Naturalne afrodyzjaki – 5 przepisów na potrawy, które pobudzą zmysły
Afrodyzjaki to substancje, które znane są z swoich pobudzających właściwości. Produkty, w których się znajdują podnoszą libido, rozpalają zmysły oraz potęgują pożądanie. Afrodyzjaki były popularne już z czasach starożytnych, kiedy to zauważono, że pozytywnie wpływają na potencję i libido, a ich sam zapach jest w stanie poprawić nastrój. Produkty, w których są zawarte wspomagają ukrwienie, dzięki czemu łatwiej jest się odprężyć, zredukować stres oraz poprawić jakość zbliżenia. Afrodyzjaki znajdują się w wielu produktach spożywczych, olejkach eterycznych czy też ziołach i przyprawach. Jakie danie przygotować na romantyczną kolację, aby rozbudzić zmysły?
Zobacz też: Przepis na sałatkę Cezar
#1 Krewetki z czosnkiem w pomidorach
Składniki:
- krewetki
- 5 ząbków czosnku
- szklanka białego wytrwanego wina
- pomidorki koktajlowe
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- pietruszka
- słodka papryka
- bagietka
- 1/3 kostki masła
Przygotowanie:
Krewetki oczyść, umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Na rozgrzane masło wrzuć pokrojone w drobną kostkę ząbki czosnku i poczekaj, aż zmiękną. Dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i podduś, aby puściły swój sok. Dodaj do sosu krewetki i duś przez kilka minut. Dolej szklankę białego wina i poczekaj, aż wyparuje alkohol. Przypraw solą, pieprzem i słodką papryką, a całość posyp posiekaną pietruszką. Podawaj z bagietką lub makaronem typu tagliatelle.
Zobacz też: Co zawiera najwięcej białka? 6 rodzajów produktów wysokobiałkowych
#2 Szparagi z jajkiem i szynką parmeńską
Składniki:
- szparagi
- jajko
- szynka parmeńska
- sól
- pieprz
- 3 łyżki octu
- parmezan
Przygotowanie:
Odłam ze szparagów twardą końcówkę, umyj je i osusz papierowym ręcznikiem. Rozgrzej patelnię grillową i posmaruj delikatnie oliwą z oliwek. Gdy się nagrzeje, połóż szparagi i zgrilluj z każdej strony po około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem octu i widelcem zamieszaj tak, aby powstał wir. Wrzuć delikatnie w środek jajko i gotuj przez około 3 minuty. Szynkę parmeńską podsmaż tak, aby powstał z niej chips. Nałóż na talerz szparagi, jajko, szynkę, posyp całość grubo mielonym pieprzem i odrobiną parmezanu.
Zobacz też: Pomysły na szparagi. Zobacz najlepsze przepisy na lekki, wiosenny obiad
#3 Czekoladowe muffinki z płynnym środkiem
Składniki:
- 170g czekolady
- 170g masła
- 6 jajek
- 160g cukru
- 90g mąki pszennej
Przygotowanie:
Miseczki do muffinek wysmaruj dokładnie margaryną lub masłem i posyp cukrem. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Do lekko ciepłej czekolady dodaj jajka, cukier i mąkę. Całość delikatnie zmiksuj, aby do ciasta nie dostało się powietrze, a następnie przelej je do przygotowanych foremek. Muffinki piecz około 15 minut w temperaturze 180°C. Podawaj na ciepło z dodatkiem wiśni.
Zobacz też: Światowy Dzień Czekolady. Przepisy na desery z użyciem produktu
#4 Gorąca czekolada
Skladniki:
- czekolada
- cynamom
- imbir
- kardamon
- mleko
Przygotowanie:
Do gorącego mleka wrzuć kilka kostek czekolady oraz wszystkie przyprawy. Gdy rozpuści się, a wszystkie składniki się połączą, przelej do wysokiej szklanki i gotowe!
Zobacz też: Przepis na ciasto ”3 BIT”
#5 Bakłażan z czosnkiem
Składniki:
- bakłażan
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- 3 ząbki czosnku
- przecier pomidorowy
- mozzarella
Przygotowanie:
Bakłażana umyj i pokrój w plasterki o grubości 0,5 cm. Posól je i poczekaj aż puści gorzki sok, następnie obetrzyj warzywo suchym ręcznikiem. rozgrzej patelnię grillową i posmaruj oliwą z oliwek. Smaż bakłażana, aż pojawią się brązowe paski od patelni. Przełóż plastry do naczynia żaroodpornego, posyp posiekanymi ząbkami czosnku i posmaruj przecierem pomidorowym. Zapiecz w piekarniku w 180 stopniach około 25 minut. Na kilka minut przed wyjęciem z piekarnika posyp całość mozzarellą.