Naturalne afrodyzjaki - 5 przepisów na potrawy, które pobudzą zmysły - NoweMedium.pl

Naturalne afrodyzjaki – 5 przepisów na potrawy, które pobudzą zmysły

Aby kolacja była nie tylko pyszna, ale także pobudziła Wasze zmysły, warto użyć kilku produktów, które są naturalnym afrodyzjakiem. Co przygotować na kolację we dwoje?
Naturalne afrodyzjaki /fot. pixabay.com
Naturalne afrodyzjaki /fot. pixabay.com

Afrodyzjaki to substancje, które znane są z swoich pobudzających właściwości. Produkty, w których się znajdują podnoszą libido, rozpalają zmysły oraz potęgują pożądanie. Afrodyzjaki były popularne już z czasach starożytnych, kiedy to zauważono, że pozytywnie wpływają na potencję i libido, a ich sam zapach jest w stanie poprawić nastrój. Produkty, w których są zawarte wspomagają ukrwienie, dzięki czemu łatwiej jest się odprężyć, zredukować stres oraz poprawić jakość zbliżenia. Afrodyzjaki znajdują się w wielu produktach spożywczych, olejkach eterycznych czy też ziołach i przyprawach. Jakie danie przygotować na romantyczną kolację, aby rozbudzić zmysły?

Zobacz też: Przepis na sałatkę Cezar

#1 Krewetki z czosnkiem w pomidorach

Składniki:

  • krewetki
  • 5 ząbków czosnku
  • szklanka białego wytrwanego wina
  • pomidorki koktajlowe
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • pietruszka
  • słodka papryka
  • bagietka
  • 1/3 kostki masła

Przygotowanie:

Krewetki oczyść, umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Na rozgrzane masło wrzuć pokrojone w drobną kostkę ząbki czosnku i poczekaj, aż zmiękną. Dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i podduś, aby puściły swój sok. Dodaj do sosu krewetki i duś przez kilka minut. Dolej szklankę białego wina i poczekaj, aż wyparuje alkohol. Przypraw solą, pieprzem i słodką papryką, a całość posyp posiekaną pietruszką. Podawaj z bagietką lub makaronem typu tagliatelle.

Zobacz też: Co zawiera najwięcej białka? 6 rodzajów produktów wysokobiałkowych

#2 Szparagi z jajkiem i szynką parmeńską

Składniki:

  • szparagi
  • jajko
  • szynka parmeńska
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki octu
  • parmezan

Przygotowanie:

Odłam ze szparagów twardą końcówkę, umyj je i osusz papierowym ręcznikiem. Rozgrzej patelnię grillową i posmaruj delikatnie oliwą z oliwek. Gdy się nagrzeje, połóż szparagi i zgrilluj z każdej strony po około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem octu i widelcem zamieszaj tak, aby powstał wir. Wrzuć delikatnie w środek jajko i gotuj przez około 3 minuty. Szynkę parmeńską podsmaż tak, aby powstał z niej chips. Nałóż na talerz szparagi, jajko, szynkę, posyp całość grubo mielonym pieprzem i odrobiną parmezanu.

Zobacz też: Pomysły na szparagi. Zobacz najlepsze przepisy na lekki, wiosenny obiad

#3 Czekoladowe muffinki z płynnym środkiem

Składniki:

  • 170g czekolady
  • 170g masła
  • 6 jajek
  • 160g cukru
  • 90g mąki pszennej

Przygotowanie:

Miseczki do muffinek wysmaruj dokładnie margaryną lub masłem i posyp cukrem. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Do lekko ciepłej czekolady dodaj jajka, cukier i mąkę. Całość delikatnie zmiksuj, aby do ciasta nie dostało się powietrze, a następnie przelej je do przygotowanych foremek. Muffinki piecz około 15 minut w temperaturze 180°C. Podawaj na ciepło z dodatkiem wiśni.

Zobacz też: Światowy Dzień Czekolady. Przepisy na desery z użyciem produktu

#4 Gorąca czekolada

Skladniki:

  • czekolada
  • cynamom
  • imbir
  • kardamon
  • mleko

Przygotowanie:

Do gorącego mleka wrzuć kilka kostek czekolady oraz wszystkie przyprawy. Gdy rozpuści się, a wszystkie składniki się połączą, przelej do wysokiej szklanki i gotowe!

Zobacz też: Przepis na ciasto ”3 BIT”

#5 Bakłażan z czosnkiem

Składniki:

  • bakłażan
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • przecier pomidorowy
  • mozzarella

Przygotowanie:

Bakłażana umyj i pokrój w plasterki o grubości 0,5 cm. Posól je i poczekaj aż puści gorzki sok, następnie obetrzyj warzywo suchym ręcznikiem. rozgrzej patelnię grillową i posmaruj oliwą z oliwek. Smaż bakłażana, aż pojawią się brązowe paski od patelni. Przełóż plastry do naczynia żaroodpornego, posyp posiekanymi ząbkami czosnku i posmaruj przecierem pomidorowym. Zapiecz w piekarniku w 180 stopniach około 25 minut. Na kilka minut przed wyjęciem z piekarnika posyp całość mozzarellą.

Źródło: Media

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *