Klasyczny włoski sos boloński. Jak wykonać Ragu alla Bolognese? - NoweMedium.pl

Klasyczny włoski sos boloński. Jak wykonać Ragu alla Bolognese?

Tradycyjny włoski sos jest pełen aromatu i smaku umami. Sprawdź jak przyrządzić klasyczne Ragu alla Bolognese, według receptury, która przechodzi we włoskich domach z pokolenia na pokolenie.
fot. pixabay.com

Spaghetti z sosem bolońskim to jedno z najpopularniejszych dań, które często gości na naszych stołach ze względu na szybkość wykonania i świetny smak. Ułatwieniem dla zapracowanych ludzi są gotowe sosy, które z łatwością można dostać w większości sklepów, jednak nie można ich porównywać z prawdziwym, włoskim sosem bolońskim, czyli Ragu alla Bolognese. Do jego przygotowania potrzebnych jest kilka kluczowych składników oraz czas.

Podstawą w przyrządzeniu tego dania jest długie gotowanie na wolnym ogniu, tak samo jak w przypadku naszego, polskiego rosołu. Klasyczne Ragu podawane jest zazwyczaj z makaronem typu pappardelle bądź tagliatelle, gdyż zwykłe spaghetti nie jest w stanie utrzymać gęstego, mięsnego sosu. Jak więc przygotować tradycyjne Ragu alla Bolognese, według receptury babć przekazywanej od lat z pokolenia na pokolenie?

Zobacz też: Pyszny makaron z sosem śmietanowo-grzybowym

Składniki:

  • 300 gramów mięsa mielonego wołowego
  • 100 gramów surowego boczku
  • 1 cebula
  • 2 duże marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • puszka pomidorów pelatti lub passaty pomidorowej
  • 500 ml bulionu mięsnego
  • 1 kieliszek wytrawnego, czerwonego wina
  • pół szklanki mleka
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojony w kostkę boczek. Gdy już się zacznie wytapiać, dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę marchewkę, seler i cebulę. Po chwili dodaj mięso mielone wołowe i całość smaż przed około 10 minut, w trakcie mieszając. Dodaj kieliszek czerwonego wina i poczekaj kilka minut, aż alkohol wyparuje. Kolejnym krokiem jest dodanie pasaty pomidorowej lub pomidorów pelatti z puszki oraz przygotowanego wcześniej bulionu. Dodaj przyprawy, zmniejsz ogień do minimum i całość gotuj przez około 2,5 godziny. Na sam koniec dodaj mleko, dokładnie wymieszaj i pyszny, aromatyczny sos gotowy. Podawaj go z makaronem ugotowanym według instrukcji na opakowaniu.

Zobacz też: Makaron – 5 pomysłów na pyszne danie

Źródło: Media

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *