Dzień Serka Wiejskiego. Przepisy z jego użyciem - NoweMedium.pl

Dzień Serka Wiejskiego. Przepisy z jego użyciem

Dzisiaj obchodzimy Dzień Serka Wiejskiego. Z tej okazji przedstawiamy najlepsze przepisy z użyciem produktu! Sprawdź.
Dzień Serka Wiejskiego. Przepisy z jego użyciem
Dzień Serka Wiejskiego. Przepisy z jego użyciem, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Dzisiaj, 29 grudnia obchodzimy Dzień Serka Wiejskiego. Produkt można wkomponować w wiele dań i dzięki temu zjeść smaczny i pożywny posiłek. Przedstawiamy najlepsze przepisy z użyciem serka wiejskiego.

Zobacz też:

Przepis na czekoladowe brownie

#1 Placki z serka wiejskiego

Składniki:

  • 500 g serka wiejskiego,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • szczypta soli.

Zobacz też:

Przepis na świąteczny makowiec

Przygotowanie:

Na samym początku odsączamy serek wiejski i przelewamy odsączoną śmietanę do miski. Następnie dodajemy do niej mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól i wbijamy jajka. Całość dokładnie mieszamy na gładką masę.

Zobacz też:

Przepis na ciasto cytrynowe

Do całość dodajemy odciśnięty serek wiejski i ponownie całość mieszamy. Patelnię rozgrzewamy i wylewamy po łyżce masy, na kształt placka. Smażymy obie strony, aż będą zarumienione. Placki możemy podać z miodem, dżemem lub czekoladą.

#2 Jagodowy serek wiejski

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 100 g jagód,
  • pół banana,
  • syrop z agawy,
  • szczypta cynamonu.

Zobacz też:

Przepis na pyszną szarlotkę

Przygotowanie:

Jagody przesypujemy do miseczki i zgniatamy je widelcem. Dodajemy do nich pół banana, którego również zgniatamy widelcem. Do naszej mieszanki wlewamy syrop z agawy i mieszamy całość. Następnie dodajemy serek wiejski i ponownie mieszamy. Przelewamy do szklanki, a wierzch sypiemy cynamonem. Gotowe!

Zobacz też:

Dzień Buraka. Pyszne przepisy z użyciem tego zdrowego warzywa

#3 Sałatka z serkiem wiejskim

Składniki:

  • 1 opakowanie serka wiejskiego,
  • 1 ogórek,
  • 1 pęczek rzodkiewki,
  • natka pietruszki,
  • 2 cebule dymki,
  • 2 łyżki łuskanego słoneczika,
  • sól czosnkowa,
  • pieprz czarny mielony.

Zobacz też:

Przepis na świąteczne amoniaczki

Przygotowanie:

Na samym początku odsączamy serek wiejski z wody i wkładamy go do miski. Następnie rzodkiew, cebulkę i ogórka myjemy i kroimy na małą kosteczkę. Gdy wszystkie warzywa są pokrojone przekładamy je do serka wiejskiego.

Zobacz też:

Przepisy na jesienne napoje

Następnym krokiem jest drobne posiekanie pietruszki i dodanie jej do miski z warzywami i serkiem wiejskim. Do tego dorzucamy łuskany słonecznik i doprawiamy solą czosnkową i pieprzem czarnym mielonym. Całość dokładnie mieszamy. Gotowe!

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *