Światowy Dzień Czekolady. Przepisy na desery z użyciem produktu
Dzisiaj, 7 lipca obchodzimy Światowy Dzień Czekolady, czyli jedno ze smaczniejszych dni w kalendarzu świąt nietypowych. Wielu z nas uwielbia tę formę słodkości, dlatego przedstawiamy najlepsze przepisy na desery z użyciem produktu.
Zobacz też:
Święto Hot Doga. Przepis na najlepszą parówkę w bułce
#1 Truskawki z musem czekoladowym
Składniki:
- 200 g białej czekolady z truskawkami,
- 3 żółtka jaj,
- 300 ml śmietanki 30%,
- 6 g żelatyny,
- 300 g truskawek,
- listki mięty.
Przygotowanie:
W garnuszku roztapiamy czekoladę. Następnie rozcieńczamy żelatynę i podgotowujemy 100 ml śmietanki 30%. Do czekolady dodajemy żółtka i całość mieszamy. Następnie dolewamy do tego śmietankę i żelatynę, ponownie dokładnie mieszamy.
Kolejne 200 ml śmietanki 30% ubijamy mikserem, dodając stopniowo mus czekoladowy. Całość wstawiamy na godzinę do lodówki. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i przecinamy na połówki. Następnie grillujemy je około 2 minuty. Po wyjęciu musu z lodówki wstawiamy go do miseczek, dekorujemy truskawkami oraz listkami mięty.
Zobacz też:
Napoje idealne na upalne dni. Przepisy na szybkie i orzeźwiające lemoniady
#2 Lava cake
Składniki:
- 1/2 czekolady mlecznej,
- 1/2 czekolady gorzkiej,
- 3 łyżki masła,
- 2 jajka,
- 3 łyżki mąki
- troszkę cukru pudru.
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę mleczną oraz gorzką. Następnie dodajemy do niej masło i całość mieszamy. Jajka rozbijamy i również łączymy z czekoladą i masłem. Na sam koniec dodajemy mąkę i szybkim ruchem miksujemy składniki. Ciasto przelewamy do okrągłych foremkach i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni, na 12 minut. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. W środku deser powinien się rozpływać!
Zobacz też:
Międzynarodowy Dzień Cytrynówki. Przepisy na drinki z użyciem alkoholu
#3 Lody czekoladowe
Składniki:
- 400 g śmietanki 30%,
- 140 g mleka skondensowanego,
- 8 łyżek gorzkiego kakao
Przygotowanie:
Śmietankę 30% ubijamy przez około 5 minut. Gdy przybierze jednolitą i gładką konsystencję dodajemy do niej mleko skondensowane i mieszamy. Dodajemy kakao i łączymy produkty ze sobą. Przekładamy do miseczek i wkładamy całość na 3 godziny do zamrażarki. Lody gotowe!
Zobacz też:
Światowy Dzień Pieczenia. 5 przepisów na proste i pyszne ciasto
#4 Deser czekoladowy z nasionami chia
Składniki:
- 450 ml napoju sojowego,
- 5 łyżek nasion chia,
- 2 łyżeczki syropu z agawy,
- 70 g czekolady deserowej,
- 100 g borówek,
- 30 g migdałów,
- kilka listków świeżej mięty.
Przygotowanie:
Napój sojowy wlewamy do miski i mieszamy go z nasionami chia. Następnie wstawiamy całość na 4-5 godzin do lodówki. Po wyjęciu z lodówki bazy deseru dodajemy do niego syrop z agawy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do napoju sojowego. Deser przekładamy do miseczek i dekorujemy z wierzchu borówkami, posiekanymi migdałami i miętą.
Zobacz też:
5 pomysłów na letni lunch do pracy
#5 Krem czekoladowy
Składniki:
- 180 g czekolady mlecznej,
- 80 ml śmietanki 30%,
- kolejne 220 ml śmietanki 30%.
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przelewamy do miski. Następnie dolewamy do niej 80 ml śmietanki 30% i mieszamy. W osobnej miseczce ubijamy 220 ml śmietanki 30%. Następnie dodajemy krem czekoladowy i mieszamy. Przelewamy do pucharków i wstawiamy na godzinę do lodówki. Czekoladowy krem gotowy!
Zobacz też:
4 pomysły na burgery i hot dogi
#6 Czekoladowe pralinki z mascarpone
Składniki:
- 250 g mascarpone,
- 250 g gorzkiej czekolady,
- 3 łyżki masła,
- dodatkowo 150 g gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
W misce dokładnie miksujemy mascarpone. Następnie w kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę. Gdy ostygnie łączymy ją z serkiem. Gdy podczas mieszania zacznie przybierać konsystencję jednolitej masy, wkładamy ją do lodówki na godzinę.
Ze schłodzonej masy formujemy kulki. Układamy je na blaszce, która wyłożona jest papierem do pieczenia. Ponownie wkładamy je na godzinę do lodówki. 180 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z masłem. Kulki obtaczamy w czekoladzie i wkładamy do lodówki, aby zastygła. Pralinki gotowe!
#7 Gorąca czekolada z piankami
Składniki:
- 250 ml mleka,
- 70 ml śmietanki 30%,
- 1 łyżka kakao,
- 70 g gorzkiej czekolady,
- 10 pianek.
Przygotowanie:
Na niewielki ogień nakładamy rondelek, do którego wlewamy mleko. Następnie dodajemy śmietankę oraz kakao, delikatnie mieszając. Po chwili dorzucamy połamaną czekoladę i mieszamy tak długo, aż się rozpuści. Podgrzewamy, aż płyn nie zgęstnieje. Gorącą czekoladę przelewamy do filiżanek i dokładamy na wierzch pianki. Gotowe!