Dzień Serka Wiejskiego. Przepisy z jego użyciem

Dzisiaj, 29 grudnia obchodzimy Dzień Serka Wiejskiego. Produkt można wkomponować w wiele dań i dzięki temu zjeść smaczny i pożywny posiłek. Przedstawiamy najlepsze przepisy z użyciem serka wiejskiego.
Zobacz też:
Przepis na czekoladowe brownie
#1 Placki z serka wiejskiego
Składniki:
- 500 g serka wiejskiego,
- 150 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru pudru,
- szczypta soli.
Zobacz też:
Przepis na świąteczny makowiec
Przygotowanie:
Na samym początku odsączamy serek wiejski i przelewamy odsączoną śmietanę do miski. Następnie dodajemy do niej mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól i wbijamy jajka. Całość dokładnie mieszamy na gładką masę.
Zobacz też:
Do całość dodajemy odciśnięty serek wiejski i ponownie całość mieszamy. Patelnię rozgrzewamy i wylewamy po łyżce masy, na kształt placka. Smażymy obie strony, aż będą zarumienione. Placki możemy podać z miodem, dżemem lub czekoladą.
#2 Jagodowy serek wiejski
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego,
- 100 g jagód,
- pół banana,
- syrop z agawy,
- szczypta cynamonu.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Jagody przesypujemy do miseczki i zgniatamy je widelcem. Dodajemy do nich pół banana, którego również zgniatamy widelcem. Do naszej mieszanki wlewamy syrop z agawy i mieszamy całość. Następnie dodajemy serek wiejski i ponownie mieszamy. Przelewamy do szklanki, a wierzch sypiemy cynamonem. Gotowe!
Zobacz też:
Dzień Buraka. Pyszne przepisy z użyciem tego zdrowego warzywa
#3 Sałatka z serkiem wiejskim
Składniki:
- 1 opakowanie serka wiejskiego,
- 1 ogórek,
- 1 pęczek rzodkiewki,
- natka pietruszki,
- 2 cebule dymki,
- 2 łyżki łuskanego słoneczika,
- sól czosnkowa,
- pieprz czarny mielony.
Zobacz też:
Przepis na świąteczne amoniaczki
Przygotowanie:
Na samym początku odsączamy serek wiejski z wody i wkładamy go do miski. Następnie rzodkiew, cebulkę i ogórka myjemy i kroimy na małą kosteczkę. Gdy wszystkie warzywa są pokrojone przekładamy je do serka wiejskiego.
Zobacz też:
Następnym krokiem jest drobne posiekanie pietruszki i dodanie jej do miski z warzywami i serkiem wiejskim. Do tego dorzucamy łuskany słonecznik i doprawiamy solą czosnkową i pieprzem czarnym mielonym. Całość dokładnie mieszamy. Gotowe!