Dzień Spaghetti. Przepisy na pyszne sosy, które idealnie pasują do tego rodzaju makaronu
Dziś, 4 stycznia obchodzimy Dzień Spaghetti, czyli makaronu, który wygląda jak długie nitki. Jednym z najpopularniejszych sosów, które często wykonujemy w domu jest sos boloński. Prawdziwy włoski sos Ragu alla Bolognese jest czasochłonny i zazwyczaj wybieramy jego spolszczoną wersję, aby zaoszczędzić czas i poświęcić go na inne przyjemności. Z okazji dnia, w którym powinien królować na naszych stołach makaron, przedstawiamy inne proste i szybkie w przygotowaniu sosy, które idealnie pasują do spaghetti.
Zobacz też: Klasyczny włoski sos boloński. Jak wykonać Ragu alla Bolognese?
#1 Sos śmietanowy z boczkiem
Składniki:
- śmietanka 30%
- surowy boczek
- ząbek czosnku
- pół czerwonej cebuli
- sól
- pieprz
- szczypta czerwonej, słodkiej papryki
- pietruszka
- parmezan
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojony z drobną kostkę boczek i smaż do wytopienia tłuszczu, aż uzyskasz brązowy kolor. Mięso przełóż go do miseczki na bok, a na pozostałej oliwie zeszklij pokrojoną z kosteczkę cebulę. Po chwili dodaj do niej posiekany czosnek i gdy puści on swój zapach, wrzuć z powrotem boczek i całość zalej słodką śmietanką. Podgrzewaj sos do momentu, aż zgęstnieje, przypraw solą, pieprzem i odrobiną czerwonej papryki. Gdy będzie już prawie gotowy dodaj sporą garść tartego parmezanu oraz posiekanej drobno natki pietruszki. Sos podawaj oczywiście ze świeżo ugotowanym makaronem spaghetti.
Zobacz też: Makaron – 5 pomysłów na pyszne danie
#2 Sos maślany z krewetkami
Składniki:
- krewetki
- masło
- oliwa z oliwek
- pomidorki koktajlowe
- białe, wytrawne wino
- pietruszka
- sok z cytryny
- czosnek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej 1/3 kostki masła z łyżką oliwy z oliwek i wrzuć na nie pokrojone w kostkę 5 ząbków czosnku. Gdy zacznie puszczać swój zapach, dodaj garść pomidorków koktajlowych i pruż tak, aby lekko puściły sok. Gdy to się stanie, zwiększ ogień i dodaj oczyszczone krewetki, polej je odrobiną wytrawnego, białego wina i smaż, aż zmienią kolor na pomarańczowy. Dopraw je solą i pieprzem, polej kilkoma kroplami soku z cytryny i posyp obficie posiekaną natką pietruszki.
Zobacz też: Naturalne afrodyzjaki – 5 przepisów na potrawy, które pobudzą zmysły
#3 Sos carbonara
Składniki:
- 3 żółtka
- natka pietruszki
- dużo świeżo zmielonego pieprzu
- sól
- tarty parmezan
- guanciale lub boczek
Przygotowanie:
Z ugotowanego makaronu spaghetti odlej szklankę wody, która przyda się do sosu. Żółtka porządnie wymieszaj z dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu i solidną garścią parmezanu. Patelnię dobrze rozgrzej i usmaż na niej pokrojony w kostkę, tradycyjny rodzaj mięsa wieprzowego guanciale (można go zastąpić boczkiem, jednak jest to spolszczona wersja klasycznego sosu carbonara). Gdy guanciale będzie już zrumienione, ściągnij patelnię z ognia i dodaj do niej makaron. Zalej całość rozmieszanym żółtkiem z parmezanem i małą chochelką wody po makaronie i energicznie mieszaj do uzyskania kremowego sosu. Przełóż na talerz i posyp posiekaną natką pietruszki.
Zobacz też: Pyszny makaron z sosem śmietanowo-grzybowym
#4 Sos pomidorowy z bazylią
Składniki:
- pomidorki koktajlowe
- świeże liście bazylii
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- ząbek czosnku
To chyba najprostszy przepis na sos, który idealnie pasuje do makaronu typu spaghetti. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć na nią pomidorki koktajlowe. Gdy puszczą odrobinę sok dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili smażenia, posól i popieprz sos, a potem posyp obficie posiekanymi listkami bazylii. Połącz z makaronem i gotowe!
Zobacz też: Lazania z mięsem mielonym i pieczarkami