Kilka pomysłów na masło orzechowe w wersji deserowej - NoweMedium.pl

Kilka pomysłów na masło orzechowe w wersji deserowej

Masło orzechowe to jeden z tych składników, które kojarzą nam się głównie z kuchnią amerykańską. Kanapka z dżemem i masłem orzechowym to przecież typowe śniadanie z filmu czy serialu. Na szczęście ten dodatek na dobre zagościł również w naszych kuchniach. I dobrze wiemy, co z nim zrobić. Oczywiście dodać do deserów!
fot. materiał partnera

Babeczki z masłem orzechowym i bananem

Masło orzechowe jest składnikiem bogatym w białko i zdrowe kwasy tłuszczowe. To doskonały dodatek do śniadań, ale też do deserów. Dzięki niemu są one bogatsze, bardziej wyraziste, mocno orzechowe. Babeczki z masłem orzechowym i bananem to świetny przykład. Jak je zrobić? Potrzebujesz tylko kilku składników – mąki, dwóch bananów, dwóch czubatych łyżek masła orzechowego, odrobiny mleka i sody oczyszczonej. Możesz dodać do babeczek cukru, ale nie jest to konieczne, gdy używasz dojrzałych bananów. Poza tym muffinki będą świetnie smakować z niewielką niespodzianką w środku – kostką pysznej czekolady. Jak zacząć? Rozgnieć banany, dodaj do nich pół szklanki mleka, łyżeczkę sody i masło orzechowe. Wymieszaj i dodaj 150 gramów mąki. Masa powinna być lejąca się, ale nie za bardzo. Przełóż ją do papilotek, a później do środka włóż kostkę czekolady. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Zajadaj je, gdy tylko trochę wystygną.

Brownie z masłem orzechowym

Nie ma chyba bardziej amerykańskiego ciasta od brownie. Jest mocno czekoladowe, wilgotne i po prostu przepyszne. Ale jeszcze lepiej smakuje z niewielkim dodatkiem – masłem orzechowym. Jak zrobić taki przysmak? Rozpuść dwie tabliczki czekolady w kąpieli wodnej, a później dodaj do niej także kostkę masła. Poczekaj, aż masa stanie się jednolita. W tym czasie ubij trzy jajka z cukrem – możesz użyć 150-200 gramów. Do miski powoli wlej masę czekoladową, a później dosyp 150 gramów mąki. Połącz składniki – masa musi być jednolita. Teraz przelej ją na do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy wszystko wygląda na gotowe, czas dodać masło orzechowe. Najlepiej lejące się, gładkie. Dwie łyżki masła wyłóż na masę czekoladową i zacznij mieszać, tworząc piękne wzory i sprawiając, że masło przenika do głębszych warstw ciasta. Tak przygotowaną masę piecz w 160 stopniach przez 25-30 minut.

To tylko dwa przykłady na desery z masłem orzechowym. A jest ich znacznie więcej. Mnóstwo inspiracji kuchennych znajdziesz na stronie W kuchni z Wedlem.

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *