Wegańska wigilia - pomysły na przygotowanie tradycyjnych potraw świątecznych w wersji wegańskiej - NoweMedium.pl

Wegańska wigilia – pomysły na przygotowanie tradycyjnych potraw świątecznych w wersji wegańskiej

Coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania mięsa, dzięki czemu powstaje wiele ciekawych przepisów na potrawy mięsne w wersji wegańskiej. Przedstawiamy kilka pomysłów na wegańskie dania, które mogą pojawić się na wigilijnych stołach.
pexels.com

#1 Sałatka jarzynowa

W większości polskich domów na święta Bożego Narodzenia przygotowywana jest królowa sałatek – sałatka jarzynowa. Oryginalny przepis zawiera jajka i majonez. Aby zweganizować wystarczy zamienić zwykły majonez na majonez dla wegan i pominąć jajka. Do jej przygotowania potrzebne są ziemniaki, marchewka, seler, jabłko, pietruszka groszek i ogórki kiszone. Wszystko pokrój w kosteczkę i wymieszaj z solą, pieprzem i wegańskim odpowiednikiem majonezu.

Zobacz też: Lubisz korzenne pierniczki, ale wychodzą Ci twarde i suche? Oto najlepszy przepis

aniagotuje.pl

#2 Wegańska ryba po grecku

Świetnym zamiennikiem ryby są kotlety sojowe. Wystarczy je namoczyć w bulionie warzywnym z dodatkiem przypraw oraz listków nori, które idealnie naśladują rybny smak. Kotleciki po chwili stają się miękkie. Następnie należy je odsączyć z wody i usmażyć jak zwykłą rybę. Kolejnym krokiem jest przełożenie wegańskiej ryby warstwami ze starej marchewki z dodatkiem selera, pietruszki, cebuli, przypraw i koncentratu pomidorowego. Gotową potrawę należy schłodzić.

Zobacz też: Te przepisy z dyni zagoszczą na długo w twojej kuchni

jadlonomia.com

#3 Wegański bigos

Bigos jest tradycyjną polską potrawą, którą większość z nas uwielbia. To potrawa, do której dodaje się kilka rodzajów mięsa – zazwyczaj kiełbasę oraz mięso wieprzowe. Aby zweganizować bigos wystarczy zamienić mięso na roślinną wersję kiełbasy, którą z łatwością można zakupić w większości marketów. Jeśli chcesz pogłębić wędzony smak dania, możesz także podsmażyć w kawałkach wędzone tofu, które świetnie sprawdzi się w tej wersji bigosu.

Zobacz też: “Coraz bliżej święta” – czyli historia reklamy Coca-Coli

blix.pl

#4 Seleryba w galarecie

Popularną wigilijną potrawą jest karp w galarecie. Również to danie można przygotować w wersji wegańskiej. Zamiast ryby należy użyć selera, pokroić go w grube plastry przypominające rybę, ugotować w bulionie z dodatkiem liści nori. Do przygotowania galarety potrzebny jest bulion oraz łyżeczka agaru. Kawałki selera wraz z groszkiem i marchewką ułóż w misce, zalej powstałą zalewą, a następnie odstaw do lodówki do stężenia. Aby smak selera bardziej przypominał rybę, możesz go owinąć listami nori.

weganom.pl
Źródło: Media

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *