Przepis na chrupiące placki ziemniaczane - NoweMedium.pl

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane

Oto łatwy przepis na pyszne i chrupiące placki ziemniaczane. Zobacz jakich składników będziesz potrzebować.
Przepis na chrupiące placki ziemniaczane
Przepis na chrupiące placki ziemniaczane/fot.Pixabay.com

Nie ma to jak dobre polskie placki ziemniaczane. Zrobienie ich nie zajmuje dużo czasu, a składniki są na prawdę proste i dostaniemy je wszędzie. Zobacz jak przygotować pyszne placki ziemniaczane.

Przepis na placki ziemniaczane

Co musimy przygotować?

  • 1 kilogram ziemniaków
  • jedno jajko
  • jedna cebula
  • jedna łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • śmietana
  • tarka

Zobacz też: Światowy Dzień Pizzy. Najlepszy przepis na włoską pizze

Sposób przygotowania:

Najpierw należy porządnie umyć nasze ziemniaki, a potem je obrać zważając na małe czarne oczka – nie chcemy ich w naszym daniu. Następnie, kartofle zetrzeć na tarce na wiórki do miski (może być na średniej grubości). Potem dodajemy cebulę- możemy ją uprzednio pokroić w drobną kostkę, bądź również zetrzeć na tarce. Ciekawostka: cebula starta na tarce bezpośrednio do pulpy ziemniaczanej, zatrzymuje proces ciemnienia ziemniaków – to znaczy, że nasze placki po usmażeniu zachowają piękny żółty kolor.

Zobacz też: Sprawdź najlepszy przepis na wegetariański burger

Ziemniaki i cebulę mieszamy w miarę w jednolitą konsystencję i dodajemy całe jajko. Ponownie mieszamy i wsypujemy jedną łyżkę mąki pszennej po to, aby „scalić” całą mieszkankę i żeby nie była zbyt wodnista. Na koniec dodajmy sól i pieprz według uznania i ponownie dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Pamiętajmy, aby jego temperatura nadawała się do bezpośredniego smażenia, gdyż jeśli olej będzie tylko lekko podgrzany, nasze placki nabiorą tłuszczu i mogą się rozpaść, za nim w ogóle zaczną się smażyć.

Zobacz też: Przepisy na witaminowe i odżywcze smoothie

Placki smażymy z obu stron po około 3/4 minuty na stronę. Jeśli zauważymy, że placki zarumieniły się i stały się i są chrupiące, możemy ściągnąć je z patelni aby odsączyć nadmiar oleju. Teraz wystarczy je posolić i podać razem ze śmietaną i gotowe.

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *