Pomysły na szparagi. Zobacz najlepsze przepisy na lekki, wiosenny obiad - NoweMedium.pl

Pomysły na szparagi. Zobacz najlepsze przepisy na lekki, wiosenny obiad

Wraz z nadejściem wiosny, na stołach pojawiły się szparagi. Zobacz przepisy, w których główną rolę odgrywają właśnie te warzywa.
Pomysły na szparagi. Zobacz najlepsze przepisy na lekki, wiosenny obiad/pixabay.com

Szparagi są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Warzywa te są nieodłącznym elementem lekkiego, wiosennego obiadu. Można je zapiekać w piekarniku, grillować, podawać z makaronem czy tworzyć z nich sycące zupy krem. Pomysłów jest wiele. Zobacz jak najlepiej podawać szparagi. Które dania z ich udziałem skradną serca nawet największych niejadków? Jak podawać szparagi jako dania obiadowe?

Jak gotować szparagi?

Bazą wyjściową do dalszych przepisów będzie recepta na szparagi. Jak je przyrządzić i ugotować, aby nadawały się do wszystkich dań? Jak obierać szparagi? Jak gotować szparagi?

Jak obierać szparagi?

  1. Zielone szparagi – nie wymagają obierania. Wystarczy odciąż zdrewniałą końcówkę. W tym celu należy delikatnie wygiąć łodygę, a przełamie się ona w miejscu, gdzie zaczyna się łykowata część.
  2. Białe szparagi – należy obrać z włókien za pomocą małego nożyka albo obieraczki do warzyw. Obiera się je od główki, kierując w stronę końca. Zdrewniałe końcówki odcinamy.

Jak gotować szparagi?

Szparagi wstawiamy pionowo do wysokiego garnka i wlewamy wodę tak, aby główki wystawały nad jej powierzchnię. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę soli i odrobinę masła. Zielone szparagi gotujemy około 3-4 minut, a białe około 7 minut. Odpowiednio ugotowane szparagi mają wyrazisty, zielony kolor i są chrupkie.

Zupa szparagowa

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 600 g ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 litra bulionu
  • 1 listek laurowy i ziele angielskie
  • szczypta kurkumy
  • 1 pęczek szparagów
  • 100 g serka topionego (śmietankowego)
  • 1/3 szklanki śmietanki 30% lub 18% do zup
  • szczypiorek oraz koperek

Przygotowanie

  1. Pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić na oliwie w dużym garnku.
  2. Odkroić zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część przekroić wzdłuż na 4 części, dokładnie opłukać, a następnie pokroić na plasterki.
  3. Pora trzeba dodać do cebuli i podsmażać przez około 3 minuty.
  4. Dodać masło, obrane i pokrojone ziemniaki. Smażyć 2 minuty w garnku.
  5. Należy wlać do garnka gorący bulion, dodać listek laurowy, ziele angielskie i szczyptę kurkumy – zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie.
  6. W międzyczasie przygotować szparagi: odłamać twarde i jasne końce, umyć zielone łodyżki i pokroić na plasterki.
  7. Szparagi należy dodać do zupy i gotować przez 1-2 minuty na małym ogniu.
  8. Trzymając zupę na małym ogniu dodajemy serek topiony i mieszamy aż się rozpuści. Wszystko zaprawiamy śmietanką, a później posypujemy szczypiorkiem i koperkiem.
fot. kwestia smaku

ZUPA SZPARAGOWA Z KURCZAKIEM

Składniki:

  • 150 g piersi kurczaka
  • pęczek szparagów (około 10 szt)
  • 1 mała cebula
  • 2 duże pory
  • 400 g ziemniaków
  • 40 g masła
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • sól
  • 1 łyżka oliwy extra vergine

