Muffinki cytrynowe – przepis
Czas upałów sprawia, że chcielibyśmy zjeść coś pysznego, słodkiego, ale również orzeźwiającego. Idealnym rozwiązaniem wydają się być muffinki o smaku cytrynowym. Muffinki cytrynowe nie są kwaśne, a wręcz przeciwnie. Cytryna nadaje świeżości, co doskonale komponuje się ze słodyczą. Przedstawiamy przepis!
Zobacz też:
Dzień Arbuza. 5 soczystych przepisów
Przepis na muffinki cytrynowe
Składniki:
- 180 g cukru,
- 200 g masła,
- 4 jajka.
- 220 gmąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sok z 1 cytryny,
- starta skórka z jednej cytryny,
- 200 ml śmietanki 30%,
- 3 płaskie łyżki cukru pudru,
- 250 g mascarpone.
Zobacz też:
Światowy Dzień Czekolady. Przepisy na desery z użyciem produktu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania muffinek powinny mieć temperaturę pokojową, aby dobrze się ze sobą połączyły. Na początku w misce miksujemy miękkie masło wraz z cukrem. Warto pamiętać, aby robić to na bardzo wysokich obrotach przez około 4 minut.
Następnie dodajemy stopniowo jajka (każde z jajek z masą miksujemy około 10 sekund po czym dodajemy następne). Sama masa powinna wyglądać na pierwszy rzut oka na nieco zwarzoną. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, a na sam koniec wlewamy wyciśnięty sok z cytryn i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Zobacz też:
Dzień Frytek. Najlepszy przepis na przekąskę z ziemniaków
Do foremek na muffinki nakładamy łyżkę naszej masy, pamiętając, że ciasto w piekarniku nam urośnie. Pieczemy je około 22-25 minut w temperaturze 180 stopniu, ustawiony na góra-dół, ale bez termoobiegu.
Teraz czas zacząć przygotowywać krem. Schłodzoną śmietankę kremówkę miksujemy wraz z cukrem pudrem i serkiem mascarpone, tak długo aż uzyskamy sztywna masę. Samo ubijanie powinno zająć 3-4 minut. Gotowy krem przekładamy do rękawa i dekorujemy nasze pyszne cytrynowe muffinki. Gotowe! Smacznego!
Zobacz też:
Międzynarodowy Dzień Cytrynówki. Przepisy na drinki z użyciem alkoholu