Dzień Pikantnych Potraw. Przepisy na ostre dania
16 stycznia obchodzimy Dzień Pikantnych Potraw, który jest świetną okazją dla fanów ostrzejszego smaku do przygotowania czegoś pysznego w domu. W tego typu potrawach nie powinno zabraknąć papryczki chili, pieprzu, czosnku czy też tabasco. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na ostre dania.
Zobacz też: Ziemniaki pod każdą postacią. Poznaj ciekawe przepisy
#1 Pikantna chińszczyzna
Składniki:
- sos sojowy
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chili (ilość według uznania)
- miód
- olej sezamowy
- ocet ryżowy
- ryż
- kurczak
- sól
- pieprz
- suszony imbir
- warzywa w stylu chińskim
- skrobia ziemniaczana
Przygotowanie:
Kurczaka umyj i osusz, pokrój w drobną kostkę i przypraw solą i pieprzem, Na rozgrzanej patelni usmaż mięso na złoty kolor, a gdy będzie gotowe przełóż do miski. Na tej samej patelni usmaż gotową mieszkankę warzyw w stylu chińskim i także przełóż do innego naczynia. W szklance wymieszaj 5 łyżek sosu sojowego, płaską łyżeczkę suszonego imbiru, łyżeczkę oleju sezamowego, łyżeczkę octu ryżowego, 2 ząbki startego czosnku, pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej, 3 łyżki miodu oraz minimum 2 papryczki chili (ilość zależy od Ciebie oraz poziomu ostrości jaki preferujesz). Jeżeli lubisz bardzo ostre potrawy, zamiast świeżej papryczki chili możesz dodać płatki suszonej, która jest zdecydowanie ostrzejsza. Przygotowany sos wlej na patelnię i zagotuj. Następnie dodaj wcześniej usmażone mięso i warzywa, dobrze wymieszaj i podawaj z ryżem.
Zobacz też: Dzień Spaghetti. Przepisy na pyszne sosy, które idealnie pasują do tego rodzaju makaronu
#2 Skrzydełka w pikantnej marynacie
Składniki:
- skrzydełka z kurczaka – 10 sztuk
- czosnek
- keczup (pikantny)
- musztarda
- miód
- olej
- sól
- pieprz
ostra papryka
papryczka chili - bulion drobiowy
Przygotowanie:
Umyte skrzydełka włóż do bulionu drobiowego i gotuj przez około 10 minut. W miseczce połącz ze sobą 2 ząbki czosnku, łyżkę ostrej papryki, szczyptę soli i pieprzu, posiekaną w drobną kostkę papryczkę chili, 2 łyżki miodu, 2 łyżki keczupu oraz łyżeczkę musztardy. Lekko podgotowane skrzydełka obtocz w marynacie i włóż do lodówki na minimum godzinę. Gdy mięso się zamarynuje, upiecz je w piekarniku w 200 stopniach około 35 minut lub przygotuj na grillu.
Zobacz też: Sprawdź najlepszy przepis na wegetariański burger
#3 Pikantne krewetki na maśle z chili i czosnkiem
Składniki:
- krewetki
- papryczki chili
- pietruszka
- białe, wytrawne wino
- czosnek
- masło
- bagietka
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- sok z cytryny
Przygotowanie:
5 ząbków czosnku pokrój w drobną kosteczkę i wrzuć na rozgrzane masło. Podsmaż chwilę, aż puści smak i zapach. Po chwili dodaj pokrojoną w kostkę papryczkę chili i wrzuć oczyszczone i umyte krewetki. Smaż przez około 5-8 minut, a w międzyczasie dolej pół szklanki białego wina, sól i pieprz według uznania oraz ostrą paprykę. Na koniec polej krewetki odrobiną soku z cytryny i posyp obficie natką pietruszki. Podawaj na ciepło z bagietką.
Zobacz też: Przepisy na witaminowe i odżywcze smoothie
#4 Pikantna sałatka z kurczakiem i fasolą
Składniki:
- filet z kurczaka
- pół puszki czerwonej fasoli
pół puszki kukurydzy - majonez
- ostry keczup
- pieprz
- czerwona cebula
- papryka czerwona
- kilka kropel tabasco (wedle uznania)
- ryż
- ostra papryka
- sól
- pieprz
sos sojowy
Przygotowanie:
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu i poczekaj aż ostygnie. Do miski wrzuć fasolę, kukurydzę, drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę. Kurczaka zamarynuj w 2 łyżkach sosu sojowego, soli, pieprzu i ostrej papryce, a następnie usmaż. Gdy będzie gotowy dodaj do miski z wcześniej przygotowanymi składnikami, polej 3 łyżkami ostrego keczupu oraz 2 łyżkami majonezu i dobrze wymieszaj.