Co zawiera najwięcej białka? 6 rodzajów produktów wysokobiałkowych - NoweMedium.pl

Co zawiera najwięcej białka? 6 rodzajów produktów wysokobiałkowych

Białko jest podstawowym składnikiem odżywczym i ważnym elementem w funkcjonowaniu mięśni i organizmu. Jakie produkty posiadają go najwięcej?
pexels.com

Białko jest podstawowym składnikiem odżywczym i uczestniczy we wszystkich procesach zachodzących w naszym organizmie. Odgrywa ono bardzo ważną rolę i to dzięki niemu organizm może prawidłowo funkcjonować. Dzienne zapotrzebowanie na proteiny zależne jest od wieku, masy ciała, wzrostu oraz trybu życia. Dorośli, którzy niezbyt często wykonują aktywność fizyczną powinny spożywać około 0,9 g białka na 1 kg masy ciała. Zapotrzebowanie na białko osób lubiących aktywny tryb życia wynosi 1,5 g na 1 kg wagi.

Produkty zawierające dużą ilość białka przykuwają uwagę osób, które dbają o formę i chcą rozbudować swoje mięśnie. Sprawdź jakie produkty zawieraj a dużą ilość białka.

Zobacz też: Bomby witaminowe, czyli 8 najzdrowszych polskich warzyw

#1 Ryby

Ryby należą do grupy produktów zawierających największą ilość białka. Najlepiej sięgać po świeże ryby, gdyż wędzone zawierają nie tylko większą ilość białka, ale również i soli, która niekorzystnie wpływa na nasz organizm i może powodować nadciśnienie tętnicze.

Ryby z dużą ilością białka:

  • łosoś świeży – 20 g
  • łosoś surowy – 18 g
  • tuńczyk – 23 g
  • pstrąg – 20 g
  • mintaj – 19 g
  • dorsz – 18g
  • makrela wędzona – 19 g

Zobacz też: 6 owoców z najmniejszą ilością cukru

#2 Mięso

Jedząc mięso można w najszybszy sposób dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość białka, gdyż posiada go najwięcej ze wszystkich produktów. Warto sięgać nie tylko po jeden gatunek mięsa, lecz jeść różne rodzaje. Należy jednak pamiętać, aby wybierać te, zawierające jak najniższą zawartość tłuszczu.

  • filet z kurczaka – 31 g
  • polędwica wieprzowa – 26 g
  • polędwica wołowa – 24 g
  • pieść z indyka – 22 g
  • szynka wieprzowa – 21 g

#3 Nabiał

Osoby, które maja wyższe zapotrzebowanie na białko, lecz nie spożywają mięsa, powinny częściej sięgać po nabiał. Mleko, jogurty oraz sery zawierają sporą ilość białka, ale także kalorii, dlatego też należy kontrolować ilość spożywanych produktów, aby nie przytyć.

  • żółty ser – 25 g
  • twaróg – 20 g
  • jogurt grecki – 10 g
  • serek wiejski -11 g
  • jogurt naturalny – 4 g

#4 Jajka

Jajka są popularnym produktem po którego najczęściej sięgają osoby uprawiające sport. Są produktem, z którego można przygotować wiele wariacji dań, zarówno na słodko jak i słono. Należy pamiętać, że jajka same w sobie nie są kaloryczne, jednak to sosy dodane do nich są pułapką. Jedno jajko zwiera około 7 gram białka.

#5 Warzywa strączkowe

Osoby rezygnujące ze spożywania mięsa, powinny mieć w swojej diecie dużą ilość warzyw strączkowych. Są one cennym źródłem białka i mogą rekompensować niejedzenie produktów odzwierzęcych. Przykładowe warzywa strączkowe z dużą ilością białka:

  • ciecierzyca – 9 g
  • bób – 8 g
  • fasola – 7 g
  • groch – 5 g
  • groszek zielony – 7g

#6 Orzechy

Orzechy i nasiona odgrywają ważną rolę w diecie wysokobiałkowej. Nawet niewielka ilość spożytych orzechów dostarcza wielu cennych mikroelementów. Ile zawierają białka 2 garści orzechów?

  • migdały – 21 g
  • orzechy włoskie – 17 g
  • pestki dyni – 29 g
  • pestki słonecznika – 21 g

Źródło: Media

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *