Święto Hot Doga. Przepis na najlepszą parówkę w bułce
Dzisiaj na całym świecie obchodzone jest Święto Hot Doga. Jaka jest historia powstania dania? Dlaczego takie święto zostało ustanowione? Przedstawiamy przepis na najlepszego hot doga, bogatego w pyszne dodatki!
Zobacz też:
Międzynarodowy Dzień Cytrynówki. Przepisy na drinki z użyciem alkoholu
Święto Hot Doga – historia
Hot Dog to typowy przysmak królujący w Stanach Zjednoczonych. Zaliczany jest do fast foodów, a amerykańskie ulice pełne są food tracków, które serwują danie w różnych wariancjach. Warto jednak pamiętać, że Amerykanie zawdzięczają swój przysmak niemieckim imigrantom, którzy stworzyli parówki.
Zobacz też:
Dzień Sera Camembert. 5 przepisów z jego użyciem
W Ameryce od 1917 roku odbywają się zawody w jedzeniu hot dogów, a tytuł mistrza otrzymuje osoba, która zje największą ilość przysmaku. Co ciekawe, dzisiaj osoby, które biorą udział w tym konkursie mogą zdobyć nagrodę nawet w wysokości 10 tysięcy złotych, co dla wielu Amerykanów jest świetnym źródłem dochodu.
Zobacz też:
Napoje idealne na upalne dni. Przepisy na szybkie i orzeźwiające lemoniady
Rekord w jedzeniu największej ilości hot dogów należy do Amerykanina Joey’a Chestnut’a, który pochłonął 68 hot dogów tylko w 10 minut!
Hot Dog – przepis
Składniki:
- 10 sztuk bułek do hot dogów,
- 10 parówek,
- ogórek kiszony,
- rukola,
- prażona cebulka,
- pomidor,
- ketchup, musztarda, majonez.
Przygotowanie:
Bułki do hot dogów nacinamy. Trzeba zrobić to uważnie, aby nie przeciąć całej bułki. Podpiekamy ją w piekarniku, aż się zarumieni. W międzyczasie gotujemy parówki.
Do bułki, która jest już podpieczona wkładamy rukolę, nakładamy kilka plasterków ogórka oraz pomidora. Następnie w środek wkładamy parówkę. Całość posypujemy prażoną cebulką. Jeśli chodzi o dodatki możemy użyć ketchupu, musztardy lub majonezu. W ten sposób najlepsze hot dogi są gotowe! Smacznego!