Przepis na chrupiące placki ziemniaczane
Nie ma to jak dobre polskie placki ziemniaczane. Zrobienie ich nie zajmuje dużo czasu, a składniki są na prawdę proste i dostaniemy je wszędzie. Zobacz jak przygotować pyszne placki ziemniaczane.
Przepis na placki ziemniaczane
Co musimy przygotować?
- 1 kilogram ziemniaków
- jedno jajko
- jedna cebula
- jedna łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz
- śmietana
- tarka
Zobacz też: Światowy Dzień Pizzy. Najlepszy przepis na włoską pizze
Sposób przygotowania:
Najpierw należy porządnie umyć nasze ziemniaki, a potem je obrać zważając na małe czarne oczka – nie chcemy ich w naszym daniu. Następnie, kartofle zetrzeć na tarce na wiórki do miski (może być na średniej grubości). Potem dodajemy cebulę- możemy ją uprzednio pokroić w drobną kostkę, bądź również zetrzeć na tarce. Ciekawostka: cebula starta na tarce bezpośrednio do pulpy ziemniaczanej, zatrzymuje proces ciemnienia ziemniaków – to znaczy, że nasze placki po usmażeniu zachowają piękny żółty kolor.
Zobacz też: Sprawdź najlepszy przepis na wegetariański burger
Ziemniaki i cebulę mieszamy w miarę w jednolitą konsystencję i dodajemy całe jajko. Ponownie mieszamy i wsypujemy jedną łyżkę mąki pszennej po to, aby „scalić” całą mieszkankę i żeby nie była zbyt wodnista. Na koniec dodajmy sól i pieprz według uznania i ponownie dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Pamiętajmy, aby jego temperatura nadawała się do bezpośredniego smażenia, gdyż jeśli olej będzie tylko lekko podgrzany, nasze placki nabiorą tłuszczu i mogą się rozpaść, za nim w ogóle zaczną się smażyć.
Zobacz też: Przepisy na witaminowe i odżywcze smoothie
Placki smażymy z obu stron po około 3/4 minuty na stronę. Jeśli zauważymy, że placki zarumieniły się i stały się i są chrupiące, możemy ściągnąć je z patelni aby odsączyć nadmiar oleju. Teraz wystarczy je posolić i podać razem ze śmietaną i gotowe.