Klasyczny włoski sos boloński. Jak wykonać Ragu alla Bolognese?
Spaghetti z sosem bolońskim to jedno z najpopularniejszych dań, które często gości na naszych stołach ze względu na szybkość wykonania i świetny smak. Ułatwieniem dla zapracowanych ludzi są gotowe sosy, które z łatwością można dostać w większości sklepów, jednak nie można ich porównywać z prawdziwym, włoskim sosem bolońskim, czyli Ragu alla Bolognese. Do jego przygotowania potrzebnych jest kilka kluczowych składników oraz czas.
Podstawą w przyrządzeniu tego dania jest długie gotowanie na wolnym ogniu, tak samo jak w przypadku naszego, polskiego rosołu. Klasyczne Ragu podawane jest zazwyczaj z makaronem typu pappardelle bądź tagliatelle, gdyż zwykłe spaghetti nie jest w stanie utrzymać gęstego, mięsnego sosu. Jak więc przygotować tradycyjne Ragu alla Bolognese, według receptury babć przekazywanej od lat z pokolenia na pokolenie?
Zobacz też: Pyszny makaron z sosem śmietanowo-grzybowym
Składniki:
- 300 gramów mięsa mielonego wołowego
- 100 gramów surowego boczku
- 1 cebula
- 2 duże marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- puszka pomidorów pelatti lub passaty pomidorowej
- 500 ml bulionu mięsnego
- 1 kieliszek wytrawnego, czerwonego wina
- pół szklanki mleka
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojony w kostkę boczek. Gdy już się zacznie wytapiać, dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę marchewkę, seler i cebulę. Po chwili dodaj mięso mielone wołowe i całość smaż przed około 10 minut, w trakcie mieszając. Dodaj kieliszek czerwonego wina i poczekaj kilka minut, aż alkohol wyparuje. Kolejnym krokiem jest dodanie pasaty pomidorowej lub pomidorów pelatti z puszki oraz przygotowanego wcześniej bulionu. Dodaj przyprawy, zmniejsz ogień do minimum i całość gotuj przez około 2,5 godziny. Na sam koniec dodaj mleko, dokładnie wymieszaj i pyszny, aromatyczny sos gotowy. Podawaj go z makaronem ugotowanym według instrukcji na opakowaniu.
Zobacz też: Makaron – 5 pomysłów na pyszne danie