Przepis na pyszne ciasto z malinami
Ciasto z malinami to deser idealny do herbaty i kawy. Jak wykonać taki smakołyk samodzielnie w domu? Sprawdź nasz najlepszy przepis na ciasto z malinami, które urzeknie wiele podniebień swym niezwykłym smakiem!
Zobacz też:
Przepis na zupę dyniową z kurkami
Przepis na ciasto z malinami
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki masła,
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 szklanka malin.
Zobacz też:
Przepis na walentynkowe ciasto czekoladowe
Przygotowanie:
Na samym początku rozgrzewamy piekarnik do 180°C i wykładamy tortownicę papierem do pieczenia. W średniej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Całość mieszamy ze sobą dokładnie.
Zobacz też:
Dzień Naleśnika. Najlepszy przepis na naleśniki z serkiem homogenizowanym
W drugiej dużej misce ubijamy cukier z masłem na puszystą masę. Dodajemy jajko i ubijamy dalej. Dodajemy jogurt i ekstrakt waniliowy, mieszamy do połączenia składników. Stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy, aż do połączenia.
Zobacz też:
Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i równomiernie rozprowadzamy je po całej powierzchni. Układamy maliny na wierzchu ciasta, równomiernie je rozprowadzając.
Zobacz też:
Pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 30-35 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia w tortownicy przez około 10 minut. Przenosimy ciasto na stojak do wystygnięcia. Gotowe, smacznego!