Przepyszne babeczki kawowe
Kawa to przepyszny napój, który nam towarzyszy codziennie. Jest to niezbędnik na dobre rozpoczęcie dnia. Picie kawy w umiarkowanych ilościach (3-5 filiżanek), zmniejsza ryzyko śmierci, rozwoju choroby krążenia, zespołu metabolicznego oraz chorób cukrzycy.
Zobacz też: Aromatyczny chlebek dyniowy z cynamonem
Dzisiaj przedstawimy przepis na puszyste muffiny, które wypełnią wasz dom cudownym aromatem. Ich smak będzie delikatnie kawowy. Na wierzch babeczek proponujemy gorącą polewę lub ozdoby z cukrowych serduszek tak, jak na przedstawionym zdjęciu. Z poniższego przepisu uda nam się przygotować 10-12 sztuk słodkości.
Składniki
Zobacz też: Przepisy na jesienne napoje
250g mąki pszennej
120g cukru
80ml oleju
80ml mocnej kawy
3 jajka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu z wanilii
POLEWA CZEKOLADOWA
50g czekolady (gorzka i mleczna pół na pół)
1 łyżeczka oleju
lub ozdoby cukrowe kupione w sklepie spożywczym.
Zobacz też: Fenomen królowej makaronu z Tik Toka, przepisy podane w kilka sekund
Przygotowanie
- składniki na muffiny powinny być w temperaturze pokojowej
- zaparzyć mocną kawę i ostudzić ją (polecamy zalać 12g kawy mielonej 80ml gorącej wody, ale może być też kawa rozpuszczalna)
- do miski przełożyć jajka, cukier, olej, ekstrakt z wanilii oraz ostudzoną kawę (jeśli używacie kawy mielonej, należy ją przelać przez sitko, żeby oddzielić fusy)
- wszystko wymieszać widelcem lub ręczną trzepaczką
- do drugiej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać
- składniki suche przełożyć do składników mokrych, krótko i energicznie wymieszać
- w formie na muffiny umieścić papilotki, do każdej nałożyć około 2/3 wysokości ciasta
- muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni, piec około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka
Polewa
- przygotuj polewę czekoladową: czekoladę i olej przełożyć do miski
- miskę umieść nad parującą wodą, mieszaj do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej polewy
- polewę lekko przestudź, za pomocą łyżeczki nałóż na wierzch babeczek nieregularne paski z czekolady
- muffiny pozostaw do zastygnięcia polewy, przechowuj w szczelnym pojemniku