Lazania z mięsem mielonym i pieczarkami
Jest to prosty i szybki przepis na makaronowy posiłek, który zawsze wyjdzie. Pyszna i kremowa lazania to cudowne danie, które możemy zrobić z różnymi dodatkami. W tej wersji proponujemy jesienne dary natury, czyli pieczarki. Rodzaj mięsa możemy zastosować dowolny – my polecamy mieszane (wołowo-wieprzowe).
Zobacz też: Pyszna zupa grzybowa. Jak ją wykonać?
Zobacz też: Aromatyczny chlebek dyniowy z cynamonem
No bo kto nie kocha tej serowej potrawy?
Składniki
500-600 g mielonej łopatki wieprzowej lub mieszanej (wołowo-wieprzowej)
1 cebula
350 g pieczarek
500 g passaty pomidorowej
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
mielona papryka słodka
suszone oregano
granulowany czosnek
mielony imbir
sól, pieprz
olej
Beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej typ 500
1 szkl. mleka
1/2 szkl. śmietanki 30%
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Dodatkowo:
12-16 płatów makaronu lasagne
350 g żółtej mozzarelli, możemy użyć też sera cheddar
Przygotowanie
Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na półplasterki.
W rondelku rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy pieczarki. Smażymy aż do całkowitego odparowania. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.
Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy mięso mielone doprawione papryką, granulowanym czosnkiem, oregano, solą, pieprzem oraz szczyptą mielonego imbiru. Smażymy aż mięso straci różowy kolor. Następnie wlewamy passatę pomidorową oraz dodajemy koncentrat. Smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do zgęstnienia. Pod koniec dodajemy podsmażone pieczarki i jeszcze chwilę smażymy.
W rondelku, na małym ogniu, rozgrzewamy masło. Następnie dodajemy mąkę. Podgrzewamy, cały czas mieszając, przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy mleko oraz śmietankę. Moc palnika zwiększamy i podgrzewamy, często mieszając, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika. Doprawiamy gałką muszkatołową oraz solidną porcją soli i pieprzu. Sos powinien być mocno wyrazisty.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem. Rozkładamy namoczone przez kilka minut w ciepłej wodzie płaty lazanii, w taki sposób, aby lekko na siebie nachodziły (po 3 lub 4 płaty, w zależności od wielkości naczynia). Na makaronie rozprowadzamy 2 łyżki beszamelu. Następnie wykładamy 1/3 część mięsa, wyrównujemy. Posypujemy 2 garściami tartej mozzarelli.
Ponownie rozkładamy namoczony makaron, smarujemy go beszamelem, wykładamy porcję mięsa i posypujemy serem. Powyższą czynność powtarzamy jeszcze raz. Ostatnią warstwę stanowi makaron posmarowany beszamelem i posypany serem.
Lazanię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut.