Przepis na ciasto marchewkowe dla cukrzyka - NoweMedium.pl

Przepis na ciasto marchewkowe dla cukrzyka

Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Przedstawiamy przepis na ciasto marchewkowe dla diabetyków.
Przepis na ciasto marchewkowe dla cukrzyka
Przepis na ciasto marchewkowe dla cukrzyka, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Dzisiaj, 14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzyka. Z tej okazji przedstawiamy przepis na zdrowe ciasto marchewkowe, które przystosowane jest w pełni dla diabetyków. Jak wykonać je samodzielnie w domu?

Zobacz też:

Dzień Walki z Cukrzycą. Czym charakteryzuje się choroba?

Przepis na ciasto marchewkowe dla cukrzyka

Składniki:

  • 500g utartej marchewki,
  • 150g mąki pszennej razowej,
  • 60 ml oleju rzepakowego,
  • 5 jajek,
  • 2 łyżki stewi,
  • 50g orzechów włoskich,
  • 50g rodzynek,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Zobacz też:

Dzień Walki z Cukrzycą. Znane osoby, które chorują na cukrzycę

Przygotowanie:

Na samym początku marchewkę obieramy ze skórki. Następnie ucieramy ją na tarce. W międzyczasie do miski wlewamy olej rzepakowy i jajka. Całość ubijamy za pomocą miksera. Po chwili dodajemy mąkę, proszek do pieczeni, stewie oraz cynamon.

Gdy całość dokładnie ze sobą zmiksujemy, do ciasta wsypujemy marchewkę, rodzynki i orzechy. Tym razem ciasto dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ciasto przez około 50 minut.

Po tym czasie zdrowe i pełne wartości odżywczych ciasto dla diabetyków gotowe! Poniżej przedstawiamy wartości odżywcze porcji ciasta marchewkowego:

KCAL – 110

WW – 1,1

WBT – 0,7

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *