Ziemniaki pod każdą postacią. Poznaj ciekawe przepisy
Ziemniaki to uniwersalne warzywa uwielbiane przez większość. Mogą być podawane smażone, gotowane, w zupie czy przypiekane – w różnych formach. Zobacz kilka prostych przepisów, które zadowolą każdego smakosza.
Portugalskie „batatas a murro”
Przepis jest bardzo prosty do wykonania, wystarczy zaopatrzyć się w ziemniaki i ulubione przyprawy. Na początku trzeba umyć ziemniaki i ugotować w solonej wodzie. Podczas gotowania możemy przygotować naszą marynatę. Należy wymieszać w małej miseczce oliwę z oliwek, sól, pieprz, oregano, słodką i ostrą paprykę – jest to przykładowe zestawienie składników i możemy je udoskonalać według własnego uznania. Po ugotowaniu ziemniaków, przenieść je na blachę do pieczenia na uprzednio wyłożony papier do pieczenia i szklanką rozgnieść ziemniaki na płasko. Następnie posmarować marynatą i wstawić do piekarnika ustawionego na 200 stopni Celsjusza na około 30 minut. Piec aż będą złociste i chrupkie. Teraz wystarczy tylko podać je z ulubionym dipem i gotowe.
Batata Harra
Ziemniaki pokroić w kostkę i podsmażyć na głębokim oleju, aż się zarumienią. Następnie wyjąć na bok aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Potem, na głębokiej patelni typu wok wlać niewielką ilość oleju, dodać pastę z papryki bądź koncentrat pomidorowy i podsmażać. Mieszając, dodać dużo płatków chili, sól i pieprz cayenne. Następnie wsypać ówcześnie usmażone kostki ziemniaków, mieszać aż zostaną pokryte sosem i złapią kolor. Na koniec skropić limonką i posypać świeżą pietruszką.
Zobacz też:Sprawdź najlepszy przepis na wegetariański burger
Maślane purre ziemniaczane
Ziemniaki najpierw obrać i umyć, a następnie ugotować w solonej wodzie. Kiedy warzywa zrobią się miękkie, odcedzić i przełożyć do pustego garnka. Następnie dodać pół kostki niesolonego masła, ser biały i szklankę mleka. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie zgnieść ziemniaki jednocześnie mieszając wszystkie składniki w garnku na gładką konsystencję. Na koniec do smaku możemy dodać czosnek i zioła.