Przepis na sałatkę Cezar
Sałatki to idealna przekąska na imprezy ze znajomymi, ponieważ robi je się szybko, a dodatkowo składają się ze zdrowych i pożywnych składników. Również jest to idealny dodatek do dań głównych na obiad.
Sałatka Cezar to zdecydowanie jedna z najprostszych w przygotowaniu sałatek, ponieważ ilość produktów potrzebnych do jej zrobienia jest zdecydowanie mała, a dodatkowo smak zadowoli każde podniebienie. Przedstawiamy przepis, w jaki sposób można ją wykonać.
Przepis na sałatkę Cezar
Składniki:
- 300 g filetu z kurczaka,
- 1 łyżka oliwy,
- 1/2 większej główki sałaty rzymskiej,
- 6 łyżek tartego parmezanu lub grana padano,
- 10 cm kawałek bagietki,
- 4 łyżki majonezu,
- 1 mały ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka sosu worcestershire.
Przygotowanie:
Filet z kurczaka obieramy z błonek, a następnie kroimy w kosteczkę. Smarujemy oliwą z oliwek mięso i doprawiamy pieprzem i solą. Za pomocą oliwy rozgrzewamy patelnię, na której smażymy kurczaka przez mniej więcej 6-8 minut.
Gdy zdejmiemy z patelni kurczaka, wkładamy na nią bagietkę, którą również podgrzewamy przez około 5 minut. Po tym czasie odkładamy kurczaka i bagietkę, a następnie zabieramy się za wykonanie sosu do sałatki.
Czosnek przeciskamy przez praskę. Następnie mieszamy go z majonezem, musztardą, sokiem z cytryny lub octem winnym oraz z sosem worcestershire. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
Sałatę rzymską dokładnie płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Następnie siekamy ją za pomocą noża. Wkładamy do miski sałatę i kurczaka. Całość polewamy przygotowanym sosem. Na wierzch wysypujemy starty parmezan, a obok układamy grzanki. Gotowe!