Sprawdź najlepszy przepis na wegetariański burger
Dzisiaj, 11 stycznia obchodzimy Dzień Wegetarian. Z tej okazji przedstawiamy przepis na najlepszy burger wegetariański, z kotletem z czerwonej fasoli. Przedstawiamy najlepszy przepis. Sprawdź jak go wykonać.
Zobacz też:
Przepisy na witaminowe i odżywcze smoothie
Przepis na wegetariański burger
Składniki:
- 1 mała marchewka,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 kulka mozzarelli,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku.
- 4 suszone pomidory odsączone z zalewy,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- łyżeczka mielonej papryki,
- szczypta płatków chilli,
- garść świeżej bazylii,
- 1 jajko,
- 100 g bułki tartej,
- oliwa do smażenia.
Zobacz też:
Dzień Spaghetti. Przepisy na pyszne sosy, które idealnie pasują do tego rodzaju makaronu
Przygotowanie:
Na samym początku obieramy marchewkę, a następnie ścieramy ją na tarce o małych oczkach. Do miski wkładamy marchewkę, do które dodajemy odsączoną fasolę oraz poszarpane kawałki mozzarelli. Dodajemy również cebulę, ząbek czosnku i suszone pomidory (wszystko powinno być pokrojone).
Następnie dodajemy bazylię, płatki chilli, pieprz, sól i mieloną paprykę. Całość blendujemy, aby powstała gęsta masa. Następnie dodajemy jajko i bułkę tartą, ponownie blendując. Z masy formujemy kotlety i podsmażamy je na oliwie.
Następnie kroimy bułki na pól i smarujemy je majonezem. Następnie układamy sałatę, pomidor, plastry ogórka oraz nasz wegetariański kotlet. Całość przykrywamy drugą bułką. Nasz wege burger jest gotowy! Smacznego!