Przepis na ciasto z marakują
Ciasto z marakują to idealny przysmak deserowy, który jest słodko-kwaśny. Jak przygotować go samodzielnie, aby urzekł wiele osób swym smakiem? Sprawdź nasz najlepszy przepis na pyszne ciasto z markują.
Zobacz też:
Przepis na pyszne ciasto z malinami
Przepis na ciasto z marakują
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 50 g cukru pudru,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka zimnej wody,
- 400 g mleka skondensowanego słodzonego,
- 1/2 szklanki soku z marakui,
- 2 żółtka,
- 1 łyżeczka żelatyny.
Zobacz też:
Dzień Naleśnika. Najlepszy przepis na naleśniki z serkiem homogenizowanym
Przygotowanie:
Na początku mieszamy mąkę, cukier puder i masło w misce, a następnie dodajemy żółtko i wodę. Zagniatamy ciasto za pomocą rąk, a następnie owijamy je folią spożywczą i wstawiamy na około 30 minut do lodówki.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je na grubość około 3 mm. Przekładamy ciasto na formę do tarty lub do ciasta, a następnie wyrównujemy brzegi.
Nakłuwamy spód ciasta widelcem, aby się nie wybrzuszył podczas pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 15-20 minut, aż ciasto będzie lekko zrumienione. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy, aby wystygło.
W miseczce mieszamy mleko skondensowane, sok z marakui i żółtka. W drugiej miseczce mieszamy żelatynę z 2 łyżkami wody i odstawiamy na około 5 minut, aby napęczniała. Podgrzewamy krem marakujowy na niskim ogniu, a następnie dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści.
Przekładamy krem na przestudzone ciasto, a następnie wstawiamy do lodówki na około 1-2 godziny, aby stężało. Gotowe, smacznego!