Przepis na deser czekoladowy
Już jutro, 12 kwietnia będziemy obchodzili Dzień Czekolady. Z tej okazji przedstawiamy prosty i szybki deser czekoladowy, który urzeknie smakiem wiele podniebień. Sprawdź nasz najlepszy przepis na deser czekoladowy.
Zobacz też:
Dzień Karmelu. Przepis na pyszne ciasto karmelowe
Przepis na deser czekoladowy
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej na kawałki,
- 200 ml śmietany kremówki,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 jajka, oddzielone na żółtka i białka,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 2 łyżki rumu (opcjonalnie),
- szczypta soli.
Zobacz też:
Światowy Dzień Budyniu. Przepis na budyniowy deser
Przygotowanie:
Na samym początku w rondlu na małym ogniu podgrzewamy śmietanę do wrzenia. Następnie dodajemy do śmietany gorzką czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa.
Zobacz też:
Jak przygotować tort na powitanie wiosny? Poznajcie nasz przepis na obłędny wypiek
W oddzielnej misce ubijamy białka z szczyptą soli na sztywną pianę. W kolejnej misce ubijamy żółtka z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii na jasną i puszystą masę. Dodaj masę żółtkową do gorącej czekolady i mieszamy.
Zobacz też:
Dzień Tosta. Przepis na najlepsze tosty
Dodaj rum, jeśli go używamy. Następnie delikatnie mieszamy pianę z białek z masą czekoladową. Uważamy, aby nie zmniejszyć objętości piany. Przekładamy deser czekoladowy do małych szklanek lub pucharków i schładzamy w lodówce przez co najmniej 2 godziny, aż masa stężeje.
Zobacz też:
Przepis na pyszne ciasto z malinami
Przed podaniem dekorujemy deser polewą czekoladową lub posypujemy kakao.