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka należy oczyścić i pokroić w kosteczkę. Szparagi opłukać, odłamać jasne, twarde końce, a łodygi pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą i jasno zieloną część, przekroić na pół i dokładnie opłukać. Pokroić w poprzek na 1 cm kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę.
  3. W dużym garnku roztopić masło, dodać tymianek, kurczaka, cebulę, pory i ziemniaki. Smażyć przez około 5 minut co chwilę mieszając aż warzywa nieco zmiękną, a kurczak się wysmaży.
  4. Zwiększyć ogień, wlać bulion i zagotować. Później, na małym ogniu pod przykryciem gotować warzywa do miękkości przez około 15 min. Na 4-5 min przed końcem dotowania dodać szparagi.
  5. Zupę należy doprawić do smaku, wyłowić główki szparagów i kilka kawałków kurczaka (będą potrzebne do dekoracji. Resztę należy zmiksować na gładki krem. Przed podaniem polać śmietaną 30%. Można podawać z grzankami lub chrupiącym pieczywem.
fot. kwestia smaku

Makaron z kurczakiem i szparagami

Składniki:

  • 200 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 pęczek świeżych zielonych szparagów
  • 125 ml śmietany 18 proc.
  • 125 g dowolnego makaronu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Składniki do pesto:

  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g tartego parmezanu
  • 70 ml oliwy
  • 25 g liści świeżej bazylii
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • sól
  • pieprz

Można także kupić gotowe pesto.

Przygotowanie

  1. Przepis na pesto z bazylii: najpierw należy oderwać liście bazylii i rozdzielić od łodyżek i twardych zgrubień. Orzeszki piniowe prażyć na suchej patelni aż do zarumienia. Wszystkie składniki umieścić w moździerzu i rozgnieść na gładką masę.
  2. Kurczaka należy oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie al dente. W tym czasie można opłukać szparagi i odłamać stwardniałe końce. Łodygi pokroić na cienkie plastry, a końcówki pozostawić w całości. Następnie należy wrzucić je do wody z gotującym się makaronem na 2 minuty przed końcem czasu gotowania.
  4. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Następnie podsmażyć kurczaka do zarumienienia. Dodać makaron wraz ze szparagami oraz pesto. Wszystko razem wymieszać.
  5. Danie doprawiamy śmietaną oraz solą i pieprzem do smaku.
odzywajsiezdrowo.pl

Sałatka ze szparagami zielonymi i truskawkami – przepis fit

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • garść truskawek,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • rukola lub roszponka,
  • 100 g sera typu feta,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • sól i pieprz,
  • cukier

Przygotowanie

  1. Szparagi należy umyć i odciąć zdrewniałe końcówki. Ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
  2. Truskawki obrać ze szypułek i pokroić w ćwiartki.
  3. Pomidorki koktajlowe pozostaw w całości lub przekrój na pół.
  4. Ser typu feta pokroić w drobną kostkę.
  5. Na dno miski wyłożyć umytą i osuszoną rukolę.
  6. Do miski wrzucić pokrojone, ugotowane szparagi, truskawki, pomidorki i ser feta (w tym przepisie sprawdzi się także burrata). Całość przyprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać również odrobinę cukru. Polać octem balsamicznym i wymieszać.
flymetothespoon.com

Białe szparagi w sosie holenderskim

Idealnym dodatkiem go gotowanych szparagów jest sos holenderski. To sos przygotowywany na bazie masła, żółtek i octu winnego/białego wina. Czasem zamiast octu warto dodać sok z cytryny.

Składniki:

  • pęczek białych szparagów,
  • 4 żółtka,
  • 100 g masła,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie

  1. Szparagi należy obrać ze skórki, następnie trzeba odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować w garnku z dodatkiem cukru.
  2. W międzyczasie do miski można wbić same żółtka, dodać sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko ubić na puszysto. Dodać roztopione, ciepłe masło. Sos holenderski powinien mieć konsystencję podobną do majonezu.
  3. Ugotowane szparagi wyłożyć na talerz i polać sosem holenderskim. Wszystko można udekorować posiekanym koperkiem.
fot. Ania Starmach

Źródło: internet

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *