Dzień Arbuza. 5 soczystych przepisów
Dzień Arbuza przypada na 3 sierpnia. Owoc ten ma wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Jest bogaty w związki antyoksydacyjne, które mają silne działanie przeciwutleniające. Zawarte w arbuzie karotenoidy są silnymi antyoksydantami oraz odpowiadają za jego piękny, czerwony kolor. Spożywanie arbuza może pomóc w zapobieganiu niekorzystnym tlenowym przemianom cholesterolu, zmniejszeniu ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego, zawału serca, miażdżycy czy też udaru mózgu. Owoc ten zawiera witaminy z grupy B – B1, B2 oraz B6 oraz szereg minerałów takich jak magnez, potas, miedź, wapń, żelazo, fosfor, sód, cynk i mangan.
Arbuzy zawierają także cytrulinę, która po raz pierwszy została wyizolowana z tego owocu.
W arbuzie znajduje się duża zawartość wody, która wpływa moczopędnie, co ma detoksykacyjne działanie. Ponadto owoc ma bardzo niską zawartość energetyczną, ponieważ w 100 gramach zawiera jedynie 37 kalorii. Jest więc zatem owocem, który warto jeść, zwłaszcza w upalne dni. Co przygotować z arbuza? Przedstawiamy kilka ciekawych przepisów.
Zobacz też: Napoje idealne na upalne dni. Przepisy na szybkie i orzeźwiające lemoniady
#1 Lody arbuzowe
Składniki:
- arbuz
- sok z połówki limonki
- łyżka miodu lub innego słodzika
- 50 ml wody
Przygotowanie:
Miód lub inny słodzić wymieszaj z ciepłą wodą i poczekaj aż gotowy syrop ostygnie. Całego arbuza zblenduj, a następnie połącz z sokiem z limonki i syropem. Wlej do foremek na lody i włóż do zamrażalnika. Po 2 godzinach orzeźwiające lody będą gotowe.
Zobacz też: 6 owoców z najmniejszą ilością cukru
#2 Sałatka z arbuzem i fetą
Składniki:
- arbuz
- ser feta
- mix sałat
- czerwona cebula
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Arbuza i ser feta pokrój w drobną kostkę, a cebulę w piórka. Wymieszaj składniki z mixem sałat, a następnie polej przygotowanym sosem z miodu, cytryny i oliwy. Sałatkę można posypać drobno posiekaną miętą.
Zobacz też: Dania, które sprawdzą się w upały
#3 Arbuzowy drink
Składniki:
- mały arbuz
- 100 ml Tequilli
- 60 ml likieru pomarańczowego
- kostki lodu
- sok z połowy limonki
- szczypta soli kamiennej
Przygotowanie:
Usuń pestki z arbuza i pokrój go w mniejsze kawałki. Teguilę, likier pomarańczowy, arbuza i kostki lodu włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Brzegi kieliszka posmaruj sokiem z cytryny, zamocz w soli, a następnie wlej do niego przygotowanego drinka.
#4 Stek z arbuza
Składniki:
- mały arbuz
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Arbuza pokrój na grube plastry (około 2 cm) i włóż je do płaskiego naczynia. Sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i 2 łyżki oleju wymieszaj i posmaruj przygotowaną marynatą owoc. Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni i smaż wegańskie steki przez około 5 minut. Jeśli chcesz zdrowszej wersji steków, przygotuj je na grillu bez dodatku oleju.
Zobacz też: 5 przepisów na domowy fast food
#5 Koktajl jogurtowo-arbuzowy
Składniki:
- mały arbuz
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 100 gram lodów śmietankowych
Przygotowanie:
Wyciągnij pestki z arbuza i pokrój go na mniejsze kawałki. Wrzuć do blendera wraz z lodami i jogurtem. Zblenduj i przelej do dużego kubka. Jeśli chcesz, aby koktajl sprawdził się jako posiłek potreningowy, użyj jogurtu i lodów z dużą zawartością białka.
Zobacz też: Co zawiera najwięcej białka? 6 rodzajów produktów wysokobiałkowych