 roślinnych potraw na święta - NoweMedium.pl

Wegańskie przepisy na Wielkanoc. 5 roślinnych potraw na święta

Co roku na Wielkanocnym stole królują jajka i biała kiełbasa. Przedstawiamy 5 przepisów na świąteczne potrawy dla wegetarian.
pexels.com

Każdy z nas kojarzy Wielkanoc z żurkiem, jajkami i białą kiełbasą w różnych wersjach, jednak coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa. Aby wegańskie święta były równie smaczna, przedstawiamy 5 przepisów na roślinne potrawy, które zasmakują również mięsożercom.

#1 Wegańska pasta bezjajeczna

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 łyżeczka soli kala namak
  • 1 1/2 szklanki wody
  • szczypiorek
  • czarny pieprz

Ciecierzycę ugotuj z czarną solą, a następnie po jej przestudzeniu zblenduj ją. Dodaj posiekany szczypiorek, dopraw czarną solą i pieprzem wedle uznania oraz dodaj 3 łyżki wegańskiego majonezu.

#2 Wegańskie jajka

Składniki:

  • śmietanka sojowa
  • agar
  • płatki drożdżowe
  • czarna sól
  • ugotowane ziemniaki
  • kurkuma

Do śmietanki sojowej dodaj agar, płatki drożdżowe, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Następnie zdejmij z palnika i dodaj czarną sól, a potem przelej do foremek przypominających połówki jajek i włóż do lodówki.

Ziemniaki rozgnieć, dodaj kurkumę i czarna sól i uformuj z przygotowanej masy kształt żółtka. Gdy “białko” stężeje, wydrąż malutkie otwory i włóż przygotowana masę. Gotowe wegańskie jajka posyp pieprzem, solą i szczypiorkiem.

#3 Babka wielkanocna

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 50 ml letniego mleka roślinnego
  • 7 g drożdży instant
  • 6 łyżkek cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • ½ szklanki purée z batata
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 50 g ciepłego oleju kokosowego

Mąkę połącz z mlekiem, drożdżami, cukrem, szczyptą soli i całość zmiksuj. Następnie stopniowo dodawaj skórkę z pomarańczy oraz purée z batata. Kolejno dodawaj stopniowo olej i całość miksuj około 6 minut. Masę przelej do formy na babkę wysmarowaną olejem, przykryj ściereczką i poczekaj aż wyrośnie. Włóż babkę do rozgrzanego piekarnika i piecz około 25 minut w 200 stopniach.

Składniki na lukier:

  • 140g cukru pudru (ok. 1 szklanki)
  • 3 łyżki soku z cytryny

Cukier puder połącz z sokiem z cytryny i dobrze utrzyj. Gdy babka ostygnie, polej ją przygotowaną polewą.

#4 Wegański pasztet

Składniki:

  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • olej
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 1/2 szklanki ugotowanej fasoli
  • 2 – 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól i czarny pieprz

Cebulę i jabłko pokrój, wrzuć na rozgrzana patelnię dodając paprykę ostrą, paprykę wędzoną, liście laurowe, ziele angielskie i smąż do momentu, aż cebula się zeszkli. W misce zblenduj kaszę jaglaną i dodaj do niej usmażoną cebule z jabłkami. Dodaj pozostałe składniki i całość dobrze zmiksuj. Masę przełóż do formy a następnie piecz 45 – 50 minut w 200 stopniach.

#5 Wegański żurek

Składniki:

  • opalona cebula
  • pietruszka
  • marchewka
  • por
  • seler
  • suszone grzyby
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • majeranek
  • lubczyk
  • zakwas na żurek
  • świeżo starty chrzan
  • świeżo starty ząbek czosnku

Warzywa obierz i ugotuj, aby powstał z nich bulion warzywny. Gdy zmiękną, dodaj do nich przyprawy i stopniowo zakwas na żurek. Dopraw solą i pieprzem i gotowe! Zupę możesz podawać z wegańską wersją jajek, bądź wegańskimi kiełbaskami, które dostępne są w wielu sklepach. Jeśli lubisz “skwarki”, możesz je przygotować z wędzonego tofu. Wystarczy pokroić je na drobne kawałki i dobrze usmażyć.

Źródło: Media

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *