Przepis na marynatę do mięsa z grilla

Wielkimi krokami nadchodzi Majówka, a na dworze jest coraz cieplej. Oznacza to, że powoli nadchodzi sezon grillowy. Jak zrobić pyszną marynat do mięsa z grilla? Sprawdź nasz najlepszy przepis!
Zobacz też:
Majówka 2023. Przepis na sałatkę idealną na grilla
Przepis na marynatę do mięsa z grilla
Składniki:
- 1/2 szklanki oleju (np. oliwa z oliwek lub olej rzepakowy),
- 1/4 szklanki sosu sojowego,
- 1/4 szklanki octu winnego lub balsamicznego,
- 2 łyżki musztardy Dijon,
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie, dla słodszego smaku),
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku lub rozmarynu (lub 2 łyżki świeżych, drobno posiekanych),
- 1 łyżeczka papryki słodkiej.
Zobacz też:
Przepis na tiramisu z truskawkami
Przygotowanie:
Na samym początku w misce mieszamy olej, sos sojowy i ocet. Dodajemy do niego musztardę Dijon, miód lub syrop klonowy, posiekany czosnek, sól, pieprz, tymianek lub rozmaryn oraz paprykę. Dokładnie mieszamy wszystko, aby połączyć składniki.
Zobacz też:
Umieszczamy mięso w naczyniu żaroodpornym lub dużym plastikowym worku na żywność. Wlewamy przygotowaną marynatę, upewniając się, że każdy kawałek mięsa, który włożyliśmy jest dobrze pokryty.
Zobacz też:
Przykrywamy naczynie lub zamykamy worek i umieszczamy w lodówce na co najmniej 2 godziny, ale najlepiej na całą noc, aby marynata mogła dobrze przeniknąć w środek mięsa. Przed grillowaniem pozbywamy się nadmiaru marynaty i grilluj mięso według własnych preferencji.