Święto Hot Doga. Przepis na najlepszą parówkę w bułce - NoweMedium.pl

Święto Hot Doga. Przepis na najlepszą parówkę w bułce

Dzisiaj obchodzimy Święto Hot Doga. Z tej okazji przedstawiamy przepis na najlepszą parówkę w bułce. Sprawdź!
Święto Hot Doga. Przepis na najlepszą parówkę w bułce
Święto Hot Doga. Przepis na najlepszą parówkę w bułce, fot. pixabay.com

Dzisiaj na całym świecie obchodzone jest Święto Hot Doga. Jaka jest historia powstania dania? Dlaczego takie święto zostało ustanowione? Przedstawiamy przepis na najlepszego hot doga, bogatego w pyszne dodatki!

Zobacz też:

Międzynarodowy Dzień Cytrynówki. Przepisy na drinki z użyciem alkoholu

Święto Hot Doga – historia

Hot Dog to typowy przysmak królujący w Stanach Zjednoczonych. Zaliczany jest do fast foodów, a amerykańskie ulice pełne są food tracków, które serwują danie w różnych wariancjach. Warto jednak pamiętać, że Amerykanie zawdzięczają swój przysmak niemieckim imigrantom, którzy stworzyli parówki.

Zobacz też:

Dzień Sera Camembert. 5 przepisów z jego użyciem

W Ameryce od 1917 roku odbywają się zawody w jedzeniu hot dogów, a tytuł mistrza otrzymuje osoba, która zje największą ilość przysmaku. Co ciekawe, dzisiaj osoby, które biorą udział w tym konkursie mogą zdobyć nagrodę nawet w wysokości 10 tysięcy złotych, co dla wielu Amerykanów jest świetnym źródłem dochodu.

Zobacz też:

Napoje idealne na upalne dni. Przepisy na szybkie i orzeźwiające lemoniady

Rekord w jedzeniu największej ilości hot dogów należy do Amerykanina Joey’a Chestnut’a, który pochłonął 68 hot dogów tylko w 10 minut!

Hot Dog – przepis

Składniki:

  • 10 sztuk bułek do hot dogów,
  • 10 parówek,
  • ogórek kiszony,
  • rukola,
  • prażona cebulka,
  • pomidor,
  • ketchup, musztarda, majonez.

Przygotowanie:

Bułki do hot dogów nacinamy. Trzeba zrobić to uważnie, aby nie przeciąć całej bułki. Podpiekamy ją w piekarniku, aż się zarumieni. W międzyczasie gotujemy parówki.

Do bułki, która jest już podpieczona wkładamy rukolę, nakładamy kilka plasterków ogórka oraz pomidora. Następnie w środek wkładamy parówkę. Całość posypujemy prażoną cebulką. Jeśli chodzi o dodatki możemy użyć ketchupu, musztardy lub majonezu. W ten sposób najlepsze hot dogi są gotowe! Smacznego!

Źródło: Media

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *