Przepis na ciasto marchewkowe dla cukrzyka

Dzisiaj, 14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzyka. Z tej okazji przedstawiamy przepis na zdrowe ciasto marchewkowe, które przystosowane jest w pełni dla diabetyków. Jak wykonać je samodzielnie w domu?
Zobacz też:
Dzień Walki z Cukrzycą. Czym charakteryzuje się choroba?
Przepis na ciasto marchewkowe dla cukrzyka
Składniki:
- 500g utartej marchewki,
- 150g mąki pszennej razowej,
- 60 ml oleju rzepakowego,
- 5 jajek,
- 2 łyżki stewi,
- 50g orzechów włoskich,
- 50g rodzynek,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Zobacz też:
Dzień Walki z Cukrzycą. Znane osoby, które chorują na cukrzycę
Przygotowanie:
Na samym początku marchewkę obieramy ze skórki. Następnie ucieramy ją na tarce. W międzyczasie do miski wlewamy olej rzepakowy i jajka. Całość ubijamy za pomocą miksera. Po chwili dodajemy mąkę, proszek do pieczeni, stewie oraz cynamon.
Gdy całość dokładnie ze sobą zmiksujemy, do ciasta wsypujemy marchewkę, rodzynki i orzechy. Tym razem ciasto dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ciasto przez około 50 minut.
Po tym czasie zdrowe i pełne wartości odżywczych ciasto dla diabetyków gotowe! Poniżej przedstawiamy wartości odżywcze porcji ciasta marchewkowego:
KCAL – 110
WW – 1,1
WBT – 0,7