Przepis na ciasto z marakują - NoweMedium.pl

Przepis na ciasto z marakują

Ciasto z marakują to idealny słodko-kwaśny deser. Jak je samodzielnie przygotować? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Przepis na ciasto z marakują
Przepis na ciasto z marakują, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Ciasto z marakują to idealny przysmak deserowy, który jest słodko-kwaśny. Jak przygotować go samodzielnie, aby urzekł wiele osób swym smakiem? Sprawdź nasz najlepszy przepis na pyszne ciasto z markują.

Zobacz też:

Przepis na pyszne ciasto z malinami

Przepis na ciasto z marakują

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka zimnej wody,
  • 400 g mleka skondensowanego słodzonego,
  • 1/2 szklanki soku z marakui,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżeczka żelatyny.

Zobacz też:

Dzień Naleśnika. Najlepszy przepis na naleśniki z serkiem homogenizowanym

Przygotowanie:

Na początku mieszamy mąkę, cukier puder i masło w misce, a następnie dodajemy żółtko i wodę. Zagniatamy ciasto za pomocą rąk, a następnie owijamy je folią spożywczą i wstawiamy na około 30 minut do lodówki.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je na grubość około 3 mm. Przekładamy ciasto na formę do tarty lub do ciasta, a następnie wyrównujemy brzegi.

Nakłuwamy spód ciasta widelcem, aby się nie wybrzuszył podczas pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 15-20 minut, aż ciasto będzie lekko zrumienione. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy, aby wystygło.

W miseczce mieszamy mleko skondensowane, sok z marakui i żółtka. W drugiej miseczce mieszamy żelatynę z 2 łyżkami wody i odstawiamy na około 5 minut, aby napęczniała. Podgrzewamy krem marakujowy na niskim ogniu, a następnie dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści.

Przekładamy krem na przestudzone ciasto, a następnie wstawiamy do lodówki na około 1-2 godziny, aby stężało. Gotowe, smacznego!

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *