Dzień Arbuza. 5 soczystych przepisów - NoweMedium.pl

Dzień Arbuza. 5 soczystych przepisów

3 sierpnia obchodzimy Dzień Arbuza. Lato to idealny moment, aby przygotować coś orzeźwiającego z tego soczystego owocu. Przedstawiamy 5 pomysłów, które sprawdzą się w upały.
fot. pexels.com

Dzień Arbuza przypada na 3 sierpnia. Owoc ten ma wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Jest bogaty w związki antyoksydacyjne, które mają silne działanie przeciwutleniające. Zawarte w arbuzie karotenoidy są silnymi antyoksydantami oraz odpowiadają za jego piękny, czerwony kolor. Spożywanie arbuza może pomóc w zapobieganiu niekorzystnym tlenowym przemianom cholesterolu, zmniejszeniu ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego, zawału serca, miażdżycy czy też udaru mózgu. Owoc ten zawiera witaminy z grupy B – B1, B2 oraz B6 oraz szereg minerałów takich jak magnez, potas, miedź, wapń, żelazo, fosfor, sód, cynk i mangan.

Arbuzy zawierają także cytrulinę, która po raz pierwszy została wyizolowana z tego owocu.

W arbuzie znajduje się duża zawartość wody, która wpływa moczopędnie, co ma detoksykacyjne działanie. Ponadto owoc ma bardzo niską zawartość energetyczną, ponieważ w 100 gramach zawiera jedynie 37 kalorii. Jest więc zatem owocem, który warto jeść, zwłaszcza w upalne dni. Co przygotować z arbuza? Przedstawiamy kilka ciekawych przepisów.

Zobacz też: Napoje idealne na upalne dni. Przepisy na szybkie i orzeźwiające lemoniady

#1 Lody arbuzowe

Składniki:

  • arbuz
  • sok z połówki limonki
  • łyżka miodu lub innego słodzika
  • 50 ml wody

Przygotowanie:

Miód lub inny słodzić wymieszaj z ciepłą wodą i poczekaj aż gotowy syrop ostygnie. Całego arbuza zblenduj, a następnie połącz z sokiem z limonki i syropem. Wlej do foremek na lody i włóż do zamrażalnika. Po 2 godzinach orzeźwiające lody będą gotowe.

Zobacz też: 6 owoców z najmniejszą ilością cukru

#2 Sałatka z arbuzem i fetą

Składniki:

  • arbuz
  • ser feta
  • mix sałat
  • czerwona cebula
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

Arbuza i ser feta pokrój w drobną kostkę, a cebulę w piórka. Wymieszaj składniki z mixem sałat, a następnie polej przygotowanym sosem z miodu, cytryny i oliwy. Sałatkę można posypać drobno posiekaną miętą.

Zobacz też: Dania, które sprawdzą się w upały

#3 Arbuzowy drink

Składniki:

  • mały arbuz
  • 100 ml Tequilli
  • 60 ml likieru pomarańczowego
  • kostki lodu
  • sok z połowy limonki
  • szczypta soli kamiennej

Przygotowanie:

Usuń pestki z arbuza i pokrój go w mniejsze kawałki. Teguilę, likier pomarańczowy, arbuza i kostki lodu włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Brzegi kieliszka posmaruj sokiem z cytryny, zamocz w soli, a następnie wlej do niego przygotowanego drinka.

#4 Stek z arbuza

Składniki:

  • mały arbuz
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Arbuza pokrój na grube plastry (około 2 cm) i włóż je do płaskiego naczynia. Sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i 2 łyżki oleju wymieszaj i posmaruj przygotowaną marynatą owoc. Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni i smaż wegańskie steki przez około 5 minut. Jeśli chcesz zdrowszej wersji steków, przygotuj je na grillu bez dodatku oleju.

Zobacz też: 5 przepisów na domowy fast food

#5 Koktajl jogurtowo-arbuzowy

Składniki:

  • mały arbuz
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 100 gram lodów śmietankowych

Przygotowanie:

Wyciągnij pestki z arbuza i pokrój go na mniejsze kawałki. Wrzuć do blendera wraz z lodami i jogurtem. Zblenduj i przelej do dużego kubka. Jeśli chcesz, aby koktajl sprawdził się jako posiłek potreningowy, użyj jogurtu i lodów z dużą zawartością białka.

Zobacz też: Co zawiera najwięcej białka? 6 rodzajów produktów wysokobiałkowych

Źródło: Media

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *