Pomysły na szparagi. Zobacz najlepsze przepisy na lekki, wiosenny obiad
Szparagi są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Warzywa te są nieodłącznym elementem lekkiego, wiosennego obiadu. Można je zapiekać w piekarniku, grillować, podawać z makaronem czy tworzyć z nich sycące zupy krem. Pomysłów jest wiele. Zobacz jak najlepiej podawać szparagi. Które dania z ich udziałem skradną serca nawet największych niejadków? Jak podawać szparagi jako dania obiadowe?
Jak gotować szparagi?
Bazą wyjściową do dalszych przepisów będzie recepta na szparagi. Jak je przyrządzić i ugotować, aby nadawały się do wszystkich dań? Jak obierać szparagi? Jak gotować szparagi?
Jak obierać szparagi?
- Zielone szparagi – nie wymagają obierania. Wystarczy odciąż zdrewniałą końcówkę. W tym celu należy delikatnie wygiąć łodygę, a przełamie się ona w miejscu, gdzie zaczyna się łykowata część.
- Białe szparagi – należy obrać z włókien za pomocą małego nożyka albo obieraczki do warzyw. Obiera się je od główki, kierując w stronę końca. Zdrewniałe końcówki odcinamy.
Jak gotować szparagi?
Szparagi wstawiamy pionowo do wysokiego garnka i wlewamy wodę tak, aby główki wystawały nad jej powierzchnię. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę soli i odrobinę masła. Zielone szparagi gotujemy około 3-4 minut, a białe około 7 minut. Odpowiednio ugotowane szparagi mają wyrazisty, zielony kolor i są chrupkie.
Zupa szparagowa
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 1 por
- 600 g ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 łyżka masła
- 1,5 litra bulionu
- 1 listek laurowy i ziele angielskie
- szczypta kurkumy
- 1 pęczek szparagów
- 100 g serka topionego (śmietankowego)
- 1/3 szklanki śmietanki 30% lub 18% do zup
- szczypiorek oraz koperek
Przygotowanie
- Pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić na oliwie w dużym garnku.
- Odkroić zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część przekroić wzdłuż na 4 części, dokładnie opłukać, a następnie pokroić na plasterki.
- Pora trzeba dodać do cebuli i podsmażać przez około 3 minuty.
- Dodać masło, obrane i pokrojone ziemniaki. Smażyć 2 minuty w garnku.
- Należy wlać do garnka gorący bulion, dodać listek laurowy, ziele angielskie i szczyptę kurkumy – zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie.
- W międzyczasie przygotować szparagi: odłamać twarde i jasne końce, umyć zielone łodyżki i pokroić na plasterki.
- Szparagi należy dodać do zupy i gotować przez 1-2 minuty na małym ogniu.
- Trzymając zupę na małym ogniu dodajemy serek topiony i mieszamy aż się rozpuści. Wszystko zaprawiamy śmietanką, a później posypujemy szczypiorkiem i koperkiem.
ZUPA SZPARAGOWA Z KURCZAKIEM
Składniki:
- 150 g piersi kurczaka
- pęczek szparagów (około 10 szt)
- 1 mała cebula
- 2 duże pory
- 400 g ziemniaków
- 40 g masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 litr bulionu drobiowego
- sól
- 1 łyżka oliwy extra vergine
Przygotowanie
- Pierś z kurczaka należy oczyścić i pokroić w kosteczkę. Szparagi opłukać, odłamać jasne, twarde końce, a łodygi pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą i jasno zieloną część, przekroić na pół i dokładnie opłukać. Pokroić w poprzek na 1 cm kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę.
- W dużym garnku roztopić masło, dodać tymianek, kurczaka, cebulę, pory i ziemniaki. Smażyć przez około 5 minut co chwilę mieszając aż warzywa nieco zmiękną, a kurczak się wysmaży.
- Zwiększyć ogień, wlać bulion i zagotować. Później, na małym ogniu pod przykryciem gotować warzywa do miękkości przez około 15 min. Na 4-5 min przed końcem dotowania dodać szparagi.
- Zupę należy doprawić do smaku, wyłowić główki szparagów i kilka kawałków kurczaka (będą potrzebne do dekoracji. Resztę należy zmiksować na gładki krem. Przed podaniem polać śmietaną 30%. Można podawać z grzankami lub chrupiącym pieczywem.
Makaron z kurczakiem i szparagami
Składniki:
- 200 g filetu z piersi kurczaka
- 1 pęczek świeżych zielonych szparagów
- 125 ml śmietany 18 proc.
- 125 g dowolnego makaronu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Składniki do pesto:
- 1 ząbek czosnku
- 10 g tartego parmezanu
- 70 ml oliwy
- 25 g liści świeżej bazylii
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- sól
- pieprz
Można także kupić gotowe pesto.
Przygotowanie
- Przepis na pesto z bazylii: najpierw należy oderwać liście bazylii i rozdzielić od łodyżek i twardych zgrubień. Orzeszki piniowe prażyć na suchej patelni aż do zarumienia. Wszystkie składniki umieścić w moździerzu i rozgnieść na gładką masę.
- Kurczaka należy oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę. Doprawić solą i pieprzem.
- Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie al dente. W tym czasie można opłukać szparagi i odłamać stwardniałe końce. Łodygi pokroić na cienkie plastry, a końcówki pozostawić w całości. Następnie należy wrzucić je do wody z gotującym się makaronem na 2 minuty przed końcem czasu gotowania.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Następnie podsmażyć kurczaka do zarumienienia. Dodać makaron wraz ze szparagami oraz pesto. Wszystko razem wymieszać.
- Danie doprawiamy śmietaną oraz solą i pieprzem do smaku.
Sałatka ze szparagami zielonymi i truskawkami – przepis fit
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- garść truskawek,
- garść pomidorków koktajlowych,
- rukola lub roszponka,
- 100 g sera typu feta,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- sól i pieprz,
- cukier
Przygotowanie
- Szparagi należy umyć i odciąć zdrewniałe końcówki. Ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
- Truskawki obrać ze szypułek i pokroić w ćwiartki.
- Pomidorki koktajlowe pozostaw w całości lub przekrój na pół.
- Ser typu feta pokroić w drobną kostkę.
- Na dno miski wyłożyć umytą i osuszoną rukolę.
- Do miski wrzucić pokrojone, ugotowane szparagi, truskawki, pomidorki i ser feta (w tym przepisie sprawdzi się także burrata). Całość przyprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać również odrobinę cukru. Polać octem balsamicznym i wymieszać.
Białe szparagi w sosie holenderskim
Idealnym dodatkiem go gotowanych szparagów jest sos holenderski. To sos przygotowywany na bazie masła, żółtek i octu winnego/białego wina. Czasem zamiast octu warto dodać sok z cytryny.
Składniki:
- pęczek białych szparagów,
- 4 żółtka,
- 100 g masła,
- sok z połowy cytryny,
- sól i pieprz.
Przygotowanie
- Szparagi należy obrać ze skórki, następnie trzeba odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować w garnku z dodatkiem cukru.
- W międzyczasie do miski można wbić same żółtka, dodać sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko ubić na puszysto. Dodać roztopione, ciepłe masło. Sos holenderski powinien mieć konsystencję podobną do majonezu.
- Ugotowane szparagi wyłożyć na talerz i polać sosem holenderskim. Wszystko można udekorować posiekanym koperkiem.