5 przepisów na domowy fast food
Fast foody to świetny posiłek na imprezę z przyjaciółmi. Są proste i szybkie w przygotowaniu i chyba każdy ma do nich słabość. Jeśli chcesz zaprosić swoich znajomych i poczęstować ich domowymi amerykańskimi przekąskami, przedstawiamy na nie kilka prostych przepisów.
Zobacz też: Dzień Frytek. Najlepszy przepis na przekąskę z ziemniaków
#1 Hamburger
Składniki:
- bułka
- pomidor
- ogórek
- sałata
- majonez
- kechup
- musztarda
- masło
- ser cheddar
- mięso mielone wołowe
- sól
- pieprz
- cebula
Przygotowanie:
Mięso mielone dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj, a następnie uformuj z niego kotlety wielkości bułki. Połóż je na patelni z rozgrzanym olejem i usmaż z dwóch stron. Bułkę do hamburgerów posmaruj masłem i połóż na patelni, aby zarumieniła się w środku. Gdy nabierze złotego koloru, połóż na niej plaster sera cheddar, aby zdążył się lekko rozpuścić. Na ser połóż liść sałaty, plaster pomidora, ogórka i cebulkę pokrojoną w kostkę. Na warzywa połóż mięso. Drugą bułkę posmaruj kechupem, majonezem i musztardą, a następnie połóż na drugą połowę i gotowe!
#2 Hot dog
Składniki:
- bułka do hot dogów
- parówka
- prażona cebulka
- kechup
- musztarda
- ogórek konserwowy
Przygotowanie:
Bułkę podgrzej w piekarniku, a parówkę w gorącej wodzie. Pieczywo w środku posmaruj musztardą i kechupem, włóż parówkę, plasterki ogórka konserwowego i posyp całość prażoną cebulką.
Zobacz też: Święto Hot Doga. Przepis na najlepszą parówkę w bułce
#3 Kebab
Składniki:
- kurczak
- papryka słodka
- czosnek granulowany
- sól
- pieprz
- przyprawa do kurczaka
- pita
- cebula
- pomidor
- ogórek
- majonez
- śmietana
- czosnek
- czerwona kapusta
Przygotowanie:
Mięso pokrój w kostkę, przypraw i odstaw na godzinę, aby zamarynowało się. Majonez wymieszaj ze śmietaną, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Warzywa pokrój z kostkę, a kapustę zetrzyj na mandolinie. Zamarynowane mięso usmaż na rozgrzanym oleju, a bułkę podgrzej w piekarniku. Pitę posmaruj sosem, włóż do środka warzywa i mięso i gotowe!
#4 Frytki z batatów
Składniki:
- bataty
- sól
- olej
Przygotowanie:
Bataty umyj i osusz, a następnie pokrój w duże paski. Do dużego garnka wlej 1,5 litra oleju i dobrze rozgrzej. Bataty wrzuć na olej i smaż do momentu aż będą mieć intensywnie pomarańczowy kolor. Odsącz nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym i posyp gotowe frytki solą.
#5 Nuggetsy
Składniki:
- kurczak
- sól
- pieprz
- płatki kukurydziane
- olej
- papryka słodka
- jajko
Przygotowanie:
Kurczaka umyj, oczyść i pokrój w kawałki na kształt nuggetsów. Przypraw kawałki solą, pieprzem i papryką. Jajko roztrzep, a płatki kukurydziane pokrusz na drobne kawałki np. tłuczkiem do mięsa. Mięso obtocz w jajku, przygotowanej panierce, a następnie włóż na rozgrzany olej. Smaż do momentu, aż uzyskają złoty kolor.